1ste paal voor de uitbreiding Regionaal Archief Rivierenland Tiel

Door Jan Bouwhuis op maandag 10 april 2017, geplaatst in Nieuws, Foto.

TIEL  Maandag is door de voorzitter van het Regionaal Archief Rivierenland en tevens wethouder in Tiel, Marcel Melissen, de eerste paal voor de uitbreiding van het archief de grond in geboord onder toeziend oog van RAR directeur Ella Kok-Majewska.
In 2012 is de nieuwbouw van het RAR aan de J.S. de Jongplein 3 in Tiel in gebruik genomen.

Na de aansluiting van het Streekarchief Bommelerwaard met de archieven van de gemeenten  Maasdriel en Zaltbommel in 2014 is de groeicapaciteit, die ongeveer tot het jaar 2040 berekend was, opgesoupeerd. De groeiruimte tot 2020 was berekend voor de archieven van de 6 gemeenten die al bij het RAR waren aangesloten. Waarom tot 2020? Omdat de Archiefwet voorschrijft dat na 20 jaar de gemeenten de archieven moeten overdragen aan een openbare archiefbewaarplaats. Dat noemen we de overbrengingstermijn. Aangezien op dit moment maar één van de bij het RAR aangesloten gemeenten een officiële toestemming heeft voor de substitutie (vervangen van papieren documenten door digitale bestanden, die vanaf dat moment ook als origineel gelden), betekent dat, dat papieren archieven in de meeste gevallen nog gewoon bewaard moet worden.

De uitbreiding is berekend op ca. 5000 strekkende meter aan plankruimte. Dat brengt de groeicapaciteit weer op peil, zodat de acht aangesloten gemeenten zich geen zorgen hoeven te maken. De uitbreiding kan op de bestaande locatie en binnen de bestaande budgetten gerealiseerd worden. Het depot komt grotendeels ondergronds. Middels een kleine hellingbaan kan later weer geparkeerd worden op het kelderdek.

De uitbreiding is recent begonnen en duurt tot eind 2017. Samen met de bouwers wordt hard gewerkt om de overlast voor de omwonenden tot een minimum te beperken.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights