Nieuws uit Tiel, editie 5 februari 2025
In deze editie:
– Fruitcorso Corsowagen Tiel ontwerpen
– Waterkering coupures testen
– Nieuwbouw Bleekveld
– 22,5 miljoen van rijk voor regio
Corsowagen Tiel
Bij een bijeenkomst bij TKV heeft de Stichting Corsowagen Tiel de ontwerpen gepresenteerd voor het fruitcorso op 27 september. De namen van de ontwerpen en ontwerpers zijn:
Mozaïek. Ontwerp: Ewald Bos met de titel: Abstract: de Kunst van Fruit. Jeugdwagen: Een idee van Vader en zoon Michael en Pim Petersen met de titel: Mijntje het Mijnkonijn. Een konijn die onder de grond in mijnen zit. De Grote wagen is een ontwerp van Rachelle van Nijkerk en Pauline van Mourik (rode kleding) met de titel: Humanitree. Het is een mensenboom met 2 gezichten.
Na het bekendmaken van de ontwerpen werd een toast uitgebracht op het nieuwe corsojaar. (JB)
Fotoalbum:
Oefening aanbrengen waterkering
Waterschap Rivierenland heeft dinsdag een oefening gehouden met het dichten van de nieuwe coupures in de Waaldijk en de stadsmuur van Tiel. 3 grote coupures zijn afgesloten en 8 kleinere. Bij het Paardenwater zijn de aluminium schotten op een betonbalk ook tijdelijk geplaatst.
Stadsmuur als waterkering
De coupures en de stadsmuur keren het water van de Waal bij een extreem hoge rivierwaterstand. Als de Rijn bij Lobith 16m boven NAP nadert, begint de opbouw. Door de keringen flexibel te maken, kunnen in een normale situatie voetgangers en verkeer passeren. De grootste coupure is bij restaurant Moeke / Bellevue, waar de Waalstraat de dijk doorsnijdt. In de Waalstraat nabij Lotus en bij de Havendijk Waterpoort zitten de 2 coupures die in het verleden met houten balken en paardenmest zijn afgesloten, voor het laatst in 1995, 2003 en 2011. De kleinste coupures zitten in de Echteldsedijk, naar de haven en de Groene Krib. (JB)
Fotoalbum:
Woningbouw ‘Waterlinnen’ op Bleekveld kan nog dit jaar starten
Op verschillende plaatsen in Tiel liggen nog snippers grond waarvoor bouwplannen in de vrije sector bestaan. Voor de meeste van die snippers bestaan op dit moment concrete bouwplannen. Een er van is de bebouwing van het voor woningbouw bestemde deel van het Bleekveld. De afgelopen jaren zijn diverse plannen de revue gepasseerd. Maar tot bouwen kwam het niet. Daar lijkt nu snel verandering in te komen. Het plan, Waterlinnen heet het met een knipoog naar de was die in vroeger tijden op het Bleekveld gebleekt werd, bestaat uit een gevarieerd aanbod van koop- en huurwoningen. Het koopwoningendeel bestaat uit vijf herenhuizen, twaalf koopwoningen en een stadsvilla. De zestien driekamerappartementen vallen in de zogenaamde midden-huurklasse. Die worden in opdracht van woningbouwcorporatie Thius gebouwd en verhuurd. Voorkeur voor deze huurwoningen krijgen huurders die een sociale huurwoning achterlaten. Grondeigenaar Slokker vastgoed heeft het plan ontwikkeld en de gebroeders Herpen uit Heesch gaan de woningen bouwen. Wanneer de verkoop van de woningen voorspoedig verloopt, hopen Thius en Slokker dat de bouw in de tweede helft van dit jaar kan beginnen. (BL)
22,5 miljoen van rijk voor regio
FruitDelta Rivierenland, de naam van het samenwerkingsverband van de regio gemeenten, waar Tiel deel van uitmaakt, krijgt 22,5 miljoen euro van het rijk. Dat heeft de ministerraad vrijdag 31 januari besloten. De Regio Deal is een overeenkomst tussen een regio en het Rijk om de kracht van de regio te versterken. Bij de totstandkoming van de aanvraag van FruitDelta Rivierenland, zijn vele partijen betrokken. Dat leidde tot een breed gedragen plan. In de planaanvraag is de kwetsbaarheid van de regio beschreven maar ook de wil om samen een aantal regionale opgaven versneld uit te voeren en hoeveel de regio zelf daarvoor wil investeren. Aan het rijk werd een bijdrage van 32,5 miljoen gevraagd. Daarvan is nu 22,5 miljoen toegezegd. Daar zijn de lokale bestuurders tevreden mee. Voor het hele land was 244,6 miljoen beschikbaar en er was 565 miljoen door de verschillende regio’s aangevraagd. De regio Fruitdelta krijgt daarmee 10 % van het landelijk beschikbare budget. Het geld gaat besteed worden aan vraagstukken gericht op het toekomstbestendig wonen, ondernemen en leven. Denk daarbij aan de overgang van het gebruik van duurzame energie, biodiversiteit, de wateropgave en uitdagingen op de arbeidsmarkt. Waar het geld precies naar toe gaat moet nog door de regio in overleg met het rijk worden vastgesteld. Dat word nog lastig kiezen, want er zijn veel meer wensen en plannen dan er geld is. Het rijk is medebeslisser en ziet ook toe op de uitvoering van de plannen en de resultaten hiervan. Bij de keuze wil de regio vertegenwoordigers van verschillende belangengroepen betrekken. Het is de laatste keer dat het rijk op deze wijze geld aan de regio’s toekent. (BL)
Reacties zijn gesloten.