Moskee wordt groter

Door Huub van Heiningen op woensdag 23 december 2015, geplaatst in Nieuws.

De lang slepende plannen van het bestuur van de Turkse Ahmet Yesevi Moskee om op het Vijverterrein of aan de Teisterbantlaan een grote nieuwe moskee te bouwen, zijn van de baan. De bestaande moskee – het zogenaamde Hoge Huis – in het centrum van de stad, blijft bestaan en wordt uitgebreid. Daarvoor zijn de onderste delen van de twee belendende panden aan de Koornmarkt aangekocht.

De voorzitter van de moskee-vereniging is duidelijk over die oude plannen en de nieuwe aankoop. “Het is vrij simpel – voor een moderne nieuwe moskee zouden miljoenen nodig zijn geweest en die kunnen we niet opbrengen. We hebben ongeveer 350 leden – oftewel gezinnen – en zijn volledig afhankelijk van hun giften. We betalen alles zelf en krijgen geen subsidies – hetgeen overigens normaal is in Nederland. Voor het Vijverterrein kwam er daarenboven nog het probleem van een mogelijke wateroverlast bij. De panden naast onze moskee hebben jarenlang te koop gestaan en daarvan hebben we nu de onderste delen, op de begane grond, aangekocht voor een prijs die we konden opbrengen”.

Het is de bedoeling de nieuwe delen, die momenteel al verbouwd en ingericht worden, vooral te gaan gebruiken als leslokalen en ontmoetingscentra. Ook de Turkse jongeren hebben graag een eigen ontmoetingsruimte en het is de bedoeling cursussen op maatschappelijk gebied te gaan organiseren. Ook niet-moslims zullen daarbij welkom zijn.

Het is niet de bedoeling de moskee met enigerlei vorm van nieuwbouw uit te breiden. Van de parkeerruimte achter de moskee, waarover nogal eens wat te doen is, zullen nu elf parkeerplaatsen exclusief aan het moskeebestuur gaan behoren.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights