Boek ‘Betuwse praetjes van Hannes’ in boek verschenen

Door Bert Leenders op zondag 20 november 2016, geplaatst in Nieuws, Historie.

Op 13 november 2013 overleed Hans (Hannes) van den Hatert op 91 jarige leeftijd. Bijna 35 jaar lang verschenen Zijn Betuwse Praetjes in de Tielse Courant en Dagblad Rivierenland. Hannes werd door de columns maar ook door zijn kennis van de streekgeschiedenis en het dialect een bekende streekgenoot. Zijn herinnering leefde al voort door de film, die Jos Kruisbergen over hem maakte, de Arrivatrein die naar hem genoemd is en de aan hem gewijde bank op de Groenmarkt in Tiel. Nu komt daar het boek ‘Betuwse praetjes van Hannes’ bij. Jan Beijer selecteerde samen met Aad Nekeman uit de 1700 columns er 117 voor een mooi  uitgevoerde en handzaam boekje.

In de Nieuwe Kroniek, het magazine  van de Oudheidkamer van september 2011  https://www.oudheidkamer-tiel.nl/docs/nieuwe_kroniek3_1.pdf , vertelt Jan Beijer, hoe hij met Hannes in contact kwam. Beijer kreeg in 1968 de opdracht om de kwijnende Tielse Courant van de gebroeders Campagne, die driemaal per week verscheen en door Wegener was opgekocht uit te bouwen tot een dagblad voor de West-Betuwe en de Tielerwaard. Beijer: “Hoe klein en stil ook, in alle dorpen wilden we een correspondent aanstellen. Met dit doel voor ogen hielden we in 1968 in hotel Corbelijn in Tiel (nu Hema) een informatiebijeenkomst voor mensen die correspondent wilden worden. Ze konden rekenen op een vergoeding van acht cent per geplaatste regel. De opkomst was goed; een nieuwe krant was kennelijk op zichzelf een nieuwtje. Uit Echteld meldde zich een man in een geblokt overhemd, een figuur met een krachtige uitstraling, een haan-de-voorste. Hij luisterde aandachtig naar het praatje dat ik in het achterzaaltje hield en stak zijn vinger op bij de rondvraag. ‘Hoe hiette-gij ok alweer?’, wilde hij weten. Dat klonk mij echt Betuws in de oren. ‘Kun je net zo schrijven, als je praat?’ vroeg ik op mijn beurt.  Hij knikte. Zo werd de rubriek van Hannes geboren. Hans van den Hatert zou 34 jaar lang elke week op zaterdag in het hoekje linksonder op pagina 3 zijn rubriek Betuwse Praetjes van Hannes volschrijven. Een ongekend succes en een belangrijke trekker voor de krant. Je begon de zaterdag met Hannes, die soms vaak scherpe voorvalletjes in zoveel goedaardig dialect wist te verpakken, dat niemand er aanstoot aannam.”

Het boekje werd onder grote belangstelling op zondag 20 november in restaurant  Buitensporig in het Stationsgebouw van Tiel ten doop gehouden. De plaats waar Hannes een groot deel van zijn leven als treindienstleider gewerkt heeft en waar hij veel tips voor zijn columns kreeg. Ook de oud-burgemeester van Echteld Henk Zomerdijk, die met hem bevriend raakte, was, zo verklaarde hijzelf bij de boekpresentatie, een belangrijke tipgever. Jan Beijer stelde het boekje samen op verzoek van de beide zoons van Hannes, Hans en Herman. Herman reikte het eerste exemplaar uit aan Zomerdijk, die een van de inleidingen  in het boekje schreef. Dank zij sponsorbijdragen kost het door Emjee uit Varik  vormgegeven en uitgegeven boekje slechts 9,95 euro. Het boek is te koop bij de Tielse boekwinkels en de uitgever in Varik. Bij de boekpresentatie schetste Jan Beijer op boeiende wijze de persoon van Hans van den Hatert, de wijze waarop het boek tot stand kwam, en hij zijn columns schreef. In een aparte bijdrage op de Tielenaar nemen wij de presentatie van Beijer met zijn toestemming geheel op. https://detielenaar.nl/nieuws/2016/11/tekst-inleiding-jan-beijer-bij-presentatie-betuwse-praetjes-van-hannes-op-20-november-tiel/

Nog meer weten over ‘Hannes’?  Via onderstaande link komt u bij een uitgebreide levensbeschrijving. https://www.oudheidkamer-tiel.nl/docs/nieuwe_kroniek5_1.pdf . Hannes nog een keer zien en horen? http://www.tweestromenlandinbeeldengeluid.nl/films/portretten/hannes-van…

Het boek is verkrijgbaar bij Boekhandel Arentsen in Tiel, MCD Supermarkt in Ochten en Regiobank in Echteld. Tevens te bestellen op www.emjee-uitgevers.com/boek-bestellen.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights