Iedereen blij met hergebruik watertoren Tiel

Door Bert Leenders op vrijdag 16 september 2016, geplaatst in Openbare ruimte, Nieuws.

In 2006 kocht van Herwijnen Vastgoed BV  de watertoren nabij de Echteldsedijk. Doel was dit beeldbepalende gebouw, dat al enkele decennia buiten gebruik was, voor de stad te behouden en het een woonfunctie te geven. Dat bleek niet gemakkelijk. Overheden veranderden voortdurend hun plannen en eisen voor het gebied rondom de toren en de Waaldijk en er bleken veel onderzoeken en vergunningen nodig. Na een schier eindeloos proces van 10 jaar is de verbouw nu klaar  en heeft de toren een woon- en werkbestemming.

Berty Wortman is de huurder van het pand en neemt de onderste verdiepingen in gebruik voor haar bedrijf PIDZ Tiel. Een innovatief bedrijf dat gericht op zzp’ers in de zorg. PIDZ brengt ZZP-ers in de zorg in contact met cliënten en biedt hen een ontmoetingsplek met collega’s om ervaringen uit te wisselen. PIDZ biedt verder steun en informatie  over het brede terrein waar ZZP’ers in de zorg mee te maken (kunnen) krijgen. Wortman gaat er ook wonen met haar gezin. Daarmee komt een lang gekoesterde wens om te wonen in en te werken in een watertoren in vervulling. Donderdag ontbraken de officiële genodigden. Omwonenden stonden centraal. Onder het genot van een drankje konden zij een kijkje nemen in de van binnen prachtig verbouwde en opnieuw ingedeelde  watertoren. Daar werd druk gebruik van gemaakt. Het werd een gezellig buurtfeest, waar het op het terras in de schaduw van de markante toren goed toeven was. De buurtbewoners waren blij met de nieuwe functie van de watertoren. “Die is voor verval behoedt; je weet nooit  wat er met zo’n leegstaand gebouw gebeurt. Hij is al eens  gekraakt” zegt Frans de Bie. Samen met Bert Kap en Jan Wieten bespreken ze de ontwikkelingen rond de drie torenflats. “Met de aanleg van een groot betaald parkeerterrein, een nieuw plantsoen  en de opgeknapte watertoren krijgt de omgeving van de luxe woontorens eindelijk een passende aankleding ”, is hun conclusie. Gastvrouw namens van Herwijnen Vastgoed is  op de openingsmiddag Marja Engelaar. Engelaar; “De aankoop, het opknappen en geschikt maken van de watertoren voor een tweede leven met een andere functie past in het beleid van Van Herwijnen Vastgoed. In de binnenstad van Tiel heeft het bedrijf verschillende panden met een rijke historie gerenoveerd. Doel van Menno en Jurgen van Herwijnen is daarbij  om deze doorgaans sterk verwaarloosde en in slechte staat verkerende panden na een grondige restauratie te behouden en in hun oorspronkelijke glorie te herstellen. De verbouw van de toren werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie van 300.000 euro. Architect was Ben Gillissen uit Goes. Dat is een van de weinig architecten die ervaring heeft met het geschikt maken van watertorens voor werken en wonen. De interne verbouwing is vrijwel geheel door eigen medewerkers van ons bedrijf uitgevoerd.“

De watertoren behoort met zijn hoogte van 35 meter met de schoorsteen van de voormalige glasfabriek (102 m), de hoteltoren van Van der Valk (56,5 m), de Sint Maartenskerk (55 m) en de Sint Dominicuskerk (40 m) tot de vijf hoogste gebouwen van Tiel. Vanaf het ommuurde terras op de top heb je een prachtig uitzicht over Tiel en de Waal . Maar daarvoor moet je wel eerst 101 traptreden en vier verankerde  metalen ladders trotseren.  

 

Meer weten over de geschiedenis van de watertoren en de waterleiding in Tiel?

Zie dan recent het geplaatste artikel van Huub van Heiningen ‘Nieuwe functie voor watertoren van Tiel’  http://detielenaar.nl/kunst-cultuur/nieuwe-functie-voor-watertoren-tiel

In het lustrumboek 2011 van de Oudheidkamer vindt u een door Klaas Beutener en Bert leenders geschreven artikel over de geschiedenis van de waterleiding in Tiel.

In de nieuwe Kroniek , het magazine van de oudheidkamer vertelt Klaas Beutener hoe het herstel van de watervoorziening de terugkeerdatum  van de evacués naar Tiel na de tweede wereldoorlog bepaalde. Zie digitaal archief op de website www.oudheidkamer-tiel.nl.

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights