Nieuws van en over Tiel en de regio, editie 27 juli 2020

Gaat Medel nieuwe geheimen prijsgeven?

Archeologische vondsten op Medel basis voor grensverleggend onderzoek

De spectaculaire vondsten in 2016 en 2017 zijn niet het enige resultaat van de opgravingen op Medel.

Tiel, 6 maart 2017 Archeologisch onderzoek opgraving skeletten Medel.

Menselijke overblijfselen die daar gevonden zijn vormen nu ook de basis van een groot onderzoek gefinancierd door de provincie Gelderland en het NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). Doel is meer te weten te komen over de oorspronkelijke herkomst van de daar gevonden menselijke resten. Dat is tegenwoordig mogelijk door het combineren van natuurwetenschappelijke en cultureel archeologische analyses en door daar een historisch menskundig kader aan te verbinden. Nieuwe mogelijkheden zoals isotopen onderzoek van tandglazuur spelen bij dit onderzoek een belangrijke rol. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een onderzoeksgroep van de Vrije Universiteit in Amsterdam onder leiding van Stijn Heeren.

Wellicht weten we over een tijdje een stuk preciezer waar de voorvaderen van de autochtone Tielenaren vandaan kwamen. Bij het onderzoek worden ook vondsten in Tiel – Passewaaij en Zoelen betrokken.

Tiel werkt aan warmte plan

De rijksoverheid laat er geen twijfel over bestaan. We moeten van het gas af om ons huis te verwarmen en te koken. Eind 2021 moeten alle gemeenten een plan klaar hebben hoe ze dat gaan doen en wanneer de komende jaren welke stappen gezet gaan worden. Tiel laat daarvoor een extern bureau een onderzoek doen. Het resultaat hiervan zal nog dit jaar op de agenda van de raad verschijnen. Onderdeel van het advies zal de haalbaarheid van de aanleg van een aantal warmte netten in de gemeente zijn.

Appartementen in huis van dames Spiering

Van Herwijnen vastgoed, de huidige eigenaar van het monumentale woonhuis St.Walburgstraat 17 waar vorige eeuw de bekende dames Spiering woonden, wil het huis geschikt maken voor kamerbewoning door maximaal zeven personen. De gemeente vindt het een goed plan en verleent er medewerking aan. Van Herwijnen heeft in Tiel laten zien dat restauratie en hergebruik van historisch waardevolle panden bij hen in goede handen is.

Deel 6 van het Biografisch Woordenboek van Tiel herdrukt

Om overtollige voorraad van het Biografisch Woordenboek van Tiel te voorkomen, werd er van het zesde deel van deze reeks wat minder gedrukt dan van eerdere uitgaven. Dat bleek een misrekening. Binnen enkele dagen was in 2013 de complete voorraad uitverkocht. Sindsdien werd het bestuur van de Oudheidkamer Tiel en Omstreken regelmatig bestookt door belangstellenden die het boek graag wilden hebben om hun serie compleet te houden. Uiteindelijk heeft het bestuur besloten het boek te laten herdrukken. Die herdruk ligt nu bij de lokale boekhandel en kost 25 euro.

In het biografisch woordenboek van Tiel worden de levens beschreven van Tielenaren, die overleden zijn en van betekenis waren voor de stad of de nabije regio. Je vindt er biografieën van personen uit het verre verleden maar ook van personen die nog maar kort geleden overleden zijn. In deel zes worden de levens van 32 personen beschreven. Onder hen wonderdokter Huib van Alphen, longarts Gerard Bonnet, Musicus John van Buren, directeur van de Betuwe François Gouverne, Zenuwarts Hoes,raadslid Elisabeth van Lith de Jeude, weldoenster Henriëtte Spiering, apotheker Jan Vermet, industrieel vormgever Michel Warbroek en brandweercommandant Cees Wijnstekers. Ondertussen werken leden van de Historische werkgroep van de Oudheidkamer aan een zevende uitgave van deze veel geraadpleegde reeks.

Dag van de logistiek in ander jasje

Tiel, 31 oktober 2019
Dag van de Logistiek bij Van Tilburg-Bastianen DAF op Medel.

De dag van de logistiek op 29 oktober krijgt dit jaar een andere vorm. Ditmaal geen opendag voor iedere belangstellende bij een regionaal logistiek bedrijf maar een scala aan activiteiten. Die vooral gericht zijn op het informeren over en het interesseren van scholieren voor een loopbaan in de logistiek. Ook wordt de aandacht gericht op zogenaamde zij-instromers om ze naar de logistiek te lokken. De logistieke sektor is een van de speerpunten van de Regio Rivierenland en biedt veel werkgelegenheid in onze regio.

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights