Weer heel erg mooi spul daar aan die gracht: fruitcorso mozaïeken

Op de taluuds van de Tielse gracht moeten vóór donderdagmiddag 17.00 uur 22 fruitmozaïeken en 4 bedrijfslogo´s in fruit en groente klaar zijn. Niet dat er een straf staat op wie dan nog niet klaar is, maar het is voor de ongeveer 250 ´fruitleggers´ wel iets als een heilig moeten.

Want – donderdag om vijf uur komt de jury de creaties bekijken, beoordelen en punten geven. ´s Avonds om acht uur wordt de verlichting bij en gericht op de mozaïeken met een feestje gevierd. Er is muziek van deejee, Levi. Het is de opening van de corsoweek vol activiteiten.

Hans Melkert, die leiding geeft aan de medewerkers, wil benadrukken dat het voor die kunstenaars niet alleen om die drie dagen gaat. ´Ze moeten thuis een ontwerp maken, aangeven hoeveel besteld moet worden en thuis maken ze al veel onderdelen voor de mozaïeken in zaad die er er dus in die drie dagen op aangebracht worden´, zegt Melkert. Hij zegt dat het maken – thuis – van die zaad mozaïeken een steeds hogere vlucht in de laatste jaren genomen heeft.

De drukte aan de gracht is vergelijkbaar met de Waterstraat op zaterdagmiddag. Het is wel leuk om er stilletjes te gaan kijken. Jeugd struint tussen de werkers – hun ouders meestal – door, een hond ligt naast een mozaïek uit te hijgen van een paar rondjes taluud op en af rennen, iemand maakt een praatje met een ´legger´ als hij ziet dat de man met cocktailprikkers het fruit en stukjes groente in de grond spietst en een paar vrouwen kussen een man die ze een tijdje niet gezien hebben. En zo zien veel mensen elkaar na lange tijd weer terug ´daar aan die grachten´. Een enerverend wereldje, verslavend waarschijnlijk ook.

Een traditie is ook het uitdelen van gebak aan alle leggers aangeboden door het gemeentebestuur. Woensdagmorgen trok burgemeester Hans Beenakker samen met Roland van Vugt langs de leggers, geassisteerd door de mozaiek organisatie.

De uitgave voor het groente en fruit was op 11.000 euro begroot. Daar hield de Stichting Vierstromenland rekening mee. Door de aanzienlijke hogere prijzen – door de langdurige droogte is er minder oogst – valt de prijs 4000 euro hoger uit. Iedere betrokkene bij het oogstfeest zal dat merken. Zo zullen de leggers van de mozaïeken ook bij zichzelf te rade moeten gaan hoe ze de schaarste het hoofd kunnen bieden. Ergens moeten die 4000 euro vandaan komen.

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights