Schuldhulp Tiel hapert nog

Door Walter Post op zondag 30 augustus 2015, geplaatst in Nieuws. De Unit Schuldhulpverlening is gevestigd in het Beursplein Rivierenland.De Unit Schuldhulpverlening is gevestigd in het Beursplein Rivierenland.

TIEL De schuldhulpverlening in Tiel is nog steeds niet zo snel als wel zou moeten: 20 tot 25 procent verloopt goed, voor de rest overschrijdt het gemeentebestuur de gewenste 120-dagen grens. Dat blijkt uit een rapport van de NVVK, de vereniging van schuldhulpverleningsinstanties, die in juni dit jaar Tiel bezocht voor een zogeheten audit.

De NVVK bezocht in april 2014 Tiel al eens en constateerde toen ook dat de termijn waarbinnen schuldhulpverlening geregeld moet zijn, niet steeds werd gehaald. vanuit Tiel worden overigfens ook andere gemeenten in de regio bediend. Er zijn voor schuldhulpverlening 8 FTE”s beschikbaar -volledige banen-, maar er zijn er daarvan maar 2 in dienst van de gemeente, de overigen zijn detacheringskrachten. Volgens de vertegenwoordiger van NVVK moet daar werk van worden gemaakt, om de professionalisering vaart krijgt. Binnen de zogeheten Regionale Infrastructuur Werk, de samenwerking van gemeenten op terrein van werk zoeken en vinden, heeft schuldhulpverlening geen duidelijke plek.

De NVVK beveelt aan, voort te maken met de nieuwe aanpak die het gemeentebestuur van Tiel overweegt. Duidelijker zichtbaar optreden van consulenten voorkomt dat klanten de weg kwijtraken of onnodige stappen moeten doen om hun schuldenlast te verminderen. De plannen om budgetbeheer voor klanten te gaan doen, vorderen evenmin. Dat geeft in de praktijk weer extra problemen: klanten dienen zelf te sparen voor extra aflossingen. “Helaas blijkt maar al te vaak dat er dan geen geld is, en moet de schuldenregeling worden beeindigd”, aldus de rapportage van de NVVK. Die beveelt met klem aan om te beginnen met budgetbeheer, of het nu door de gemeente zelf of door een externe dienstverlener gebeurt. Dat maakt niet zo uit, stelt NVVK.

Uit een lijst heeft de controleur namens NVVK willekeurig 10 dossiers geselecteerd. In 2 van de 10 dossiers was er sprake van een correcte doorlooptijd, dat betekent dat de hulpverlening op een correcte en tijdige wijze wordt geregeld.. Weliswaar een verbetering met de eerste controle, maar nog te laag, vindt de NVVK. Die club komt in 2017 weer kijken in Tiel.

Culemborg en Neder-Betuwe (vanaf 2016)  voeren in de streek hun eigen schuldhulpverlening uit

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights