AVGN Tiel helpt ouderen en gehandicapten

Door Britt van den Elshout op woensdag 1 maart 2017, geplaatst in Nieuws.

Nu de belastingaangifte er weer aan komt, is het erg druk bij de Algemene Vereniging Gehandicapten Nederland (AVGN). Het helpen van ouderen en gehandicapten met de belastingaangifte is namelijk één van de diensten die zij leveren. Daarnaast organiseren zij onder andere activiteiten, helpen ze met het aanvragen voor zorg- en huurtoeslag en adviseren ze mensen waar ze naar toe kunnen met hun problemen.

De AVGN heeft tussen de drie- en vierhonderd leden waarvan de grootste groep bestaat uit ouderen. “We proberen ouderen met onze vereniging uit hun isolement te halen”, vertelt voorzitter Kerpentier. “We bieden veel mensen hulp en geven advies, maar een groot gedeelte komt ook vooral voor de activiteiten die we organiseren zoals bloemschikken, bridgen of sjoelen. Wanneer we avonden met muziek hebben, staan er zelfs ouderen van in de negentig de hele avond te dansen.”

Een voorbeeld van het bieden van advies en hulp dient zich vrijwel meteen aan. Een oudere man komt binnenlopen en blijkt problemen te hebben met de meerkostenregeling. Mensen met een handicap of chronische ziekte kunnen met de meerkostenregeling een tegemoetkoming in de zorgkosten bij de gemeente aanvragen. “Deze man heeft de rekening van zijn zorgkosten pas veel later gekregen, waardoor hij niets terug heeft gekregen van de gemeente. Wij sturen deze rekening dan alsnog naar de gemeente en zij pakken dit dan weer verder op.”

De leden betalen jaarlijks de contributie van 16 euro en krijgen vervolgens korting op alle activiteiten en diensten. Niet-leden kunnen hier ook gebruik van maken, maar zij betalen een hoger bedrag. “De contributie die we van de leden vragen is slechts een klein bedrag”, zegt Kerpentier. “Andere inkomsten zijn een kleine waarderingssubsidie van de gemeente, wat sponsoren en verder moeten we het vooral hebben van de inkomsten van de bar. Het is bij elkaar niet heel erg veel, maar zolang we zelf nog geen geld bij hoeven te leggen, hebben we genoeg.”

Het gevolg hiervan is wel dat de hele vereniging op vrijwilligers draait en dan met name op wat oudere vrijwilligers. De AVGN zou daarom graag wat jongere vrijwilligers willen verwelkomen. “Het werken met computers is voor ons soms best lastig aangezien we er niet alles vanaf weten. Daarnaast moeten de deelnemers aan boot- en busreizen nu vaak zelf iemand meenemen wanneer ze een rolstoel hebben of slecht ter been zijn, aangezien wij ze daar niet altijd meer bij kunnen ondersteunen.” Tot nu toe loopt alles nog goed, maar hulp is volgens Kerpentier dus zeker welkom.

Pand aan de ScheringlaanPand aan de ScheringlaanAVGN voorzitter Theo Kerpentier sinds maart 2014AVGN voorzitter Theo Kerpentier sinds maart 2014Riet de Keijzer, ruim 20 jaar vice voorzitter en bardienst bij AVGNRiet de Keijzer, ruim 20 jaar vice voorzitter en bardienst bij AVGNAVGN heropening op 6 september 2002AVGN heropening op 6 september 2002AVGN heropening op 6 september 2002AVGN heropening op 6 september 2002AVGN handwerkmiddag 31 oktober 2007AVGN handwerkmiddag 31 oktober 2007AVGN midzomerfeest 16 augustus 2008AVGN midzomerfeest 16 augustus 2008

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights