Terugblik op 2020, april

Aandacht voor corona regels verslapt

Net als in de rest van Nederland verslapt de angst voor besmetting in Tiel. Zaterdag 25 april was het veel te druk in de binnenstad. Burgemeester Beenakker roept de inwoners op om alleen naar het centrum te komen als dat strikt noodzakelijk is. In de winkels hebben de winkeliers strenge maatregelen genomen. Er mag maar een klein aantal cliënten tegelijk binnen en in veel winkels zijn looproutes uitgezet. In iedere winkel hangen bij de ingang kaarten waarop de winkelier aangeeft welke maatregelen hij getroffen heeft en waar de cliënt zich aan moet houden. Geen mandjes dan buiten wachten en natuurlijk 1,5 meter afstand houden. Er verscheen een filmpje op twitter welke veel reacties opriep. Daarop werden maatregelen getroffen. Op straat worden de mensen door linten gedwongen om rechts te houden. De start van de recreatieve fiets en voetveren verschuift eerst naar voorlopig 13 juni. Later besluit recreatiemaatschappij Uiterwaarde dat de pontjes het hele seizoen aan wal blijven. Het is niet verantwoord om de veelal wat oudere bemanning nu dit werk te laten doen is de argumentatie.

Pro persona verplaatst alle patiënten van de ouderenafdeling uit hun kliniek, die pal naast ziekenhuis Rivierenland staat naar Nijmegen. Dat plan bestond al maar wordt nu versneld uitgevoerd. De vrijkomende ruimte wordt benut om extra ruimte te creëren voor corona patiënten in het ziekenhuis en cliënten van thuiszorgorganisatie Santé Partners. Santé levert ook de benodigde zorgmedewerkers.

Woensdag 22 april vergaderde de gemeenteraad digitaal. Dat was een bijzondere ervaring. De raadsleden en wethouders zaten gewoon thuis voor hun tablet, terwijl burgemeester Beenakker de vergadering vanuit de raadszaal gesteund door de griffier leidde. Het leverde geen kwaliteitsuitzending op.

 

Ode aan de zorg bij ziekenhuis Rivierenland

Hulpdiensten brachten op 10 april een ode aan de zorg op de parkeerplaats van ziekenhuis Rivierenland.

Teststraat geopend

Op 28 april opent de GGD Gelderland-Zuid een eerste teststraat in de Regio Rivierenland. Streekbewoners, die in de zorg werken kunnen zich op het terrein van het GGD kantoor aan de Kersenboogerd in Tiel kosteloos laten testen. Later kunnen alle streekbewoners met aan corona gerelateerde klachten zich op dat terrein laten testen.

 

Stichting Muziekstad Tiel en 4-Stromenland besluiten: Geen Appelpop en Fruitcorso

Stilletjes was er nog hoop dat de coronawind snel over zou waaien en dat de twee grootste evenementen van Tiel en de regio toch door konden gaan. Maar de coronawind ging niet liggen en de klok tikte door. Daarom namen de organisaties in april het besluit om de evenementen definitief af te lasten. Voor het fruit corso betekent het dat de viering van het het 60-jarig jubileum helaas een jaar opschuift. Ook het derde grote evenement in de regio, de Rode Kruis Bloesemtocht in Geldermalsen, vindt in april geen doorgang.

Meer klanten voor Voedselbank

De economische gevolgen van de corona crisis worden zichtbaar. Vooral de laagstbetaalden hebben er last van. Daardoor stijgt het aantal gebruikers van de voedselbank ook in Tiel snel. Dat geeft veel problemen en zorgen bij de medewerkers. Want het aanbod aan houdbaar voedsel daalt door de plotselinge hamsterwoede van de bevolking. Door de steunmaatregelen van de verschillende overheden blijven massale faillissementen bij bedrijven uit. Economen waarschuwen wel dat later verschillende ondernemers hun deuren alsnog zullen moeten sluiten.

Koningsdag wordt stilletjes gevierd. Alleen vlaggen mag. Ondernemers vereniging Hart van Tiel roept ondernemers en inwoners op om Tiel om te toveren in een vlaggenzee.

Marktwisselkraam

Het was een leuk initiatief om tijdens de weekmarkt op zaterdag een gratis marktwisselkraam beschikbaar te stellen voor creatieve inwoners. Die kunnen daar hun zelf gemaakte producten presenteren en te koop aan bieden. Het maakt de markt verrassender en is ook goed voor de onderlinge verbinding. Ook dit initiatief komt door de beperkingen van het virus dit jaar nog niet tot volle wasdom.

Cruyff Court moet opgeknapt

Het Cruyff Court is volgens inspecteurs van de Johan Cruyff Foundation na eerdere waarschuwingen nu echt toe aan grondige renovatie. Daar is 100.000 euro voor nodig. De gemeenteraad en vooral oppositiepartijen hikken er tegenaan. De gemeente heeft de renovatie niet begroot maar heeft uit eigen middelen toch nog 60.000 bij elkaar gesprokkeld. De Cruyff Foundation draagt ook bij, maar de ontbrekende 25.000 euro moet de Tielse gemeenschap bijdragen. Wanneer het niet lukt om dit bedrag bij elkaar te krijgen zal de renovatie over meerdere jaren worden uitgesmeerd.

Gedecoreerden krijgen telefoontje

Ook de uitreiking van de Koninklijke onderscheidingen gaat dit jaar anders. In Tiel krijgen maar liefst zestien personen een Koninklijke onderscheiding. Een smoes om naar het gemeentehuis te komen is dit jaar niet nodig. Burgemeester Beenakker belt 14 decorandussen persoonlijk thuis op. Twee anderen krijgen het heuglijke nieuws te horen via een videocall van burgemeester Jan de Boer van Buren. Zij hebben hun lintje verdiend met hun inzet voor de gemeenschap van Kerk-Avezaath. Nadat de Tielenaren op 3 juli hun lintje coronaproof in Zinder in ontvangst genomen hebben, start de Tielenaar later een serie artikelen waarin alle gedecoreerden die dat willen in het zonnetje gezet worden. Onder hen ook Cees van Koeveringen die in de gemeente Buren woont maar zijn lintje toch vooral voor zijn vrijwilligersactiviteiten in Tiel verdiend heeft.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights