Nieuwe bioscoop wordt aanwinst voor de stad, maar contract met exploitant nog niet rond

afbeeldingen en video: SYNRG – Dunavast

Een klein jaar geleden schreven wij dat de bouw van de nieuwe bioscoop nabij was. Investeringsmaatschappij Dunavast had met bioscoopexploitant Luxor Cinemas met bioscopen in Meppel en Steenwijk een haalbaarheidsonderzoek verricht. Het resultaat was positief. Na het ondertekenen van de ontwikkelovereenkomst tussen de gemeente en Dunavast haakte Luxor echter af en moest directeur Aart Jan Verdoold van Dunavast opnieuw op zoek naar een exploitant. Dat bleek een tijdrovende klus, maar ondertussen is er toch goed nieuws. De onroerend goed exploitant is serieus in gesprek met twee organisaties die beiden een bioscoop in Tiel willen exploiteren. Een bindende overeenkomst is er echter nog niet. Niettemin acht Dunavast voldoende zekerheden aanwezig om omwonenden bij te praten over het nu verder uitgewerkte ontwerp van architectenbureau SYNRG. De bouwkosten zullen ongeveer 5 miljoen gaan bedragen.

Het gebouw

SYNRG heeft er, anders dan eerder gepland was, voor gekozen om het bestaande bibliotheekgebouw toch tot aan de vloerplaat op de kelder geheel te slopen. Die kelder was eerder in gebruik als archiefruimte van het Regionaal Archief Rivierenland. Deze kelder gaat ruimte bieden aan een toiletgroep, opslagruimte, en de grote bioscoopzaal die vanaf de parterres schuin omlaag loopt tot de vloer van de kelder. Wellicht komt er ook nog een aanvullende keukenruimte voor het restaurant. De parterre ligt een meter boven het maaiveld. Het moderne imposante naar ook uitnodigende front ligt aan de zijde van de Vlindertuin en heeft gescheiden ingangen voor horeca en bioscoop. Het horecadeel, dat vanaf de Vlindertuin gezien links in het gebouw komt, wordt ruim 200 m2 groot. Voor dit gedeelte komt op dezelfde hoogte als het restaurant, dus ongeveer een meter boven het maaiveld, een terras. Dat kijkt uit op de Vlindertuin. Rechts van de parterre is een royale entree, met service balie en begint het grote trappenhuis.

In totaal komen er dus 5 zalen waarvan vier verdeeld over de beide verdiepingen, die wanneer de nu gebruikelijke stoelen toegepast worden bij elkaar 465 zitplaatsen krijgen. Wanneer de exploitant kiest voor een gedeeltelijke inrichting met stoelen die verstelbaar zijn tot ligstand worden dit er navenant minder.

Bijzonder is de van buiten zichtbare trappartij die de begane grond verbindt met de eerste en tweede verdieping. Van de tweede naar de derde etage is de trap zo breed dat die ook als zittribune kan worden gebruikt. Van daaruit heb je zicht op een groot scherm waar onder meer fragmenten van komende films vertoont kunnen worden.

Het gebouw wordt niet hoger maar lijkt dat wel. Dat komt omdat het platte dak aan de voorzijde nu schuin afloopt en het kleine deel aan de linkerkant even hoog wordt als het hoogste deel van het gebouw.

De nu getoonde schetsen staan wat de muren en glaspartijen aan de buitenzijde betreft vast, maar moeten nog wel een positief oordeel van de stadsbouwmeester krijgen. Intern zijn er nog kleine aanpassingen op aanwijzing van de exploitant mogelijk.

Reactie van bezoekers

De belangstelling vanuit de omwonenden voor de nu verder uitgewerkte plannen bleek niet groot. Die was er wel van leden van de gemeenteraad. Vrijwel alle bezoekers waren enthousiast over het ontwerp. ‘Hoe eerder hij komt, hoe beter’, was het algemene gevoel. Wel waren er wat zorgen over het lawaai dat de bioscoop bezoekers zouden kunnen veroorzaken. Het duurt nog flink wat tijd tot de bioscoop klaar is. Wanneer de veelbelovende contacten met twee belangstellende ondernemers uitmond in een overeenkomst zal pas in 2025 met de sloop en nieuwbouw begonnen kunnen worden. worden. De bouwtijd vergt dan ongeveer een jaar. Dus filmliefhebbers moeten nog tot in 2026 wachten om een filmpje te pikken. De nieuwe bioscoop biedt echter met zijn terras en café-restaurant meer dan alleen maar het zien van een film die met uitstekende technische installaties en onder comfortabele omstandigheden vertoond wordt. Met de opening van de bioscoop is het culturele en amusementsaanbod weer op het peil dat past bij de centrumgemeente Tiel.

Video:

zie ook: https://detielenaar.nl/nieuws/2023/06/toch-een-nieuwe-bioscoop-in-tiel/

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights