Herstel Joods oorlogsmonument op Joodse Begraafplaats Tiel

Door Jan Bouwhuis op zondag 11 september 2016, geplaatst in Nieuws, Foto.

TIEL In het kader van Open Monumentendag 2016 vonden er zondag 2 activiteiten plaats.

Op de Joodse Begraafplaats (waar mannen een hoofddeksel moeten dragen) is het, op initiatief van de Stichting Ter Navolging, herstelde oorlogsmonument ‘onthuld’. Dit monument werd in 1950 ter herinnering aan de in de oorlog vermoorde leden van de Joodse kerkelijke gemeente in Tiel onthuld. Kort daarna raakte het ernstig beschadigd waarna verval optrad. Het herstel werd mogelijk door de bijdragen en inzet van verschillende inwoners van Tiel. Aansluitend aan de onthulling vond er door Pierre van der Schaaf een rondleiding plaats op de begraafplaats aan de Voor de Kijkuit.

In het Metaheerhuisje worden verschillende, soms eeuwen oude, voorwerpen getoond van de indertijd bloeiende Joodse gemeenschap in Tiel. Daarnaast wordt een aantal oude foto’s en afbeeldingen getoond waarvan enkele met achtergronden van op deze begraafplaats begraven personen.

Op de begraafplaats Ter Navolging aan de Lingedijk was er naast een rondleiding ook een slot optreden door de Schola Cantorum Tiel o.l.v. Frits Hendrich: het Gregoriaanse Requiem, gezongen voor allen die hier begraven liggen.

Optreden Schola Cantorum Tiel op Ter NavolgingOptreden Schola Cantorum Tiel op Ter NavolgingOptreden Schola Cantorum Tiel op Ter NavolgingOptreden Schola Cantorum Tiel op Ter Navolging

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights