Tiel is woonvoorziening voor mensen met psychotische kwetsbaarheid rijker

Door Bert Leenders op zaterdag 8 oktober 2016, geplaatst in Nieuws.

Al enkele weken wonen 16 mensen met een psychotische kwetsbaarheid in buurt zeven van Passewaaij in een eigen appartement. Samen met 10 ‘gewone’ huurders vullen zij een appartementengebouw van woningcorporatie Kleurrijk Wonen. Ieder geeft een eigen appartement en voor begeleiding en calamiteiten is dag en nacht deskundige begeleiding aanwezig.

Donderdag 6 oktober werd de nieuwe woonvorm aan de Aardbeivlinder officieel geopend. Dat gebeurde door professor dr. Wiebke Cahn, hoogleraar psychiatrie bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht. In haar bijdrage benadrukte zij het belang van het wonen van mensen met een psychische problematiek in gewone woonwijken. Er is vaak weerstand tegen de komst van mensen met psychische problemen in woonwijken. De initiatiefnemers kozen ervoor om vooraf de buurt zorgvuldig te informeren over de plannen. Het resultaat van enkele informatieavonden en bezoeken aan huis van de direct omwonenden is dat de nieuwe bewoners van Chapeau LingeErf meer dan welkom zijn. Het initiatief voor de nieuwe woonvorm is genomen door twee ouders die zich zorgen maakten om het welzijn van hun kinderen wanneer zij zelf niet meer in staat waren de zorg op zich te nemen. Een langjarige zoektocht in verschillende plaatsen in de Betuwe  was het gevolg, waar veranderende regelgeving op het gebied van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning , de bankencrises, bestemmingsplannen,  financiële en bestuurlijke problemen bij woningcorporaties en gemeenten een rol speelden. De fusie van SVT met Kleurrijk Wonen bracht het huidige appartementgebouw in beeld. En liet de zoektocht in Tiel eindigen. Daar had kleurrijk wonen een appartementengebouw in de pijplijn dat in alle opzichten geschikt is voor de bewoners van Lingewerf. Het bestuur heeft bij de ontwikkeling en exploitatie veel steun gekregen van Chapeau Woonkringen, een stichting die zelfstandige stichtingen als LingeErf helpt oprichten en met raad en daad bijstaat. Professionals van Buro MAKS zorgen voor de deskundige begeleiding.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights