Veel belangstelling voor vluchtelingendienst in de Sint Maartenskerk Tiel

Door Bert Leenders op zondag 25 september 2016, geplaatst in Nieuws.

De interreligieuze gebedsdienst die zondag 25 september in de Sint Maartenskerk gehouden werd is in alle opzichten geslaagd. De organisatoren waren tevreden over de opkomst uit vele religieuze  groeperingen. Pastor Ed van de Moosdijk sprak van een  hoopvolle bijeenkomst, die Tielenaren met een verschillende afkomst en met verschillende culturen met elkaar verbindt.

Bijna 400 mensen uit vele religieuze groeperingen waren naar de Sint Maartenskerk gekomen om te luisteren naar mensen, die nog niet zo lang geleden gevlucht zijn uit landen waar een normaal leven door oorlog en geweld niet mogelijk is. Zij vertelden over hun dromen, die zij in Tiel waar hopen te maken. Die dromen hadden niet alleen betrekking op het eigenbelang, maar ook op het leveren van een bijdrage aan het land en de stad die hen zo gastvrij ontvangt. De organisatoren, waaronder de diaconie van de Protestantse Gemeente Tiel, de RK Suitbertusparocie, de Turkse en de Marokkaanse moskee, de stichting Evim, de stichting Het Afrikaanse Huis en medewerkers van Vluchtelingenwerk Oost-gelderland  hoopten dat deze dienst een tegenkracht zou zijn, tegen het steeds verder uit elkaar vallen van de samenleving. Dat is gelukt. Verschillende vluchtelingen gaven een inkijkje in de trieste omstandigheden, die hen noopten huis en vaderland te verlaten en te proberen hier een veilig verblijf te vinden. Anderen gaven met religieuze liederen uit het land van herkomst een inkijkje in de cultuur en religiebeleving van hun thuisland. Velen maakten gebruik van de mogelijkheid om persoonlijk in gesprek te gaan met de aanwezige vluchtelingen en de organisaties die hen bijstaan. ‘De vluchteling’ kreeg zondag een gezicht. Bijzonder en verrassend was de maaltijd waarmee de interreligieuze gebedsdienst werd afgesloten. Een keur van gerechten stelden de bezoekers van de dienst in staat om niet alleen te luisteren maar via de smaakpapillen kook te proeven van de kookkunst van andere culturen. Ook die kennismaking beviel uisteken en smaakte naar meer. Voor predikant Karin Spelt  en pastor Ed van de Moosdijk slaat dat smaken naar meer ook op een vervolg op deze dienst. Zij kijken terug op een bijeenkomst, die een nieuwe dimensie toevoegde aan de samenwerking tussen de verschillende religieuze groeperingen. “Die moeten we koesteren en uitbouwen.”    

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights