Een boekje en veel activiteiten op Tielse Open Monumentendag

Tiel heeft veel visitekaartjes. Fruitstad aan de Waal, Stad van Flipje, Hanzestad, Evenementenstad en is een van de oudste steden van Nederland. De Oudheidkamer voegt daar nu een zesde visitekaartje aan toe: Monumentenstad . Het boek ‘Ontdek Monumentenstad Tiel’ is een uitgave van de Oudheidkamer.

Het is een fraai vormgegeven handzaam boek waar de officiële Rijks- en of Tielse monumenten samen met andere bezienswaardige gebouwen zo gerangschikt zijn dat u ze in een wandeling allemaal tegenkomt. Steeds meer mensen bezoeken Tiel door de historische sfeer, die ondanks dat er veel verdwenen is, op verschillende plekken nog duidelijk aanwezig is. Wanneer je in Tiel woont valt de rijke historie die je terugvindt op informatiebordjes en in tal van bijzondere gebouwen of elementen van gebouwen je vaak niet op. Het boek Ontdek Monumentenstad Tiel helpt je om dat wel te zien en stil te staan bij de rijke historie van de stad. Het boek bevat naast de wandeling waar vrijwel alle cultuurhistorische bezienswaardigheden aandacht krijgen, een wandeling langs de monumenten in een wat langere en kortere versie. Op open Monumentendag zijn een flink aantal van deze gebouwen ook van binnen te bezichtigen. Het boekje sluit af met een verklarend hoofdstuk van (bouwtechnische) begrippen. Met dit boek in de hand kun je uren door de stad lopen en veel onverwachte ontdekkingen doen.

Pierre van der Schaaf, Peter Schipper en Emile Smit verzorgden de teksten en het merendeel van foto’s komen uit het archief van Jan Bouwhuis of werden speciaal voor dit boek door hem gemaakt. IWish Design Tiel tekende voor de vormgeving.

Tijdens de opening van de open monumentendag op zondag 10 september is het eerste exemplaar door de voorzitter van de Oudheidkamer Martin van der Mark aan wethouder Frank Groen overhandigt. Het boek is bij Boekhandel Arentsen verkrijgbaar en kost vijf euro. Op de groepsfoto de gidsen van deze zondagmiddag.

Fotoalbum monumentendag, tekst gaat daaronder verder.

Open Monumentendag

In 2017 organiseerde de vereniging Oudheidkamer het eerste erfgoed symposium. Een van de aanbevelingen van dit symposium was het herstellen van de jaarlijkse Open monumentendag in Tiel. Een traditie die door dat Appelpop en Fruitcorso in een zelfde weekeinde samenvielen met de landelijke open monumentendag in Tiel onmogelijk was tijdens het landelijke open monumenten weekeinde. Door Appelpop en het Fruitcorso in twee opeenvolgende weekeinden achter elkaar te programmeren kwam de zondag van de landelijke open monumenten dagen beschikbaar voor een open monumentendag in Tiel. In de meeste gemeenten organiseert de gemeente de open monumenten dagen. In Tiel neemt de Oudheidkamer de zorg voor de organisatie de laatste jaren uit handen. De gemeente neemt wel een deel van de kosten voor haar rekening.

Ieder jaar worden nieuwe elementen toegevoegd aan het programma. Het is jammer dat de zeer bezienswaardige rechtszaal in het gerechtsgebouw dit jaar niet in het programma opgenomen kon worden. Naast gebouwen en begraafplaatsen waren ook de twee historische vaartuigen die Tiel rijk is, de Neeltje Jantje en de Hendrikus, in de Waalhaven te bezichtigen. Naast het bekijken van en meer horen over de monumenten was er ook een opnieuw uitgebreid programma met activiteiten. Naast optredens van diverse koren, Instrumentale ensembles en solo muziekoptredens waren er vertellers actief zoals Kasper Heineke in het Ambtmanshuis en op de Neeltje Jantje en Peter Schipper in de Sint Hyacinthuskapel en de Sint Caeciliakapel. Verder verzorgde Emile Smit een stadswandeling langs een flink aantal monumenten. Ook de drie historische begraafplaatsen, die Tiel kent waren opengesteld.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights