Ruime voldoende Fruitcorso en Appelpop

Door Walter Post op zondag 29 november 2015, geplaatst in Openbare ruimte. Corsowagen DrumptCorsowagen Drumpt

TIEL Een kleinigheidje houd je altijd, maar over het algemeen is het gemeentebestuur van Tiel dik tevreden met het verloop van Fruitcorso, corsobraderie van KTSM en Appelpop dit jaar. Dat blijkt uit een informatienotitie voor de raadscommissie Samenleving en Bestuur van Tiel.

Anders dan je misschien verwacht, is er geen sprake van borstklopperij of overluide lof voor de organisaties. De notitie heeft zelfs enkele scherpe opmerkingen in zich: de doorstroming van publiek en corsowagens aan het Kalverbos is voor verbetering vatbaar, en de verkeersregelaars die zijn ingezet bij Appelpop waren de situatie niet geheel machtig. De afsluitingen zorgden voor irritatie: “?Geconstateerd wordt dat veel automobilisten boos worden vanwege bepaalde verkeersmaatregelen. Vooral personen die richting de Hertogenwijk wilden negeerden de borden en de aanwijzingen van personeel van Traffic Support. Zo werd er regelmatig tegen het verkeer in gereden op de Kwelkade. Hier zijn handhavers bij geplaatst waardoor dit gedrag afnam. Dit gedrag heeft een keer ook geleid tot het inrijden op een verkeersregelaar. De politie heeft de betreffende persoon aangehouden. Betere communicatie tussen de organisatie en Traffic Support is gewenst (met betrekking tot VIP’s, bussen en crew). Vanwege langere openingstijden van winkels in de binnenstad is bepaald dat de veerpont langer in de vaart diende te blijven. Er hebben zo’n 240 voertuigen geparkeerd in Wamel. Daarnaast zijn er zo’n 1330 voertuigen en 26 bussen geparkeerd door Traffic Support. In totaal zijn 7 voertuigen weggesleept.”

Maar ook het corso zelf heeft wat huiswerk te maken: “De corsowagen van Geldermalsen had moeite om de bocht te maken bij de St. Walburgstraat/Binnenmolenstraat. De wagen had vier keer nodig om te steken. Desondanks raakte een uitsteeksel van de corsowagen een lantaarnpaal. Bij de 2e ronde is de organisatie gevraagd om hier mensen bij te zetten en toeschouwers hier weg te houden in verband met mogelijk vallend fruit. Ook op andere plaatsen bleek deze corsowagen moeite te hebben.” Er moet kennelijk iets aan de afmetingen van de wagens gebeuren.

Avri kreeg lof: “Door een goede samenwerking tussen Traffic Support (verwijdering hekken) en Avri (schoonmaken) is het corsoparcours snel vrijgegeven. Bij de braderie was dit helaas niet het geval.” KTSM en Vierstromenland, de organisator van het Fruitcorso, blijken zich bovendien niet aan de vergunning te hebben gehouden en op plekken met het plaatsen van kramen of drankpunten de doorstroom ernstig te hebben belemmerd. B en W van Tiel constateren tal van kleine punten, van parkeervergunningen die niet klopten tot onterechte controles van auto’s, van slechte bereikbaarheid van sommige locaties tot de grote drukte op de corsozondag, die de brandweer doet overwegen nog een extra dag met personeel op de kazerne te zijn. En dan is er een lijst aan te laat of verkeerd geplaatste borden, de verkeersveiligheid voor de mozaiekleggers aan de gracht en de overlast van fietsers op de Veemarkt op de corsomaandag.

Het gemeentebestuur constateert droog: “Het bezoekersaantal van het Fruitcorso is niet vast te stellen.” En dat is in tegenspraak tot de aantallen bezoekers die Vierstromenand telkenjare claimt.  Corso en Appelpop hebben de gemeente minder gekost dan gedacht. Er werd uitgegaan van 218.000 euro, maar dat bleek uit te komen op 183.000. Tiel stelt jaarlijks 140.000 euro beschikbaar voor de twee stadsfeesten, maar toch zijn alle kosten gedekt, onder meer doordat er meer kaarten zijn verkocht voor het corso, 58.000 euro opbrengst.

Het hele rapport is te vinden op https://raad.tiel.nl en dan bij zoeken invullen: evaluaties

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights