Nieuws uit Tiel, editie 31 december 2020

Proef Praktijkondersteuner Jeugd bij huisartspraktijken krijgt vervolg

Twee en een half jaar geleden startte een proef met het versterken van de huisartspraktijken met een gespecialiseerde praktijkondersteuner op het gebied van jeugdhulpverlening. De directe aanleiding was het miljoenentekort dat de gemeente jaarlijks moest bijpassen om het verschil van de kosten van de jeugdzorg en de vergoeding hiervoor van het rijk aan te vullen. Gehoopt werd dat door een vroegtijdige opsporing en interventie de jeugdzorg niet alleen goedkoper zou worden maar ook veel sneller en effectiever. Die hoop is bewaarheid geworden. De praktijkondersteuner Jeugd (POH-Jeugd) heeft zijn waarde bewezen. De huisartsenpraktijken hebben door het nieuwe specialisme meer kennis in huis gehaald en kunnen daardoor beter en gerichter verwijzen. Het signaleren van problemen vindt eerder plaats. Daardoor kan een behandeling in een eerder stadium starten en kan in veel gevallen voorkomen worden dat de problemen door woekeren en steeds moeilijker te behandelen zijn. Ouders en jeugdige hebben een eenvoudig en toegankelijk aanspreekpunt en adviespunt. De POH-Jeugd blijkt er ook voor te kunnen zorgen dat jeugdhulpverleners beter en gerichter samenwerken. Want dat was, wanneer je naar ouders die met hun kind in het jeugdhulpverleningscircuit terecht gekomen waren best een dingetje.

De verwachting dat vroegtijdige signalering en behandeling minder kost, lijkt ook uit te komen. Daarom heeft de gemeenteraad besloten dat vanaf 2021 alle huisartspraktijken versterkt worden met een POH-Jeugd. Nu nog wel een treffender functiebenaming bedenken voor deze belangrijke functionaris. POH-Jeugd of niet afgekort Praktijkondersteuner Huisarts – Jeugd roept niet direct asociatisch op voor iemand die zich met hoofd en hart inzet voor het geestelijk welbevinden van tal van jongeren en gezinnen.

Tielse deelnemers aan Dakar Rally aangekomen in Dakar.

Van 3 tot en met 15 januari neemt het Tielse Grand Casino Rally Team deel aan de grootste off-road rally ter wereld, de Dakar Rally in de SSV klasse. Het uitrijden van deze rally, die dwars door de woestijn gaat en 7600 kilometers telt, is op zich al een hele prestatie. Het team aast echter op een podiumplaats en heeft zich uitstekend voorbereid. Het team is in Dakar aangekomen, waar de rally van start zal gaan.

Zondag 27 december Rally Team vanaf een vrijwel leeg Schiphol met een speciale Dakarvlucht naar Saudi Arabië vertrokken. Die chartervlucht was nodig omdat het normale vliegverkeer naar Saoedi-Arabië in verband met coronabeperkingen stil ligt. Het team bestaat uit Gert-Jan van der Valk en Branco de Lange die de rally met een Buggy zullen gaan rijden. Frans Versteeg, Steef Wagenvoort en Martijn Wijnen vormen gedrieën het assistentieteam. Zij zullen met hun volgeladen bus via beter begaanbare wegen zo dicht mogelijk in de buurt van Gert- Jan en Branco in hun rallywagen blijven om hen van proviand te voorzien en zo nodig technische en andere hulp te bieden. Zij moeten voorlopig in het hotel in Jeddah blijven ivm corona. Maandag 28 december was er een health-check, compleet met corona-test. Dinsdag 29 december kwamen de rally-auto en de volgbus met een vrachtschip in de haven aan. Jeddah is de start- finishplaats van de rally. Op 2 januari is de proloog gevolgd door de officiële start en op 3 januari begint de échte rally.

Zie ook: https://detielenaar.nl/nieuws/2020/12/team-tiel-en-de-dakar-rally-2021/

Eén gemeentelijk informatie- en adviespunt voor zorg, hulp en welzijn

Vanaf januari 2021 is er één informatie- en adviespunt voor zorg, hulp en welzijn: de Sociale Poort. Alle inwoners kunnen hier terecht met vragen over bijvoorbeeld jeugd, Wmo, inkomensondersteuning en schuldhulpverlening. Maar ook voor hulp bij hun administratie, rouwverwerking of relatieproblemen.

Inwoners kunnen bellen , mailen of langskomen bij de Sociale Poort. Normaal kun je op de stadhuiscampus zo binnenlopen, maar in verband met de huidige coronabeperkingen is het noodzakelijk vooraf een afspraak te maken. Het adres is Achterweg 2, 4001 MV Tiel; 0344 637 220; socialepoort@tiel.nl. De sociale poort is alle werkdagen geopend van 8.30 – 12.00 uur. Op maandag, dinsdag en donderdag kunt u er tot 16.30 uur terecht.

Geluidsschermen produceren stroom

Een deel van de geluidsschermen langs de A15 reduceren niet alleen het geluid voor omwonenden, maar leveren sinds kort ook stroom. Energie van Hollandse Bodem heeft aan de zuidkant van het stuk tussen hotel Van der Valk en het viaduct bij de Daver in Kerk-Avezaath de plekken waar geen bomen en struiken achter de schermen staan voorzien van zonnepanelen. De 1.056 zonnepanelen, zijn goed voor een energieopbrengst van 375 mWh per jaar. Het is een mooi voorbeeld van energieopwekking op bestaande infrastructuur.

Met kerst waren de kerken gesloten

Met kerst is het ouderwets druk in de katholieke kerk in Tiel, maar dit jaar niet. Het bestuur van de Suitbertusparochie heeft besloten direct nadat de regering weer een nieuwe lockdown afkondigde alle kerken in de regio tot 24 januari te sluiten. Een uitzondering wordt gemaakt voor uitvaarten, waarbij wel strikte regels in acht genomen worden. Een kaarsje branden in het kleine Mariakapelletje kan ook nog wel. In de ‘gesloten’ periode wordt ieder weekend een livestream uitgezonden uit een van de parochiekerken. Zie hiervoor de website van de parochie https://www.suitbertusparochie.nl/nieuws.

De Protestantse Gemeente Tiel (PGT) hield nog wel een kerstviering in de Sint Maartenskerk voor 30 leden die hier vooraf voor gereserveerd hadden. Daarna zijn ook in alle kerken van de gemeente Tiel tot 24 januari geen kerkdiensten. Voor de kerkdienst van 24 januari 2021 geldt weer een reserveringssysteem. Iedere zondag zendt de gemeente een livestream uit van de kerkdienst die zonder publiek gehouden wordt in de Sint Maartenskerk. Meer informatie vindt u op de website tiel.protestantsekerk. net. Daar vindt u ook een prachtig uitgevoerde ‘Stille Nacht’.

De Gereformeerd Vrijgemaakte Magnificat Kerk verzorgd iedere zondag een kerkdienst zonder aanwezigen. Die dienst is live maar ook later te beluisteren . Zie hiervoor magnificat.nl.

Bel en match

Eenzaam en behoefte aan contact in deze nieuwe lockdown periode? Saskia van den Brom maakt graag een praatje met u. Wanneer u dat wilt kan zij u mogelijk koppelen aan iemand die ook graag regelmatig telefonisch contact heeft. Zolang dat niet lukt belt zij u wekelijks op voor een gezellige babbel. Het initiatief van Saskia wordt gesteund door welzijnsorganisatie Mozaiek. Op de website van Mozaiek (Mozaiekwelzijn.nl) vindt u ook andere aanbiedingen voor ondersteuning in deze voor ouderen en alleenstaanden vaak moeilijke periode. Het telefoonnummer van Saskia is 06-38869736. U kunt haar iedere dinsdag tussen 10.00 en 12.00 bellen.

Vrienden van Suriname verrast door enorm hulpaanbod

19 december besteedde NPO tijdens het volwassen en jeugdjournaal aandacht aan de nijpende situatie waarin heel veel Surinamers moeten leven nu het land nagenoeg failliet is door wanbeleid van de vorige regering en de economische gevolgen van corona. Er is daar gebrek aan bijna alles. Tijdens het item werd ook aandacht besteed aan de activiteiten van de Tielse stichting “Vrienden van Suriname.” Initiatiefnemer en coördinator van de stichting, Will van Rhee, was enkele dagen beduusd van de vele aanbiedingen van goederen, die als gevolg van de uitzendingen aangeboden werden. Schoolmeubilair, rolstoelen en speelgoed maar ook kleding werden massaal aangeboden. Het wachten is nu op een of meer sponsoren die het transport van de aangeboden goederen, die nu opgeslagen liggen in een loods van de stichting in Tiel, voor hun rekening willen nemen.

Kerkklokken luiden bij start nieuwe jaar

Als het goed is zou het door het vuurwerkverbod stil moeten zijn tijdens de start van het nieuwe jaar 2021. De klokken van alle kerken zullen het eerste kwartier gaan luiden. Burgemeester Hans Beenakker: “Het luiden van de klokken is een teken van verbondenheid nu we niet door de corona maatregelen met veel vrienden en familie bij elkaar kunnen komen. Al zijn we niet samen, we kunnen wél samen de klokken horen als we onze deuren en ramen openzetten.”

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights