Mooi cadeau voor Oudheidkamer Tiel

Babette Pluim schenkt Oudheidkamer Tiel en Omstreken 7 panelen van Lex Ernste

Het leek een routine schenking. Nazaten van een man, die banden heeft met Tiel en vooral Zoelen, die 7 kunstwerken uit de inboedel schenken aan de Oudheidkamer. De schenker blijkt echter wel een zeer kleurrijke figuur met een levensloop waar een boek over geschreven is. Ook de kunstwerken zijn voor Tiel bijzonder. De koperen bewerkte panelen zijn van Lex Ernste, een van de bekendste Tielse kunstenaars van de 20e eeuw.

De panelen komen uit de nalatenschap van Gies Pluim (1928- 2016) Dochter Babette, die de panelen, tijdens de algemene ledenvergadering van de Oudheidkamer op 13 november kwam aanbieden vertelt: “Mijn vader is in 1928 in Zoelen geboren. Hij was de zoon van Teunis Pluim, die daar als smid de kost verdiende. Gies bezocht een aantal jaren de HBS in Tiel en ging in 1942 bij een tante in Nijmegen wonen. Hij werkte kort bij Philips in Eindhoven en studeerde wis- en natuurkunde in Amsterdam. Via enkele tussenstappen kwam hij in 1955 in aanraking met de lithografie en maakte carrière in deze tak van de grafische industrie bij Drukkerij Smeets en Schippers in Weert. Door dit bedrijf werd hij in 1955 uitgezonden naar Stockholm. Daar leerde hij enkele kunstenaars kennen waaronder, het bekende lid van de Cobragroep, Lucebert. Met hem voerde hij een uitgebreide correspondentie. Om Lucebert financieel te steunen, kocht hij werk van hem maar ook van Karel Appel en Corneille diverse kunstwerken. In 1965 verhuisde Gies met zijn Zweedse vrouw Gunella en zijn drie kinderen terug naar Nederland. Hier kwam hij in de uitgeverij terecht en startte in 1966 met het uitgeven van het succesvolle blad Huis & Tuin. Later volgde het eveneens succesrijke blad Eten en Drinken. De band met Zoelen en Tiel is hij nooit helemaal kwijtgeraakt. Hij vertelde vaak over zijn fantastische jeugd in de Betuwe.”

Tennisavontuur

Dochter Babette bleek een tennistalent. Maar omdat er in Ede geen tennishal was, moest zij in de winter enkele malen per week naar de tennishal in Tiel gebracht en gehaald worden. Daar kreeg ze in de tennishal les van Martin Koek. ”Onhandig en tijdrovend” vond Gies. Daarom besloot hij met een compagnon, vlak bij zijn woonplaats Lunteren, in Ede een enorme tennishal met een aantal buitenbanen te bouwen. Babette kon daardoor ook makkelijker en vaker trainen. Dat tenniscomplex werd mede door de toen extreem hoge rentestand in financieel opzicht niet direct een succes. Om een faillissement te voorkomen, besloot hij op dat park, het heet Tesqua, internationale tennistoernooien te gaan organiseren. Dat bleek na een aarzelende start een gouden greep. Vrijwel alle wereldspelers wist hij in enkele jaren naar zijn invitatietoernooi, het Audi tennistoernooi te lokken.

Over op kunst

Portret van Gies Pluim geschilderd door Brengt Lindström

Nadat hij met dit toernooi stopte en het tenniscomplex verkocht had, wijdde hij zich geheel aan de kunst. Naast een begerenswaardige verzameling werd het ook een inkomensbron door het ontwikkelen en exploiteren van kunstwebsites en de verkoop van reproducties in een gelimiteerde oplage. Babette: “Mijn vader was een flamboyante kunstliefhebber en ondernemer. Zijn levensboek kenmerkte zich door veel ‘vallen en opstaan’ maar vooral ook wonderbaarlijke avonturen en verhalen.”

Onder de enorme hoeveelheid kunstwerken vonden zijn kinderen zeven panelen van de Tielse kunstenaar en koperslager Lex Ernste.

Lex Ernste

mei 2008. Flipje- en Streekmuseum heeft een koperen ‘kopje’ aangekocht

Lex Ernste (1913-1982) behoorde na de tweede wereldoorlog met Johan Ponsioen tot de bekendste Tielse kunstenaars. Hij exposeerde vanaf 1950 op vele plaatsen in het land. Het meest bekend zijn zijn uit koper geslagen koppen, portretten en volledige figuren, voor kenners echte meesterwerken. Zijn panelen sieren en sierden talloze kerken en scholen en de voorgevel van het afgebroken politiebureau bij het begin van de Voorstad in Tiel.

oktober 1992: verwijderen koperen panelen politiebureau

Voor het bureau stond zijn bekende beeld ‘de Keujesboer’.

 

In de stadhuiscampus Tiel is een zaal naar hem genoemd.

Voorzitter Martin van der Mark van de Oudheidkamer was erg blij met de schenking. “Die panelen moeten een goede plek in Tiel krijgen. Ik ga daar met het gemeentebestuur over praten.”

Presentatie over Lex Ernste door Peter Schipper

Onthullen panelen door Babette Pluim uit Ede samen met nicht Anne-Marie Heevel uit Tiel en voorzitter Martin van der Mark.

Gies Pluim omringd door vrouw, kinderen en kleinkinderen. Babette staat tweede van links. Foto: Fotostudio Arjan van Bruggen.

Voor het schrijven van dit artikel maakte ik gebruik van:

  • Gies Pluim, levenskunstenaar, samengesteld door Babette Pluim.
  • Lex Ernste, koperslager, lemma geschreven door Peter Schipper in deel 4 van het biografisch woordenboek van Tiel, uitgegeven door de vereniging Oudheidkamer Tiel en Omstreken.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights