In september kun je in Tiel weer naar de Mavo

Het hoogste punt van de nieuwe Mavo is bereikt. Vrijdag 11 januari werd deze mijlpaal op feestelijke wijze gevierd met tal van genodigden. Naast een hapje en een drankje vertelde de schoolleiding enthousiast over het nieuwe gebouw en het onderwijsconcept. In september wordt de Mavo in gebruik genomen.

Video:

Fotoserie onder de tekst.

In de jaren na de tweede wereldoorlog groeide de (M)ulo, later omgedoopt tot Mavo uit tot een van de belangrijkste schooltypes in Nederland. In Tiel had je maar liefst drie Muloscholen en later Mavo’s: een gemeentelijke of openbare, een Protestants- Christelijke en een Rooms-katholieke.

Rond de jaren zestig bezochten rond de 600 leerlingen deze drie scholen. Veel van hen kwamen van buiten. De katholieke Mulo kreeg veel leerlingen van ‘Over de Waal’ en vanuit de dorpen fietsten grote colonnes leerlingen naar de andere twee scholen voor Meer Uitgebreid Lager Onderwijs en later Middelbaar Algemeen Vormend Onderwijs. Naast Nederlands, de drie moderne talen, wiskunde en natuurkunde, geschiedenis en aardrijkskunde was er ook veel aandacht voor handelswetenschappen. Je leerde er veel.

Door de Mammoetwet verdween het bordje (M)ulo van de muur en werden de Mulo’s Mavo’s. Rond de eeuwwisseling volgde een nieuwe onderwijsreorganisatie en werd de Mavo in een aantal stappen de theoretische leerweg van het VMBO (Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs. Eerder sloot de Protestants-Christelijke Mavo zijn deuren en was de RK-Mavo samen met de Leaoschool gefuseerd met de Lagere technische school tot een grote onderwijsinstelling voor VMBO (Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs).

Dat samengaan met het technische meer praktisch gerichte beroepsonderwijs had voordelen maar ook nadelen. Onderwijs technisch zijn er belangrijke verschillen die in een gebouw ieders ontwikkeling en geaardheid kunnen belemmeren. Als onderdeel van een rigoureuze aanpak van de huisvesting van vrijwel alle onderdelen van het Lingecollege kwam daarom de bouw van een apart gebouw voor de theoretische leerweg, die weer Mavo gaat heten, als eerste op de agenda.

In september 2019 kunnen de nu 450 leerlingen daar samen met hun 35 docenten en vijftienkoppig ondersteunende medewerkers hun intrek nemen.

Han ter Reegen, bestuurder van het Lingecollege is enthousiast over het nieuwe gebouw. “Het wordt echt prachtig. Er zijn veel natuurlijke materialen gebruikt. Door het vele glas en de zachte natuurtinten wordt het een licht en vrolijk gebouw en een moderne overzichtelijke school.”

Mischa van Oostveen is de teamleider van de onderbouw. Samen met collega Ben Tutert, de teamleider van de bovenbouw , vertelt hij enthousiast over de nieuwe school.

Van Oostveen: “Natuurlijk blijft het verwerven van kennis en vaardigheden een belangrijk doel. We gaan ons echter onderscheiden door heel veel persoonlijke aandacht. De leerling moet hier zichzelf kunnen ontdekken. Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik en hoe kan ik mij het beste ontwikkelen zijn daarbij belangrijke vragen. Daar is ons onderwijsconcept op gebaseerd. Leerlingen moeten het hier fijn vinden en we willen bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling, sociale vaardigheden en geluk. Ons onderwijs moet hen daarbij inspireren en uitdagen. Het gebouw leent zich daar geweldig voor. Naast klassikaal onderwijs komt er een groot leerplein waar leerlingen met begeleiding en hulp zelf aan de slag kunnen. Daarbij zijn de moderne media belangrijke hulpmiddelen. Natuurlijk doen we ook veel aan sport en leerlingen leren hier met onze Cambridge methode een vloeiende beheersing van het tegenwoordig zo belangrijke Engels. Via contacten met het bedrijfsleven en snuffelstages kunnen leerlingen zich oriënteren op de branche waar zij willen werken en de richting waarin ze verder willen studeren.“

Directeur ter Reegen hoopt dat het nieuwe gebouw en het onderwijsconcept ouders en leerlingen vaker zal doen besluiten om hun leerlingen in hun eigen gemeente naar school te laten gaan.

Op 30 januari kunnen ouders en leerlingen tijdens een open dag zelf een kijkje komen nemen. Via een boeiende animatiefilm wordt dan het hele gebouw getoond en informatie gegeven over de onderwijsvorm.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights