E-health in Ziekenhuis Rivierenland Tiel

Door Britt van den Elshout op donderdag 9 februari 2017, geplaatst in Nieuws.

In de liftenhal van Ziekenhuis Rivierenland zijn deze week dagelijks kramen en monitors te vinden over de E-health ontwikkelingen die in het ziekenhuis plaatsvinden. “E-health wordt steeds belangrijker en daarom is het van belang dat mensen zien wat er gebeurt en gaat gebeuren in ons ziekenhuis”, vertelt Walter Post, communicatieadviseur van Ziekenhuis Rivierenland. De informatie is allereerst voor medewerkers bedoeld, maar ook patiënten en bezoekers zijn welkom om te komen kijken.

De grote monitor in de hal waarop je in 3D een operatie kunt bekijken, inclusief 3D-bril, trekt meteen de aandacht. Walter Post: “Een aantal operaties wordt tegenwoordig gedaan via een klein sneetje en met behulp van een hele kleine camera die het lichaam in gaat. Deze camera is echter nu nog in 2D waardoor de chirurgen geen diepte kunnen zien, maar dit moeten inschatten op basis van hun ervaring en kennis. Met de 3D-camera en het 3D-beeldscherm kunnen de chirurgen veel zekerder werken. Dit systeem zal dan ook binnenkort door het ziekenhuis worden aangeschaft en gebruikt.”

Waar al wel gebruik van wordt gemaakt, is de “BeterDichtbij app” die communicatie tussen patiënt en arts of ziekenhuis mogelijk maakt op elk moment van de dag. De patiënten kunnen algemene vragen stellen aan zorgverleners uit het ziekenhuis, maar de arts kan een patiënt ook uitnodigen voor een privégesprek. Esther Roosdorp, projectleider ICT in het ziekenhuis, vertelt dat het de bedoeling is dat de “BeterDichtbij app” op steeds meer afdelingen in het ziekenhuis wordt gebruikt. “Nu is de app alleen in gebruik op de kinderafdeling en de afdeling gynaecologie, maar dit worden er meer. Voor patiënten is het erg fijn als ze via de app nog extra vragen kunnen stellen en deze ook rustig thuis kunnen nalezen.” Privacy is bij deze app wel erg belangrijk, maar volgens het ziekenhuis is dit uitgebreid getest en is het systeem uitermate goed beschermd.

Naast de 3D-camera en de “BeterDichtbij app” zijn er nog veel meer nieuwe ontwikkelingen. “Op dit moment is er heel veel gaande op het gebied van E-health”, zegt Esther Roosdorp, “dus we hebben geprobeerd om een aantal belangrijke dingen eruit te pikken.” Zo wordt er nog informatie gegeven over de ‘veilig versturen knop’ die mails met persoonlijke gegevens extra beveiligt wanneer ze naar personen buiten het ziekenhuis worden gestuurd. Ook wordt er getoond wat er in het ziekenhuis gedaan kan worden Virtual Reality. Kinderen kunnen bijvoorbeeld tijdens een behandeling in het ziekenhuis worden afgeleid met een Virtual Reality bril waardoor ze het idee hebben even ergens anders te zijn. Het ziekenhuis heeft nu nog geen plannen voor de aankoop van Virtual Reality brillen, maar Walter Post heeft goede hoop dat ook dit wordt opgepikt door Ziekenhuis Rivierenland.

De kramen en monitors staan tot en met vrijdag van 12-2 uur in de liftenhal van het ziekenhuis.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights