Parkeren op Waalkade Tiel blijft mogelijk voor bezoekers

Door Bert Leenders op vrijdag 3 maart 2017, geplaatst in Openbare ruimte, Politiek, Nieuws.

De horecaondernemers van het Plein zijn opgelucht. De vermindering van het aantal parkeerplaatsen van 700 naar 200 blijft ongewijzigd. Maar op dit kleinere aantal plaatsen mogen straks ook niet vergunninghouders, zeg maar gewone parkeerders, hun auto parkeren. Dat is de kern van het heuglijke nieuws dat wethouder Melissen de horeca-ondernemers van het Plein vrijdagochtend 3 maart kwam vertellen. De centrumondernemers zorgen er samen voor dat het overgrote deel van deze parkeerplaatsen overdag ook daadwerkelijk voor bezoekers beschikbaar is.

De horeca-ondernemers op het Plein zagen de datum van 1 juli somber tegemoet. Het terugbrengen van het aantal parkeerplaatsen met 500 op de Waalkade was voor hen al geen prettig besluit. Daardoor zullen er vanaf die datum minder mensen het Plein passeren. Minder passsanten betekent minder klanten die een terrasje pakken of een hapje eten. Het besluit van de gemeente om ook de 200 parkeerplaatsen die er zouden blijven geheel te reserveren voor vergunninghouders dreef hen echter tot wanhoop. Juist nu het na wat magere jaren weer wat beter gaat in Nederland zou dit opnieuw een ernstige aanslag betekenen op hun omzet. De horeca-ondernemers stonden met hun verlangen niet alleen. Wanneer we dit op vrijdagavond schrijven hebben al meer dan 1200 mensen een petitie ondertekend om de 200 blijvende parkeerplaatsen open te houden voor de bezoekers van het Plein en de rest van de binnenstad. Ook de centrumwinkeliers steunen hun collega-ondernemers van het Plein vrijwel unaniem. Vrijdagmorgen, 3 maart,  kwam wethouder Melissen met een voor de ondernemers mooi bericht. Naast vergunninghouders  mogen de 200 plaatsen nu ook gebruikt worden voor bezoekers. Fijn en belangrijk voor de horeca op het Plein is daarnaast dat het merendeel van de centrumondernemers toegezegd hebben dat zij zelf en hun medewerkers straks overdag hun parkeervergunning niet zullen gebruiken om een parkeerplek op de Waalkade te bezetten. Binnenstadmanager Gert-Jan van Ingen, die een belangrijke coördinerende en organisatorische rol vervulde in het overleg tussen de ondernemers onderling en met de wethouder is blij met het resultaat. Helemaal tevreden is hij echter niet. Van Ingen: Er verdwijnen op de Waalkade 500 parkeerplaatsen. Onder normale omstandigheden kan dat nu deze maand de parkeergarage er bij komt best. Maar bij evenementen komen we beslist parkeerplaatsen te kort. Tijden het Dickensfestival vorig jaar stond op de zondag het verkeer in de hele stad stil en was er in de buurt van het centrum nergens een parkeerplek te vinden. Daarom is het nodig dat we op de vijftien dagen dat het op zondag gratis parkeren is, meer auto’s op de Waalkade kunnen parkeren. Dat kost de gemeente geen geld omdat op die dagen dat er evenementen zijn toch al op zondag niet betaald hoeft te worden voor het parkeren. Aanstaande dinsdag (7 maart) ga ik door in te spreken tijdens de vergadering van de commissie bestuur alsnog proberen de gemeenteraadsleden te winnen voor ons standpunt. Dat is niet alleen van belang voor de ondernemers maar ook voor alle bezoekers en het imago van de stad. Uiteindelijk beslist de politiek.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights