Nieuw clubhuis Boulodrome voor Jeu de Boules Vereniging De Teerling Tiel

Het begon als een groepje van 6 tot 8 mensen die enthousiast gemaakt werden voor Jeu de Boules door de oprichter. Inmiddels is het een grote vereniging met ongeveer 100 leden, én sinds kort met een nieuw clubhuis annex overdekte speelhal. We waren op vrijdag 3 juli jongst lede te gast bij de Eerste Tielse Jeu de Boules Vereniging de Teerling.

Het was gelukkig een zonnige middag zodat het officiële gedeelte in de open lucht kon plaatsvinden en de corona-regels hierdoor nageleefd konden worden. Het nieuwe clubhuis was net de dag ervoor gereed gekomen. De betrokken aannemer, de firma Van Doorn, overhandigde symbolisch de sleutel aan de ‘bouwmeester’ van de vereniging, Cor Wiegers. Daarna was het de beurt aan de Stichting het Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis om een cheque van 50.000 euro ten behoeve van de realisatie van de bouw te overhandigen aan secretaris Jan Jansen. Een delegatie van het bestuur van de stichting was daarbij aanwezig. Onder het genot van een feestelijk drankje én een hapje kon iedereen vervolgens een kijkje in de nieuwe hal nemen.

En serie foto’s onder het verhaal.

Afbouw
Maar die hal is nog niet af, hij is casco opgeleverd. De buitenkant staat en het dak zit erop, dat is een verdienste van de aannemer. Nu is het de beurt aan de vereniging om de nieuwe speelhal een interieur te geven. En dat doen ze helemaal zelf. Om kosten te besparen. Onder hun leden bevinden zich een aantal handige mannen, bijvoorbeeld bestuurslid Cor Wiegers. Hij is vanuit het bestuur verantwoordelijk voor het onderhoud, voor zijn pensionering was het zijn dagelijks werk. Tijdens de nieuwbouw had hij de leiding over de werkzaamheden en het toezicht op de bouw door de aannemer. Met zijn deskundigheid gaat de vereniging nu zelf het interieur van de nieuwe hal afmaken. Er komt bijvoorbeeld nog een ontmoetingsruimte met een nieuwe kantine en een nieuwe toiletgroep. “Gisteren nog, vlak nadat de aannemer klaar was werd er al een partij gipsplaten geleverd”, vertelt secretaris Jansen, “er waren direct een stuk of zes leden bij om te helpen lossen en zoals je ziet zijn ze ook meteen begonnen met bouwen”, zegt hij wijzend op het resultaat. “We hebben altijd veel zelf gedaan, vaak met materiaal dat we verzameld hadden, dat was bijvoorbeeld over bij een aannemer en mochten we dan gratis hebben. Daardoor waren de kosten laag en konden we veel realiseren.”

Gracht
De vereniging bestaat al ongeveer 33 jaar. Jan Valstar was de grondlegger, hij was een Frankrijkliefhebber. Jeu de Boules is een enorm populair spel in Frankrijk en Valstar nam de gewoonte mee naar Tiel. Hij was beheerder van een speeltuin in de Tielse Hertogenwijk waar de vereniging als eerste het balspel beoefende. Daarna hebben ze ongeveer een jaar lang hun spel gespeeld in het park aan het Kalverbos. Dat was volgens secretaris Jansen niet zo handig: “Dat is natuurlijk in de buurt van de Tielse stadsgracht. Regelmatig rolde er één van onze ballen in het water. Bij de laatste keer dat er baggerwerkzaamheden in de gracht waren is er zelfs nog één boven water gekomen!”

Gemeente
Daarna mochten ze van de gemeente Tiel een stuk grond huren aan de Laan van Westroyen, naast de TEC sportvelden. “Dat was heel prettig,” zegt Jansen, “er was echter alleen een stuk grasveld, we hebben er zelf alles aan gedaan om er een deugdelijke baan van te maken. We hebben de banen écht heel goed aangelegd. Bij verenigingen in de hele omgeving, tot in Utrecht aan toe heeft met het erover dat onze banen zo goed zijn.” Maar aanvankelijk konden ze toen nog wel alleen maar buiten spelen. Ze hadden in de beginjaren alleen een oud bushokje om onder te schuilen.

Eerste gebouw
Uiteindelijk werd de ‘oude’ speelhal gebouwd. Ook zo veel mogelijk door de vereniging zelf, zo goedkoop mogelijk. Ze verkregen onder andere geld door obligaties van de vereniging uit te geven aan de leden en een hypotheek op het pand aan te vragen bij een bank. “We ontvingen nooit subsidie of geld van de gemeente”, aldus Jansen. De komst van de eerste speelhal met zes afzonderlijke banen betekende niet alleen een plek om in de winter door te kunnen spelen, het betekende ook dat de Tielse vereniging in de landelijke competitie mee kon gaan doen. Helaas werd de hal afgekeurd door de Jeu de Boulesbond. “De hal was ongeveer anderhalve meter te laag.” Maar niet getreurd, de vereniging kon voor thuiswedstrijden uitwijken naar een bevriende club in Ammerzoden.

Kantine
Toen werd in de oude hal ook de kantine afgekeurd. Deze voldeed namelijk niet aan de vereisten volgens de Drank en Horecawet. Het plafond was namelijk 15 centimeter te laag en er was geen afzuiging. Dat betekende dat de kantine geen échte kantine meer mocht zijn maar alleen gebruikt mocht worden voor een kopje koffie of thee. “Jeu de Boules heeft een grote sociale betekenis” stelt Jansen die zelf 86 jaar is. Er zijn veel ouderen lid en ook veel alleenstaanden. Ons oudste lid is 97, hij komt nog vier keer in de week spelen, de gemiddelde leeftijd van onze vereniging is ongeveer 70 jaar. We hebben ook jongere leden en zelfs één jeugdlid van 18 jaar!” Vooral voor de oudere leden werd de kantine een groot gemis. Geen borreltjes meer, weg gezelligheid. Tijd om er wat aan te doen.

Fondsen
“We wilden niet te veel obligaties uit gaan geven aan de leden, net als de vorige keer. Dat schept alleen maar meer verplichtingen. We wilden niet nog een keer bij de leden aankloppen. Om toch geld in te zamelen heb ik toen fondsen aangeschreven. Ik mocht daarvoor een dik boekwerk lenen van mevrouw Truus Vermeulen”, gaat Jansen verder. “Daarin staan alle mogelijke fondsen en bedrijven die geld verstrekken aan goede doelen. Maar als ik ze aanschreef kreeg ik steeds te horen dat wij toch niet tot de doelgroep behoorden. Toen besloot ik toch maar het Oud Burger Mannen- en Vrouwen Gasthuis in Tiel te gaan vragen om een bijdrage. Zij hebben ons toen 30.000 Euro toegezegd. Maar vlak daarna hoorde ik dat wij ook in aanmerking kwamen voor een subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de BOSA regeling (stimulering Bouw en Onderhoud van SportAccommodaties-red.).

Inrichting
“We hebben de aanvraag vier keer opnieuw naar het ministerie moeten sturen, maar kregen uiteindelijk 43.000 Euro!” vertelt de enthousiaste secretaris.

De bouw kon beginnen. De nieuwe hal werd aan de oude hal vast gebouwd. Er is een doorloopsluis gemaakt van de oude hal naar het nieuwe gedeelte. In de nieuwe hal moet namelijk het interieur nog helemaal afgebouwd worden. Voorlopig worden bijvoorbeeld de toiletten uit de oude hal nog gebruikt. Voor de inrichting van de nieuwe hal is inmiddels ook geld beschikbaar.

Het bestuur van de Stichting Oud Burger Mannen en Vrouwenhuis besloot namelijk om 20.000 Euro extra te doneren. De vereniging ontving afgelopen vrijdag symbolisch een cheque van maar liefst 50.000 euro uit handen van de voorzitter van de Stichting, de heer Frits van Es, voormalig directeur van de Stichting Zorgcentra Rivierenland (waar onder andere Vrijthof, Walstede, Westerhof in de Vier Gravinnen, Ravestein in Geldermalsen en de Lingehof in Beesd onder vallen).

 

Herbergier
“De Stichting Oud Burger Mannen en Vrouwenhuis is de oudste stichting van Tiel”, vertelt Frits van Es. “Er zijn al aantekeningen over onze stichting gevonden in 1340. De Stichting beheerde ooit een gasthuis in de Tielse binnenstad, op die locatie is nu de Herbergier gevestigd (thans een tehuis voor 15 ouderen met een geheugenprobleem-red.). De hedendaagse regenten beheren gelden van de stichting die nog verkregen worden uit opbrengsten van bijvoorbeeld pacht van land dat de stichting nog bezit. Jaarlijks kunnen wij ongeveer 100.000,– verdelen. Onze doelstelling is het ondersteunen van activiteiten voor ouderen in de Gemeente Tiel. Daarbinnen past de 35 jaar oude Jeux de Boules vereniging natuurlijk prima.”

Covid
“Het is nu een bijzondere tijd, covid, een rare tijd,” gaat Van Es verder, “dankzij het virus waren en weinig activiteiten voor ouderen en dus hadden wij weinig te ondersteunen. Wij hebben echter bewondering voor de zelfredzaamheid van deze vereniging, het is een leuke club met voornamelijk ouderen, onze doelgroep dus. We hebben besloten onze eerdere toezegging te verhogen en zijn heel blij vandaag symbolisch een cheque te kunnen overhandigen van 50.000 Euro.” De vereniging is zichtbaar blij met de toezegging, het geld wordt gebruikt voor een investering in hun toekomst, het tweede gedeelte van de bouw, de inrichting, kan hiermee spoedig gerealiseerd worden.

Pannebier
Voordat alle aanwezigen het interieur van de hal mogen bewonderen maakt Cor Wiegers nog een bijzonder gebaar naar aannemer Van Doorn. “We hebben jullie geen pannenbier aangeboden tijdens de bouw en dat willen we nu alsnog doen.” Hij overhandigt de aannemer een kratje bier, op zijn beurt beloofd laatstgenoemde dat het kratje bij zijn bouwvakkers terecht zal komen. Daarvoor had Cor Wiegers de symbolische sleutel van het gebouw ontvangen.

Naamgever
De naam van de Jeu de Boules vereniging is bedacht door de heer Wil Raasveld (inmiddels 90 jaar), hij is ook aanwezig bij de opening en heeft de uitdrukking ooit tijdens de oprichting van de club met een zucht van verlichting geroepen. Een teerling is een oud woord voor dobbelsteen en de uitdrukking ‘de teerling is geworpen’ betekent zoiets als ‘het lot is beslist’ of ‘het besluit is genomen en men kan niet meer terug’. De uitdrukking werd al gebruikt door Julius Ceasar tijdens één van zijn veroveringstochten, het is een vrije vertaling. Het bekende boek ‘Les Yeux sont Faites (vertaald als ‘de Teerling is geworpen’), is van de Franse Filosoof Jean Paul Sartre, de vader van het existentialisme. Omdat de uitdrukking iets met Frankrijk en met werpen te maken heeft is de naam ‘de Teerling’ voor de vereniging een gouden greep. Niet alleen in Frankrijk maar ook in België is het spel een enorm populair tijdverdrijf. 

Petanque
Hoewel de Tielse vereniging ‘Jeu de Boules’ in haar naam heeft staan, wordt de sport ook vaak Petanque genoemd. De beide benamingen worden door elkaar gebuikt maar er is eigenlijk wel een verschil tussen de twee. Petangue is namelijk het officiele spel, met allerlei regels voor de afmetingen en gewichten voor de ballen. Het spel schijnt al door de oude Grieken te werden beoefend. Jeu de Boule is een verzamelnaam voor de minder officiële varianten van het Petanquespel.

Toekomst

De Tielse vereniging is echter nog niet klaar met haar plannen. Zodra de nieuwe hal helemaal afgebouwd is dan willen ze de oude hal vervangen voor ook zo’n mooie nieuwe. Een uitbreiding voor de toekomst dus. Hoe ze dat gaan bekostigen is van later zorg, wellicht dat de gemeente of de provincie tegen die tijd bij wil springen. De vereniging noemt hun nieuwe onderkomen gekscherend hun ‘Boulodrome’. Een lidmaatschap bij de vereniging staat voor plezier in het spel en voor het gemoedelijk spelen van competitieve en/of recreatieve wedstrijden, onder het genot van een drankje en een hapje. In de zomer kunnen leden heerlijk buiten genieten onder de overkapping van het clubgebouw. In de winter of bij regenachtige dagen staat het clubgebouw garant voor vele partijen en uren speelplezier.

Foto Gallery: klik op afbeelding voor een vergroting.

item hoogste punt juni 2018:  https://detielenaar.nl/nieuws/2018/06/pannenbier-bij-uitbreiding-de-teerling/

item opening hal deel1 september 2018:  https://detielenaar.nl/algemeen/2018/09/jeu-de-boulers-houden-van-het-goede-des-levens/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights