PWS-avond in het Lingecollege

Grote drukte donderdagavond 1 februari op het Lingecollege, leerlingen, ouders, familieleden en (oud-)docenten. De jaarlijkse PWS presentatieavond was weer druk bezocht. Leerlingen van alle middelbare scholen schrijven in hun laatste jaar een groot werkstuk, het profielwerkstuk of PWS. Niks bijzonders dus maar Tiel onderscheidt zich wel degelijk van andere scholen.

Oudheidkamer Tiel en omstreken (de OKT) nomineert namelijk jaarlijks de beste werkstukken voor de OKT-prijs. De jury wordt gevormd door oud-docenten van het Lingecollege (G. Spanjer en C. Raats van Nederlands, E. Smit, geschiedenis en D. Buijs, wiskunde). Zij bekeken álle werkstukken, het bestuur van de OKT is aanwezig bij de presentatie. Dit jaar was de jury gekomen tot drie genomineerden, allen uit vwo6:

Ruben Voorneveld

Genomineerde Ruben Voorneveld uit VWO6 won de OKT prijs en haalt een tien voor zijn PWS-presentatie op het Tielse Lingecollege. Zijn PWS ging over de negatieve invloed van kunstlicht. Volgens hem maken lampen de wereld kapot. Hij deed een diepgaand onderzoek naar ‘lichtvervuiling’. Niet alleen in theorie maar ook praktisch met dozen met planten die aan verschillende vormen van licht blootgesteld werden. Uiteindelijk ontwikkelde hij een nieuwe ‘slimme’ lantaarn-paal met zacht groen licht dat een positieve invloed op de algemene gezondheid heeft en alleen oplicht als er beweging in de buurt is.
Dankzij zijn revolutionaire uitvinding is er minder lichtvervuiling en kan men straks beter genieten van de sterrenhemel.

Hanne van Dijk
Voor haar PWS verdiepte zij zich in pleegzorg. Ze onderzocht de vormen van pleegzorg en had interviews met een pleegouder waardoor ze een compleet beeld kreeg. Ze constateerde dat kinderen in een pleeggezin meer aandacht krijgen dan in een tehuis, en hield een pleidooi voor meer ouders om ook pleegouder te worden. Als nadeel van pleegouderschap noemde ze dat pleegouders vaak stoppen met de zorg waardoor het pleegkind weer van omgeving veranderen moet. Een oplossing daarvoor ligt volgens haar in meer nazorg voor pleegouders.

Mette-Mylène van Lomm
Deze zeventien jarige dame wilde altijd al een boek schrijven en greep eigenlijk haar kans door voor deze bijzondere vorm van een PWS te kiezen. Ze schreef een historische roman die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens haar presentatie vertelde ze niet alleen geanimeerd over de verhaallijn maar vooral ook hoe ze vast liep, waar ze tegenaan liep en hoe ze aan het idee kwam. Ze las ook een stukje voor uit ‘eigen werk’.

Om 22:00 uur maakte voorzitter van de jury, Dick Buys, vroeger wiskundeleraar, bekend dat Ruben Voorneveld als winnaar uit de bus kwam voor de OKT-prijs. Tijdens de jaarvergadering van de OKT op dinsdag 16 april 2024 zal hij zijn prijs overhandigd krijgen, die bestaat uit een mooi geldbedrag en een museum-jaarkaart.

115 presentaties
In totaal waren er die avond 115 PWS-presentaties verdeeld over diverse lokalen onder supervisie van diverse stagebegeleiders (de docenten), soms door een duo, andere door de leerling alleen en een enkele met z’n drieën. Leerlingen kiezen zelf het onderwerp voor hun PWS, zo kunnen ze zich verdiepen in iets dat ze écht interessant vinden. Op have en vwo schrijven de leerlingen de PWS voor één van hun examenvakken.

Diverse onderwerpen
De onderwerpen waren divers, om er een paar te noemen: ‘de wereld van hiphop’, ‘Development of a serial killer’, ‘Taalachterstand van NT2-leerlingen’, ‘ de Berlijnse Muur’, ‘Keizerin Sisi’, ‘de moord op Peter R. de Vries’ en ‘de Oeigoeren’. Vaak diepgaande onderwerpen en zeker niet alledaags of van deze tijd. Knap dat er onder de jeugd bijvoorbeeld nog belangstelling is voor de Tweede Wereldoorlog en de Vietnamoorlog.

Museumcollectie van de BATO
Bijzondere vermelding nog voor twee dames, Nicky Wu en Fien van de Water, die voor hun PWS de museumcollectie van hun school kozen en daar een bestemming voor zochten. Ze werken daarvoor samen met de archeologen van de BATO en Natuurkundig Gezelschap Physica Tiel. Het Lingecollege was in het bezit van een grote collectie instrumenten en artefacten die gebruikt worden bij de vakken natuurkunde, biologie en scheikunde. Precies drie vakken waar de dames eindexamen in doen. De school kon deze niet bewaren en de stukken zijn naar de BATO gegaan. Vertegenwoordigers van de BATO, de Oudheidkamer en Physica waren speciaal naar hun presentatie komen kijken.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights