Tiel scoort ietsje minder slecht op misdaadmeter

In de misdaadmeter 2018 van het AD zakt Tiel van de 21e naar de 35e plaats. Dat is mooi maar nog steeds een slechte score wanneer je bedenkt dat er in 2018 in Nederland 380 gemeenten waren.

Naar aanleiding van de gezaghebbende jaarlijkse publicatie in het Algemeen Dagblad maakte de gemeente het volgende persbericht:

In de AD Misdaadmeter 2018 is Tiel gezakt van de 21e naar de 35e plaats. Over de hele linie is een daling te zien van het aantal delicten: van inbraak in woningen en diefstal van auto’s tot aan straatroof en mishandeling. Maar elk delict is er één te veel.

Burgemeester Hans Beenakker: “De criminaliteitscijfers laten een dalende lijn zien, maar we kunnen zeker niet achterover leunen. Ook als je kijkt naar de gebeurtenissen in de eerste twee maanden van dit jaar. De cijfers zijn bovendien nog steeds te hoog.”

Samenwerken en melden

Overlast en criminaliteit aanpakken kunnen we niet alleen”, zegt de burgemeester. “Dat doen we samen met de politie en de handhavers. Maar ook met onze inwoners. Veel inwoners werken in buurtpreventieprojecten aan het verbeteren van de veiligheid en leefbaarheid in hun buurt. Er zijn inmiddels 33 buurtpreventieprojecten verspreid over de hele gemeente. En of je nu wel of niet meedoet in het buurpreventieproject, iedereen kan helpen bij de aanpak. Meld het als je een verdachte situatie ziet. En doe aangifte als je slachtoffer bent van bijvoorbeeld een inbraak of een ander delict. Een onverminderde inzet om Tiel veiliger te maken is en blijft nodig.”

Om de cijfers goed te kunnen beoordelen geven we hieronder de verdeling over de verschillende misdaadsoorten, die het AD maakt weer.

Het is belangrijk te weten dat de cijfers betrekking hebben op misdrijven die bij de politie bekend zijn. In het overzicht ontbreken winkeldiefstal, drugshandel en drugsproductie, witteboordencriminaliteit, misbruik van sociale voorzieningen, belastingontduiking, seksueel misbruik, uitbuiting van arbeiders en fietsendiefstallen. Ook misdaden die Tielenaren in andere plaatsen gepleegd hebben staan niet in het overzicht. Van sommige genoemde misdaadcategorieën is bekend dat slechts een deel van deze misdaden door de slachtoffers aangegeven wordt.

Delict20182017Verschil in % (afgerond) 
Woninginbraak95103        – 8 
Inbraak schuur3825

+ 52

 
autokraak155191        – 19 
Autodiefstal2438        – 37 
bedreiging5993

– 37

 
mishandeling149174

– 14

 
Vernielingen   
274323

– 15

 
Straatroof38

– 63

 
overvallen11

0

 
zakkenrollen951
  •  
 

 

Overzicht van de plaats op de misdaadladder van de overige regio gemeenten

Gemeente20172018
Buren301246
Culemborg11863
Maasdriel115108
Neder-Betuwe255183
Tiel2135
West Maas en Waal293320
Zaltbommel130178

 

Alleen West Maas en Waal en Zaltbommel zijn op de misdaadladder wat gestegen. De overige gemeenten zagen het aantal misdaden sterker afnemen dan het landelijk gemiddelde. In heel Nederland daalde het aantal misdrijven in 2018 beduidend. Door de aandacht in de media voor misdaden, programma’s als Opsporing Verzocht en berichten over mogelijke terreurdaden lijkt het ‘onveiligheidsgevoel’ van de Nederlanders niettemin nog hoog. De cijfers van Tiel zouden een beetje gunstiger kunnen zijn wanneer de naar schatting 3 – 4000 Polen die in Tiel tijdelijk wonen maar niet ingeschreven staan als inwoner wel als inwoner meegeteld zouden zijn. Tiel huisvest relatief veel arbeidsmigranten uit Oost-Europa.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights