Groots afscheid van Pieter van den Burg

Door Bert Leenders op zondag 4 juni 2017, geplaatst in Nieuws, Foto.

Zaterdagmiddag nam Tiel op grootse en passende wijze afscheid van Pieter van den Burg. Naast een traan was er volop gelegenheid om te glimlachen bij het ophalen van gebeurtenissen, activiteiten en de stunts uit zijn kleurrijke maar te korte leven. Na de serie toespraken en muzikale momenten was er een prachtige videomontage van Omroep Gelderland en een spontaan  langdurig applaus voor deze markante Tielenaar. Na de passage van een erehaag en een door Voetbalvereniging TEC aangebracht oranje rookgordijn bij de Agnietenhof begon de bekende Tielenaar aan zijn laatste tocht.

Ongeveer zeshonderd familieleden, vrienden en bekenden waren naar de Agnietenhof gekomen, onder hen veel lokale politici, ambtenaren en TEC-leden. De welbespraakte Peter Schipper kreeg de eer om de verschillende sprekers en de muzikale intermezzo’s aan te kondigen en aan elkaar te praten. Peter was overigens ook een van de sprekers en haalde smakelijke herinneringen op aan edities van het freakfestival. Andere sprekers waren een zwager, drie vrienden, burgemeester Hans Beenakker en TEC-bestuurslid Wim van Eldik. Frank Groen las een eigen gemaakt gedicht voor. Een muzikaal trio  met zang van Berry van Buren bracht de lievelingsmuziek van de overledene, jazznummers en zanger Jim Morrison, ten gehore. De sprekers schetsten samen een mooi beeld van deze markante Tielenaar. Zwager Wim de Boer memoreerde de wijze waarop Pieter  na het PvdA-debacle wist terug te komen in de plaatselijke politiek. Zijn partij werd al snel een factor van betekenis in de politieke arena en de trots van zijn enkele jaren geleden overleden vader, ex-wethouder Henk van den Burg. Voor de vele aanwezigen was de herdenkingsbijeenkomst ook een lesje (alternatieve) kunst en cultuurgeschiedenis. Herinneringen werden opgehaald aan de expositie Zink in een bedrijfsruimte van metaal- en lompenhandel Jansen,  een spraakmakende expositie in het streekmuseum, bijzondere aankledingen van de freakfestivals, de recente fototentoonstelling ‘Tielse Koppen’ en tal van andere uitgevoerde projecten en nooit gerealiseerde opmerkelijke plannen. Voor TEC was hij in de fase waarin de club verkeert de juiste voorzitter, met een eigen maar wel effectieve leiderschapsstijl. Hij was goed op weg de vereniging klaar te stomen voor een blijvende plek in de tweede divisie. Duidelijk werd opnieuw dat Tiel in Pieter een begaafde, creatieve, kleurrijke, vrijmoedige maar ook non-conformistische voorman verloren heeft. Dat is jammer.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights