Bouw Westluidense Poort Tiel hoogste punt en ligt mooi op schema

Door Bert Leenders op zaterdag 21 januari 2017, geplaatst in Openbare ruimte, Historie.

Het gaat voorspoedig met de bouw van de Westluidense poort . Tot die conclusie kwamen zaterdag 21 januari het college, raads- en commissieleden, omwonenden en de vaste volgers van de bouw aan het hek tijdens een bezoek aan de bouwlokatie.  De parkeergarage is nagenoeg klaar en wordt deze maand aan de gemeente opgeleverd. Dan kan het bedrijf dat de toegangs- en uitrij-installatie plaatst aan de slag. Kort daarna kunnen na een testperiode de auto’s en motoren de garage in gebruik nemen.

De parkeergarage ziet er gelikt uit en is van de modernste snufjes voorzien. Per etage wordt aangegeven of er op die etage nog voldoende lege parkeerplekken aanwezig zijn. De lege parkeerplaatsen zelf worden met een groen lampje aangegeven. Dat springt op rood zodra je er je auto neer zet. De parkeergarage is ruim opgezet. Minder  ervaren rijders kunnen er zonder  problemen gebruik van maken.  Ook de parkeerplaatsen zelf zijn ruim en duidelijk gemarkeerd. Er zijn drie trappenhuizen en twee liften. Een van die liften wordt in verband met de bouw en inrichting van de cultuurgebouwen pas later dit jaar in bedrijf gesteld. De veiligheid krijgt veel aandacht. Zo zijn alle treden en de tussenplateaus van de trappenhuizen geruwd om uitglijden te voorkomen. Een afzuigsysteem zorgt voor een goede luchtkwaliteit. Bij brand wordt de afvoercapaciteit opgevoerd en kan het systeem volautomatisch 600.000 m3 per uur afzuigen. Hierdoor wordt bij brand bedwelming  voorkomen  en kan de brandweer veilig zijn werk doen. Blusmiddelen en apparatuur zijn in de garage aanwezig.  Naast auto’s kunnen in de parkeergarage ook motoren gestald worden. Er komen een aantal parkeerplaatsen voor invaliden en natuurlijk kunnen stekkerrijders er hun accu opladen. Voorzieningen zorgen er voor dat je ook op de onderste  etage probleemloos unt bellen en internetten. Bij de bibliotheek en cultuurcentrum komt een fietsenstalling voor bezoekers en medewerkers.

Volgens de laatste planning wordt het gebouw op de laatste werkdag voor de bouwvakantie opgeleverd. Daarna kunnen de inrichters van bibliotheek en De Plantage aan de slag met de inrichting en kunnen de verhuizers vervolgers hun werk doen. Na de zomervakantie moeten beide instellingen dan op hun nieuwe plek hun activiteiten kunnen voortzetten. Projectdirecteur Frans van Dun houdt nog wel een kleine slag om de arm: “Er moet in aan de bibliotheek als aan het gebouw voor muziek en kunsten nog heel veel gebeuren. Wanneer we nog een strenge winter krijgen, halen we de planning mogelijk niet helemaal. Vooral de grote podiumzaal vereist veel aandacht om het enorme geluid dat hier geproduceerd kan worden binnen de zaal te houden. Met de bouw van de geplande appartementen aan de Waalzijde  wachten we tot dat alles wat we nu onderhanden hebben klaar is. Anders hebben we voor die bouw te weinig werk- en opslagruimte. De geplande huizen aan de bibliotheekzijde komen later aan de beurt. Daarvoor hebben we contractueel nog bijna vijf jaar de tijd. Binnen kort gaan we  hekken rond de cultuurgebouwen een stuk dichter naar de gebouwen plaatsen en komt er meer ruimte op het vroegere Bleekveld. De groenvoorziening wordt pas in de herfst van 2017 aangebracht. Dat is de beste planttijd.”

De excursie van bestuurders, omwonenden en de veelal mannen die regelmatig vanaf het hek de bouw volgen – Hekkers noemde wethouder Verspuij  hen – was mede georganiseerd om het hoogste punt van de bouw te vieren. Door een ‘verse’ vloer kon het gezelschap echter niet bij de top. Daarom werd in het glazen verbindingsstuk tussen bibliotheek en plantagegebouw symbolisch de vlag van Tiel neergelaten. Voor iedereen was er tot slot ‘pannenbier’ en een heerlijk warm saucijzenbroodje. Van het bier maakten vanwege de buitentemperatuur slechts weinigen gebruik.

Voor video zie:  http://detielenaar.nl/openbare-ruimte/video-hoogste-punt-en-rondleiding-…

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights