Terugblik op 2020, juni

Corona blijft het leven beheersen

Ook in de maand juni beheerst het coronavirus het dagelijks leven. Toch zijn er tekenen dat we voorlopig het ergste gehad hebben. In Nederland vervolgt het virus zijn eerder ingezette terugtocht. Het aantal besmettingen daalt gestaag en het normale leven komt weer een beetje opgang. De basisscholen zijn begin juni weer begonnen en later in de maand gaan ook de scholen voor voortgezet onderwijs weer voorzichtig van start. Er wordt minder thuis gewerkt, we durven weer een winkel in en vakantie in eigen land is populair. Met de afname van het aantal besmettingen vervaagd bij velen het gevoel van noodzaak om je aan de regels te houden. Anderhalve meter afstand houden blijkt steeds lastiger. De kranten staan vol met verhalen over te drukke plekken, overtredingen van de 1,5 meter samenleving en (protest) bijeenkomsten met te veel personen. Autoriteiten blijven hameren om de regels strikt na te leven, maar dat blijkt vaak roepen in de woestijn.

Ziekenhuis Rivierenland terug naar beetje normaal

Ook in ziekenhuis Rivierenland daalt het aantal met corona opgenomen patiënten sterk. Langzaam keert mondjesmaat het vroegere normaal een beetje terug. Dat wordt bemoeilijkt door de naderende vakantieperiode voor en de behoefte van de medewerkers om even op adem te komen. Voor patiënten en bezoekers blijven strikte regels gelden. De noodprikpoli blijft voorlopig nog op het buitenterrein.

Teststraat open voor iedereen met klachten

De teststraat van de GGD in Tiel is vanaf 1 juni open voor iedereen met klachten die corona gerelateerd kunnen zijn. het loopt nog niet direct storm. De GGD-medewerkers kunnen het werk goed aan. Er treden geen lange wachttijden op. Anderhalf procent van de onderzochte personen blijkt daadwerkelijk besmet te zijn. Hen wacht een zogenaamd contactonderzoek en twee weken thuisquarantaine.

50.000 euro voor zorgverleners dankzij actie ‘Zorg voor Tiel’

Om de zorgmedewerkers te bedanken voor hun inspanningen, is een maand lang actie gevoerd. En met resultaat, want er is in totaal €50.000 ingezameld. Dit bedrag wordt omgezet in cadeaubonnen voor het zorgpersoneel, die in winkels en horeca in de binnenstad van Tiel te besteden zijn. Heel hartelijk dank aan de inwoners, bedrijven en fondsen die deze actie een warm hart hebben toegedragen. Het cheque is op 11 juni door vertegenwoordigers van zorginstellingen in ontvangst genomen tijdens een feestelijk moment. Zorg voor Tiel is een initiatief van ondernemersvereniging Hart van Tiel en Stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland.

100-jarige viert feest buiten

17 juni vierde Rijntje van Buren, moeder van de bekend musicus John van Buren en oma van Kilke, haar honderdste verjaardag in de tuin van verzorgingshuis Walstede. Burgemeester Beenakker kwam haar feliciteren. Bewoners van Walstede, familieleden en bekenden zongen haar toe.

Raad en commissies komen weer samen

In Tiel hebben de gemeenteraad en commissies begin van het jaar eerst niet en daarna enkele malen digitaal met behulp van het veel gebruikte computerprogramma ‘teams’ vanuit huis vergaderd. Nu komen onze politieke vertegenwoordigers weer op aangepaste wijze en zonder publiek samen in de raadszaal.

Diner met amusement brengt van der Valk in opspraak

In Tiel ontstaat ophef over een huiskamerdinerconcert bij hotel van der Valk. Het miniconcert is onderdeel van een arrangement met een overnachting, ontbijt en diner. Bezoekers zouden daarbij tijdens het diner even gedanst hebben. Het gevolg is dat de optredens waar onze Tielse volkszanger Frans Duijts bij optrad, geschrapt worden.

Steeds meer groeit het besef dat het bezoekverbod in verzorgings- en verpleeghuizen als een loodzware last door de bewoners ervaren wordt en heel slechts is voor hun welbevinden. In juni gaan deze instellingen weer mondjesmaat open voor bezoek.

Bioscoop verdwijnt

De gedwongen sluiting van de bioscoop als gevolg van de maatregelen om het covid 19 virus te beteugelen, heeft de exploitant Arcaplex uit Spijkenisse het laatste zetje gegeven om de bestaande bioscoop te sluiten. Eerder besloot Arcaplex al af te zien van nieuwbouw op de plaats van de vroegere bibliotheek op de hoek Koninginnestraat en Kloosterstraat. Met de sluiting komt voorlopig een einde aan de 107 jaar bioscoopgeschiedenis in Tiel. Door de hedendaagse mogelijkheden om thuis on demand op een groot scherm en met een goede geluidskwaliteit films te kijken lijkt de kans dat een ondernemer gevonden wordt die in Tiel een nieuwe bioscoop wil bouwen en exploiteren niet groot. Het deel van het gebouw dat als bioscoop in gebruik was, krijgt waarschijnlijk een woonbestemming.

Aannemers bouwen rustig door

05 juni Hoogste punt bij de nieuwbouw zwembad Waalslag.

Een van de bedrijfstakken die ogenschijnlijk weinig hinder ondervindt van het coronavirus is de bouw. In Tiel lijkt het wat het aantal nieuwe woningen betreft een topjaar te worden. Op verschillende plaatsen zoals de Lingedijk,

Lingedijk. Nieuwbouw 5 stadswoningen, 41 huur appartementen en 28 sociale appartementen.

de Hoveniersweg,

Bouw op terrein voormalig Patronaatsgebouw

het Vijverterrein in Tiel-Oost wordt flink doorgebouwd. Ook het Integraal Kindcentrum Passewaaij in combinatie met een school en het nieuwe zwembad liggen op schema. Na eerdere presentaties van bouwplannen op het veilingterrein, de Waal-kanaalzone en het terrein van het Beursplein wordt in juni de voorgenomen bouw van 23 woningen op het zogenaamde Rio Vahstalterrein gepresenteerd. Aannemer de Vree en Sliepen gaat aan de slag met het gebouw van de vroegere serviceflat de Batouwe. De sloopplannen zijn van tafel. Het gebouw wordt grondig gerenoveerd. De 121 meest kleine appartementen, die het gebouw straks nog telt, komen beschikbaar voor de sociale verhuursector.

Nieuwbouwproject 56 huurwoningen Esdoornstraat – Meidoornstraat
Bouwproject Kop van Waal 1ste fase van 107 woningen op het Vijver terrein.

 

 

 

Tiel luidt de financiële noodklok

De laatste vergadering voor het zomerreces was vrijwel geheel gewijd aan de benarde financiële situatie van de gemeente. Tiel is overigens lang niet de enige gemeente die financiën te kort komt. Het jaar 2019 heeft Tiel tot ieders opluchting met een klein positief saldo afgesloten maar of datzelfde over het jaar 2020 gezegd kan gaan worden, wordt in brede kringen betwijfeld. In een brief aan de ministers Ollongren en Hoekstra luidt de gemeenteraad de noodklok. Centrale thema is dat het niet langer acceptabel is dat Tiel zoveel middelen die daar niet voor bedoeld zijn moet besteden aan het sociale domein. De gemeenten en met name Tiel moeten meer geld krijgen om de bestaande voorzieningen in stand te houden en nieuwe noodzakelijke investeringen te kunnen betalen. In de brief lezen we dat bijna 53 % van alle uitgaven van de gemeente op gaat aan sociale voorzieningen en dat de lokale lastendruk in de jaren 2015 – 2019 voor de inwoners met 25 % is gestegen.

In een videoboodschap onderstrepen burgemeester Beenakker en wethouder Kreuk op dramatische maar ook wel een beetje komische wijze de financiële noodsituatie van Tiel. Mevrouw Kreuk constateert onder andere dat het water in de Waal laag staat, maar bij de gemeente tot aan de lippen reikt.

De slechte financiële situatie verhinderde het maken van dure plannen niet. Deze maand ging de gemeenteraad akkoord met het voorstel om de miljoenen kostende plannen voor het autovrij maken van de binnenstad verder uit te werken. Ondertussen groeit de angst voor een verdere toename van de winkelleegstand. Meer dan 20 % van de winkels in het stadscentrum staan leeg en gevreesd wordt, dat dit nog zal oplopen. Compacter en aantrekkelijker maken van het centrum zijn de mogelijkheden volgens de winkeliers en het stadsbestuur om het tij te keren.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights