Open dag Waterschap Rivierenland Tiel

Door Britt van den Elshout op zondag 14 mei 2017, geplaatst in Openbare ruimte, Nieuws.

Ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van Waterschap Rivierenland heeft het waterschap groots uitgepakt met de open dag zaterdag 13 mei. Onder andere het hoofdkantoor in Tiel en de Tielse rioolwaterzuivering waren de hele dag opengesteld en ingericht voor het publiek. Zowel jong als oud was welkom om te kijken wat het waterschap nou precies doet.

Bij de ingang van het hoofdkantoor begint het al. Kinderen kunnen zich vermaken met visnetjes in het kleine slootje om het kantoor of op het springkussen. Binnen in de hal staan er vooral stands waarbij verschillende afdelingen van het waterschap uitleggen wat zij precies doen. Kort gezegd is het waterschap verantwoordelijk voor de waterhuishouding in het Rivierenland, maar dit houdt natuurlijk veel meer in. De afdeling weg- en waterbouw legt bijvoorbeeld uit hoe men de dijken onderhoudt, het muskusrattenbeheer vertelt hoe de muskusratten worden bestreden om kapotte dijken te voorkomen en de afdeling innovatie laat zien hoe we duurzamer kunnen gaan werken. Verschillende verhalen worden nog ondersteund door filmpjes op grote schermen naast de stands. Om je eigen kennis te testen, kun je meedoen aan de quiz die op één van de schermen plaatsvindt. Via je mobiele telefoon kun je antwoord geven op de vragen en zo wordt aan het eind jouw score bekend gemaakt.

Om nog wat meer te weten te komen, geven medewerkers van het waterschap rondleidingen door het gebouw. Daarbij worden onder andere de crisisorganisatie en de regiekamer belicht. In de kamer van de crisisorganisatie wordt uitgelegd hoe men hier vergadert wanneer een crisis zich voordoet en wat er dan allemaal moet gebeuren. Toch is de regiekamer voor de meeste mensen wel het meest indrukwekkend. In de regiekamer wordt dag en nacht het waterpeil in het gebied in de gaten gehouden. Elke werkplek heeft daarvoor maar liefst vijf grote computerschermen ter beschikking. Medewerkers van het waterschap zitten de hele dag achter deze schermen om precies uit te leggen hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Voor meer activiteiten is iedereen ook welkom op de rioolwaterzuivering in Tiel. Hier worden eveneens rondleidingen gegeven, kunnen kinderen hun eigen shampoo etiket maken en mogen ze op verschillende apparaten van de rioolwaterzuivering plaatsnemen. De kinderen maken hier veelvuldig gebruik van, al is het toch wel een beetje spannend. Wanneer een medewerker van het muskusrattenbeheer aan een jongetje vraagt of hij het voertuig even moet starten, schudt het jongetje zijn hoofd. Doen alsof is vandaag al genoeg vermaak.

Voor video item zie: http://detielenaar.nl/nieuws/video-open-dag-waterschap-rivierenland-tiel

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights