Vierde editie van Zomerschool voor Senioren in Tiel

Door Bert Leenders op dinsdag 11 juli 2017, geplaatst in Nieuws, Foto. 20142014

In 2014 was het jaarthema van de gemeente Tiel senioren. Een van de activiteiten was toen de zomerschool. Het was geen eendagsvlieg. 17 juli start het eerste onderdeel. Yvonne Son-Stolk vertelt in deze bijdrage over de zomerschool en het programma voor dit jaar.

Ieder jaar kiest de gemeenteraad een jaarthema. Een jaar lang gaan de raadsleden zelf met dit thema aan de slag. Doel is in brede zin het woon- en leefklimaat van Tiel te verbeteren. Het thema wordt vaak bepaalt door de actualiteit. Zo werd 2012, toen de gemeente in 2011 geteisterd werd door opvallend veel woninginbraken, gekozen voor veiligheid. In 2015 was Wijk en Buurt het thema met als doel de burgerparticipatie en de leefbaarheid in de buurt te vergroten. Dit jaar bindt de raad de strijd met het thema Wonderschoon Wonen aan tegen zwerfafval, slecht groenonderhoud en is er opnieuw aandacht voor veiligheid.

Tiel mag zich gelukkig prijzen met een actieve raad. Vrijwel alle leden zijn betrokken Tielenaren, die naast hun raadslidmaatschap en hun werk op verschillende terreinen maatschappelijk actief zijn. Ook zijn ze niet te beroerd om zelf de handen uit de mouwen te steken. Dat zie je tijdens de jaarlijkse NLdoet dag, waar verschillende fracties aan deelnemen. Maar ook met de organisatie van het jaarthema. Initiatief en uitvoering ligt bij de raad. De leden van de raadswerkgroep, die ieder jaar opnieuw samengesteld wordt steken er veel tijd in en komen met spraakmakende initiatieven, die vaak overgenomen worden door anderen en blijven doorwerken.

2014 was het jaar voor de senioren. De raad koos dit thema omdat we steeds ouder worden. Doel was kwaliteiten van de ouderen te ontdekken en hen te motiveren die kwaliteiten bijvoorbeeld als vrijwilliger in te zetten voor de samenleving. Daarnaast werd een breed programma ontwikkeld om ouderen zowel geestelijk als lichamelijk fit en gezond te houden en de zelfredzaamheid te bevorderen.
Yvonne Son-Stolk was een van de leden van de raadswerkgroep. Zij kijkt met voldoening terug op de activiteiten die toen begonnen zijn. “We hebben toen veel voor elkaar gekregen. Naast het bedrag van 25.000 euro dat de raad ieder jaar beschikbaar stelt voor het jaarthema, hebben we veel medewerking en gekregen van allerlei organisaties en bedrijven. Het Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis heeft ons financieel enorm gesteund. Daardoor was het onder meer mogelijk de Culturele Ouderendag in de Agnietenhof nieuw leven in te blazen en een aanbod te creëren voor ouderen op het gebied van sporten en bewegen. Het waren geen eenmalige activiteiten. Het knots hockey waar de Kromhouters veel energie in gestoken hebben is helaas vorig jaar wegens gebrek aan instroom van nieuwe deelnemers gestopt. Verschillende andere verenigingen hebben echter mede onder invloed van het themajaar nog steeds bloeiende activiteiten voor senioren. Ook de Agnietenhof is door gegeaan met de organisatie van de culturele ouderen dag en de ruilbeurs leidt ook nog steeds een bloeiend bestaan. De Zomerschool voor Senioren is ook een activiteit waar velen naar uitzien. Zelf ben ik daar nog steeds bij betrokken. Een werkgroep maakt ieder jaar een gevarieerd programma waar ieder wel wat van zijn gading vindt. Dit jaar staat opnieuw ‘Werken met de ipad’ en een instructiemiddag ‘Veilig bankieren’ op het programma. De brandweer organiseert een workshop Brandveiligheid in combinatie met een rondleiding door de brandweerkazerne. Ze gebruiken daarbij een speciale instructieauto die de instructie heel aanschouwelijk en attractief maakt. Het Rode Kruis biedt een workshop ‘Risico’s in en om het huis’. Bijzonder is het aanbod is de uit 3 dagdelen bestaande workshop ‘Ontmoeten en Bewegen’. Dat bewegen gebeurt in het zwembad van de vestiging Tiel. Voor de creatievelingen zijn er de cursussen ‘Thee-doos maken’ en ‘Iris Vouwen’. Verder staat er weer een kook- en eetcursus op het programma. Dit jaar bieden we ook een zevendelige cursus jobgroups aan. Zelfkennis en ontwikkeling van sociale vaardigheden krijgen daarbij aandacht. De zomerschool wordt afgesloten met een drankje en een hapje in het Regionaal archief. Deelnemers kunnen daar dan ook een duik in de geschiedenis van Tiel nemen.” Mede dankzij een subsidie van het Oud Burger Mannen en Vrouwenhuis kunnen we de eigen bijdrage voor de cursussen heel bescheiden houden.”

De afgelopen jaren hebben steeds zo’n vierhonderd senioren deelgenomen aan de Zomerschool. Ook dit jaar is de belangstelling groot. Senioren die nog willen deelnemen moeten snel zijn. Sommige onderdelen beginnen maandag 17 juli al en dan wordt de inschrijving gesloten. Het volledige programma vindt u in de bibliotheek, de balie van het Servicepunt Thuiswonen of op de website www.servicepunt-thuiswonen.nl onder de knop zomerschool. Telefonische informatie krijft u via het gratis nummer 088 700 4100. De foto’s geven een beeld van eerdere activiteiten in 2014 van de zomerschool en het jaar voor de ouderen.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights