Nieuws uit Tiel, editie 24 september 2022

In deze editie:

– Oekraïense vluchtelingen op sportterrein Lingecollege

– Nieuwbouw Voorstad – Oliemolenwal bijna gereed

– Waalkade fase 3 van start

– Stilteplekken voor studenten bij Zinder

– mantelzorgcompliment verhoogd

In oktober 30 Oekraïense vluchtelingen op sportterrein Lingecollege

De vijftien woonunits op het sportterrein bij het Lingecollege aan de Cambier van Nootenlaan zijn geplaatst. De aansluiting op de nutsleidingen die tot vertraging leidde wordt opgelost en in oktober zullen ze allemaal bewoond zijn. In tegenstelling tot eerdere berichten zullen er geen 60 maar slechts 30 mensen komen te wonen. Bij nader inzien zijn de units, die bestaan uit een woonkamer, een kleine keuken met kookgelegenheid , een douche en toilet en een slaapkamer, slechts geschikt voor twee personen. De komende weken wordt ook nog een service-unit toegevoegd waar de bewoners de was kunnen doen en een werk- en spreekruimte voor de coördinator van de gemeente. In een vleugel van Ziekenhuis Rivierenland worden 80 mensen opgevangen en er komen nog 50-60 mensen in de voormalige school aan het Hooibeestje op Passewaaij.

 

Steiger en bouwkraan weg bij nieuwbouw Voorstad-Oliemolenwal

Na een bouwperiode van ongeveer 1 1/2 jaar is de nieuwbouw aan de Voorstad Oliemolenwal bijna gereed. Recent zijn de bouwsteigers en bouwkraan weggehaald. De bouwkraan is verhuisd naar de lokatie Plein Zoutkeetstraat waar de aannemer omstreeks 1 november start met de nieuwbouw.

In het gebouw van Witte Vastgoed zit aan de Voorstad een winkel en verder zijn er 19 huurappartementen variërend van 51 tot 95 m2 waarvan de eerste ½ oktober bewoond gaan worden.

Zie ook: https://detielenaar.nl/nieuws/2021/06/een-facelift-voor-de-santwijckse-poort/

 

Waalkade fase 3 van start

Aannemer A.C.W. is gestart met de 3e fase van de herinrichting Waalkade, eigenlijk een vervolg van fase 2. De werkzaamheden zullen begin november gereed zijn en bestaan in hoofdzaak uit het vervangen van de Veerweg.

De eerste fase, de loswal en bestrating aan de Haven zijde is mei 2019 van start gegaan. De 2e fase, het evenementen terrein van de Waalkade, is gestart januari 2021

Proef met stilteplekken in Zinder voor studenten om te studeren

Niet alle studenten hebben de gelegenheid om thuis rustig te studeren. Vooral wanneer je woont in een huis met weinig ruimte en veel bewoners kan de studie daaronder leiden. Naar aanleiding van een pleidooi van Rostram Darweshi tijdens de raadsvergadering van december 2021 heeft de gemeente nu als proef vier stilte studieplekken ingericht in de hoekfoyer van Zinder aan de westzijde van het gebouw.

Met deze proef, die tot 1 november duurt, wil de gemeente de belangstelling voor dit soort studieplekken peilen. In de meeste grotere bibliotheken van Nederland bevinden zich enkele tot vele tientallen studiecabines. Die zijn er in Tiel niet. Uit een enquête onder vijftig Tielse studenten bleek dat men de lees- en studieplekken in de Tielse bibliotheek te onrustig en lawaaierig vindt en er behoefte is aan stille studieplekken.

Gemeente verhoogd mantelzorgcompliment tot 125 euro per jaar

Nu de gemeentelijke financiën er weer wat beter uitzien, kan de eerder ingevoerde bezuiniging op het mantelzorgcompliment meer dan ongedaan gemaakt worden. Dit jaar bedraagt het gemeentelijke bedankje voor het langdurig zorgen voor iemand met een chronische ziekte of beperking maar liefst 125 euro. Dat bedrag wordt uitgekeerd in de vorm van een saldo op een Flippas zodat de Tielse middenstanders die meedoen met de Flippas er ook wat aan hebben. De gemeente waardeert hiermee niet alleen de mantelzorgers maar steunt ook de middenstand. Jaarlijks worden er ongeveer 1000 mantelzorgcomplimenten toegekend. Het gaat dus om een totaal bedrag van 125.000,= euro. Vorig jaar was het mantelzorgcompliment nog 75 euro.

Het mantelzorgcompliment kan van 15 september tot 1 november worden aangevraagd via www.Mozaiekwelzijn.nl/mantelzorgcompliment. U kunt ook een formulier in Tiel afhalen bij de Souvenirshop (Hoogeindsestraat 8, Wuite mode (Markt 3, het Stadhuis (Achterweg 2 en Mozaïek Welzijn (Hertog Karellaan140).

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights