Stichting Ter Navolging viert kwart eeuw

Tiel heeft zoals bekend met Ter Navolging een oude begraafplaats (1786) met een heel bijzondere historie. Bekende Tielenaren uit ruim twee eeuwen vonden er hun laatste rustplaats. Deze begraafplaats valt al sinds 1971 onder Rijksmonumentenzorg, maar tot midden jaren ’90 verviel hij steeds meer. De Gemeente Tiel had zelfs plannen om een deel gewoon te ruimen voor wegenaanleg en woningbouw.

In 1998 werd de ‘Stichting tot instandhouding van historische begraafplaatsen in Tiel en omstreken’ opgericht die in overleg met de gemeente het onderhoud van Ter Navolging op zich nam. Vanaf 2015 wordt ook de Joodse begraafplaats aan Voor de Kijkuit door de stichting onderhouden. In 2018 werd de naam veranderd in ‘Stichting Ter Navolging’. Deze stichting vierde op 8 september in de Tielse raadzaal haar 25e verjaardag.

De middag werd geleid door bestuurslid Gerard Buijs die in stijl in een historisch begrafeniskostuum was gestoken. Als eerste nam mevrouw Christa Tydeman het woord die memoreerde, dat zij destijds voorzitter was geworden, omdat haar vader er op had aangedrongen dit ‘bramenparadijs’ eens aan te pakken. Sinds 1998 gebeurt dat dan ook. Meerdere grote graven, grafmonumenten en grafkelders zijn opgeknapt en gerestaureerd.

Wethouder Frank Groen noemde de beide begraafplaatsen ‘pareltjes in de stad’. Ooit keek hij met verbazing naar mensen die het kennelijk leuk vonden met de begraafplaatsen bezig te zijn, maar zijn verbazing is al lang overgegaan in bewondering. Met name de vele verhalen over de op Ter Navolging begraven mensen vindt hij geweldig. Daarmee komt een begraafplaats tot leven, wat voor zo’n plek wel opmerkelijk is.

Van de begraafplaats zijn door Jan Bouwhuis in de loop van de tijd fraaie films gemaakt en die werden op de schermen in de raadzaal getoond, waaronder de opname van het herstel van de grafkelder van de familie Van Lidth de Jeude uit 2020/2021 (zie video onder de tekst/fotoalbum).

Mevrouw Korrie Korevaart sprak namens de landelijke Stichting Terebinth. Van deze kant kreeg Ter Navolging al in 2018 de Gouden Terebinth. De heer Leon Bok, funerair deskundige van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, benadrukte de noodzaak van vrijwilligers, waarvan Ter Navolging er vele heeft met elk bijzondere kwaliteiten.

Eduard Huisman, Consul Beheerder van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, dankte Ter Navolging voor het prachtige werk op de Joodse begraafplaats. Het is immers voor de Joodse gemeenschap in Nederland na de decimering door de Sjoa in 1940-1945 niet meer bij te houden. Voor Joden is een begraafplaats een Huis van Levenden (Beth Haim).

Als intermezzo presenteerde Gerard Buijs een Liber Amicorum. Eigenlijk had men een groot gedenkboek klaar willen hebben, maar dat komt niet eerder dan volgend jaar. Nu dus een kleiner boek met herinneringen van medewerkers en aandacht voor de betrokken mensen.

Franklin van Blijdesteijn benadrukte dat zijn familie de laatst overgeblevene van de oude Joodse gemeenschap van Tiel is. Daarbij merkte hij op, dat elke Jood zijn eigen godsdienst heeft. Zo is zijn kledingzaak op de Sabbath (zaterdag) wel open, maar leest hij die dag geen post. Ook het Joods Nieuwjaar (op 16 september begint het Joodse jaar 5784) wordt nog gevierd. De begraafplaats is door zijn broer Eli aan de gemeente geschonken die nu het onderhoud door de Stichting Ter Navolging laat doen.

Een heel bijzonder cadeau kreeg Ter Navolging van de familie Van Leeuwen. Mevrouw Barbara Boon-Van Leeuwen stamt in de zevende generatie af van de stichter van de begraafplaats Johan Diederik van Leeuwen. Zij schonk enige Tielse familieportretten met de afbeelding van J.D. van Leeuwen als meest bijzondere.

Na het dankwoord van Christa Tydeman en prachtige video dronebeelden kregen de bezoekers nog een drankje. Wie dat wilde kon de begraafplaats bezoeken en werd daar rondgeleid.

Fotoalbum:

 

Video herstel grafkelder korte versie 4 min:

Video documentaire herstel grafkelder 18 min:

Video dronebeelden.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights