Terugblik op 2020, mei

Corona in mei

In de maand mei loopt vrijwel in heel Nederland het aantal besmettingen terug. Ook in Tiel is dat het geval. Het gevolg is dat de angst om besmet te raken afneemt en mensen vooral in de weekeinden massaal de straat op gaan. Autoriteiten en deskundigen maken zich zorgen. Virologen waarschuwen voor een tweede golf die kan en naar later blijkt ook zal komen.

De regering heeft de beperkingen om in groepsverband te sporten voor jeugdigen tot en met 18 jaar eind april iets versoepeld. Daardoor kunnen de verenigingen vanaf mei weer starten met sportieve activiteiten op eigen terrein voor deze groep. Vanaf 13 jaar moet daarbij de 1,5 meter afstand houden wel in acht genomen worden. Het zwembad ging eind mei onder strikte voorwaarden voor bezoekers weer open. Sportscholen moeten nog even wachten.

Hart onder de riem voor zorgmedewerkers

Begin mei start Hart van Tiel in samenwerking met de Stichting Vrienden van ziekenhuis Rivierenland een actie om alle medewerkers die in de zorg werkzaam zijn een blijk van waardering te geven. Daartoe start de vereniging een crowd actie. Doel was alle ruim 3000 medewerkers een voucher te geven die zij zelf kunnen besteden bij de Tielse binnenstad winkeliers. Direct na de introductie stroomden de giften binnen. De betrokkenheid van bevolking bij zorgmedewerkers, die ineens geconfronteerd werden met een langdurige fors grotere werkdruk en heel andere werkomstandigheden bleek ook in onze regio groot. Voor een klapper zorgde de Rabobank met een gift van 5000 euro. Op het terrein van verzorgingshuis Walstede, overhandigde op 26 mei het bestuur van het Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis een cheque van maar liefst 10.000 euro en de vrienden van Ziekenhuis Rivierenland. Het uiteindelijke resultaat van de actie was 50.000 euro.

Klassikaal onderwijs hervat

Eind april heeft de rijksoverheid een aantal maatregelen versoepeld. Vanaf 11 mei wordt het klassikale onderwijs stapsgewijs weer opgestart. Het basisonderwijs en de kinderopvang openen als eerste weliswaar met inachtneming van stringente maatregelen hun deuren. Het vervolgonderwijs volgt in juni.

Winkeliers en horecaondernemers beleven moeilijke tijden

04 mei. 1,5 meter aanwijzing ivm corona op straat gespoten door wethouders Frank Groen en Ben Brink. Foto Marjon de Lange

In de binnenstad van Tiel heropenen de non-food winkels, die gesloten waren, hun zaken weer. Afhankelijk van de grootte geldt een maximaal aantal klanten dat de winkel gelijktijdig mag betreden. Dat leidt soms tot wachtrijen op straat. In het nauwe gedeelte van de Waterstraat wordt een looprichting ingesteld en komt een tijdelijke ‘middenberm’. Hoewel het weer flink drukker wordt in het winkelcentrum, blijven de verkopen ver beneden het normale peil. Veel mensen stellen inkopen uit, bestellen via internet. Het aantal impulsaankopen verminderd sterk. Met steun van de gemeente starten de Tielse winkeliers een actie om de inwoners te verleiden hun inkopen lokaal te doen en daardoor de winkeliers te helpen deze moeilijke periode te overleven.

Een terrasje pikken wordt vanaf 1 juni weer mogelijk. Ook restaurants mogen weer beperkt gasten ontvangen. Het college leeft niet alleen mee met de horeca-ondernemers die door de lockdown een enorm omzetverlies geleden hebben maar helpt ook daadwerkelijk door over het jaar 2020 geen terrasbelasting te heffen. Ook mogen de ondernemers na overleg en goedvinden door de gemeente waar mogelijk hun terras uitbreiden om het verlies aan stoelen als gevolg van de 1,5 meter maatregel te compenseren.

Halverwege de maand is het virus bij 106 Tielenaren vastgesteld, 41 van hen zijn in het ziekenhuis opgenomen en 18 inwoners zijn als gevolg van het virus overleden. Ziekenhuis Rivierenland hervat voorlopig op bescheiden schaal de normale poliklinische spreekuren. Ingangscontrole op corona, speciale looproutes en het ruimer voorhanden zijn van beschermingsmiddelen maken dit mogelijk. Ook de reguliere klinische zorg wordt weer opgestart. Urgentie bepaalt welke patiënten het eerst aan de beurt komen. De prikpoli voor de ingang buiten het gebouw blijft nog in gebruik.

Stichting corsowagen Passewaaij krijgt nieuwe eigen bouwplaats

De gemeente heeft de corsoclub Passewaaij uit de brand geholpen met een nieuwe stek voor het bouwen van hun corsowagen. De speciaal gebouwde hal ligt in Tiel West een flink stukje dichterbij de oude stek aan de Violierstraat in de bloemenbuurt. Fijn is ook dat de hal hoger is en hogere deuren heeft dan de hal, die de club moest verlaten. Corsoclub Passewaaij zal wanneer de ontwikkelingen rond corona dit toelaten in 2021 zeker van de partij zijn. De bouw van de hal werd mogelijk door een lening die de gemeente aan de vereniging verstrekte.

Werk aan Waalkade loopt uit en gaat flink meer kosten

Noodzakelijke veranderingen in het bestek, het uitlopen van het werk door tegenvallers en twee hoogwaterperiodes zorgen er voor dat flaneren op de nieuwe promenade en van daaruit boten kijken er deze zomer niet meer inzit. Het werk gaat daardoor en door de extra voorzieningen die in 2019 voor Appelpop getroffen zijn aanzienlijk meer kosten.

Dodenherdenking individueel en thuis

Het coronavirus blijft ook in mei de samenleving beheersen. De dodenherdenking op 4 mei, die vanwege 75 jaar bevrijding extra aandacht zou krijgen, kan in de traditionele vorm niet doorgaan. Om ouderen en kwetsbaren te beschermen, kunnen er geen samenkomsten zijn. Het nationale comité 4 en 5 mei roept iedereen op om op 4 mei thuis te herdenken en de speciale tv-uitzendingen te volgen, halfstok te vlaggen en twee minuten stil te zijn. Burgemeester Beenakker roept iedereen op dat in Tiel ook te doen. De collegeleden leggen wel kransen bij de gedenkwaardige oorlogsplekken in de gemeente. Ook individuele inwoners en vertegenwoordigers van bevolkingsgroepen en organisaties deden dat. De consul beheerder van de Joodse begraafplaats in Tiel, Eduard Huisman, relativeerde het gemis aan grotere herdenkingsbijeenkomsten met de woorden: “Herdenken krijgt pas belang , als je je afvraagt wat je zelf kunt doen met de kennis van wat er gebeurd is. Dat om te voorkomen dat iets soortgelijks opnieuw plaats zal vinden.”

De grootscheepse vieringen van de bevrijding moeten helaas geannuleerd worden. In mei gaat men er nog van uit dat veel voorbereide activiteiten in 2021 alsnog kunnen plaatsvinden.

Torens voor de vrede

In Tiel gaat de bevrijding toch niet onopgemerkt voorbij. De torens die in het kader van het project Tour de Waal langs de Waal zouden komen kunnen niet gebouwd worden. In plaats daarvan bedenken Frans Ebing, Guusje Kaaijk en Ans van de Hurk een alternatieve expositie voor de Tielse binnenstad. Winkeliers omarmen het idee om de winkeletalages te sieren met kunst, die een relatie heeft met vrede of bevrijding. De kunstenaars van Creatief Platform Tiel maakten in korte tijd de kunstwerken en is in mei het resultaat in maar liefst 19 etalages te zien.

Onderweg naar een autoluwe binnenstad

Het belangrijkste onderwerp in de politieke arena is het plan om de Tielse binnenstad autoluw te maken. Alle partijen zijn daar voorstander van. Ook de ondernemers steunen in meerderheid het plan wanneer aan hun voorwaarden voldaan wordt. Wel wordt er verschillend geoordeeld over de manier waarop dit moet gebeuren. De coalitiepartijen zijn voor een kostbare uitvoering waarbij de looproute van de parkeergarage en enkele woonstraten groener en wandelvriendelijker worden ingericht. De oppositiepartijen maken zich gelet op de financiële positie van de gemeente zorgen over de zeer hoge kosten die daaraan verbonden zijn en pleiten voor een voorlopig sobere uitvoering. Een beslissing is urgent omdat in de betreffende straten de riolering vervangen moet worden, waardoor meekoppelkansen de kosten van het uitgebreide plan beperkt. De coalitie besluit in juni tijdens de vergadering van de gemeenteraad dat die meekoppelkansen nu gegrepen moeten worden. De voorbereidingen zullen daarom vervolgd worden.

Zwembad gaat Waalslag heten

Vaste gebruikers hadden het voorrecht om namen voor het Tielse zwembad aan te dragen. Daaruit selecteerde een kleine commissie drie namen waaruit iedereen zijn keuze mocht maken. De meeste stemmen kreeg de naam Waalslag. Dat wordt de naam van het nieuwe zwembad.

Kersenseizoen zonder randfeesten

Er zijn wat minder kersen dan gebruikelijk. Telers worden gecompenseerd door wat hogere prijzen. De kersenstalletjes verschijnen weer massaal bij de boomgaarden. De inmiddels traditionele kersendagen in Wadenoijen en andere kersengerelateerde evenementen gaan dit jaar niet door.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights