Pop-up boekenmarkt en theetuin in Zennewijnen

Van Hemelvaartsdag tot tweede Pinksterdag is er in Zennewijnen weer de inmiddels traditionele boekenmarkt en theetuin. Ieder jaar komen er meer bezoekers. Boekenliefhebbers komen uit het hele land, maar voor Tielenaren is het ook een leuk fietstochtje over de dijk. Bij de laatste afslag voor Ophemert wijzen borden u de weg naar de Hermoesestraat 7.

Seija van de Berg en Marth Tobi zijn er met assistentie van vele vrijwilligers al maanden bezig met de voorbereidingen. Vooral op Hemelvaartsdag en in het lange Pinksterweekeinde verwachten zij honderden bezoekers. De boekenmarkt en theetuin blijkt niet alleen geliefd bij Bibliofielen maar ook bij fietsers en wandelaars die in de sfeervolle tuin even willen genieten van een kop koffie of thee met wat lekkers.

200.000 euro voor goed doel

Hoewel de prijzen voor consumpties en boeken heel redelijk zijn, brengt het evenement ieder jaar als het weer niet geweldig tegenzit, rond de 7000 euro op. Dat geld gaat evenals de winst van de boekenlegger, een tweedehands boekenwinkel en antiquariaat in de Vleesstraat in Tiel, naar een goed doel. Dat is een project voor zwerfjongeren in Tanzania, dat door een Nederlandse stichting gesponsord wordt.

In 12 jaar tijd kon de boekenlegger al 200.000 euro voor dit doel overmaken.

Over dit project lezen we op de website:

Mwanza is een snelgroeiende stad aan Lake Victoria in Tanzania. In deze stad zie je de armoede als gevolg van de hoge voedselprijzen, economische crisis en klimaatveranderingen op straat. Grote groepen kinderen, al vanaf 6 jaar, proberen op straat te overleven met allerlei klusjes, verkoop van water, diefstal en prostitutie.

Upendo Daima, een kleinschalig project met 22 enthousiaste medewerkers is, al een aantal jaren actief om deze kinderen op te zoeken en een onderdak te bieden in het Back Home House. Van daaruit biedt het team begeleiding, scholing en brengt hen daar waar mogelijk terug naar huis. De familie wordt daarbij ondersteund. Lukt het niet om de kinderen te herenigen, dan worden ze opgevangen in onze eigen familiekring, Malimbe Family, waar 50 kinderen wonen, opgevoed worden en onderwijs genieten tot dat ze zelfstandig hun eigen brood verdienen.

Het project is jarenlang geleid door Marga van Barschot, die via haar zus binding heeft met Tiel. Op de boekenmarkt vindt je boeken in allerlei genres, keurig gesorteerd op thema. Velen zijn echt collectors items. Maar natuurlijk zijn er ook kinderboeken, romans en detectives. Dit jaar zijn er door een grote schenking extra veel bijzondere boeken over religie en theologie.

Om de boeken te kunnen herbergen heeft beeldend kunstenaar Marth Tobi haar grote atelier uitgeruimd en zijn er in de sfeervolle tuin vier tenten geplaatst. Bijkomend voordeel: een regenbui kan geen kwaad doen. In de tuin met leuke hoekjes en paadjes bevinden zich tal van zitjes. Daardoor is het goed toeven op de grond waar eerder een eeuwen geleden een indrukwekkend klooster stond. De boekenmarkt annex theetuin is van maandag tot en met zaterdag van Hemelvaartdag tot en met tweede pinksterdag open van 10.00 -1600. Op de zondagen bent u vanaf 12.00 uur welkom. Het adres is Hermoesestraat 7 (naast het vroegere kloosterkerkhof).

De Boekenmarkt wordt georganiseerd vanuit Stichting De Boekenlegger, die een tweede hands boekwinkel heeft in de Vleesstraat in Tiel. De stichting  werd in 2004 opgericht door Wilma van Ams die geld wilde gaan verzamelen voor haar zus in Tanzania, samen met Cora Schiltmans en Seija van den Berg.

 

 

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights