Opening ‘Fruitstad en Flipje’ in Tiels museum

In het Flipje- en Streekmuseum Tiel is op vrijdag 23 februari de permanente expositie ‘Fruitstad en Flipje’ geopend. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de herinrichting van dit museum.

Zoals inmiddels bekend wordt het Tielse museum in de jaren 2022-2025 geheel nieuw ingericht. Daarvoor is nu een belangrijke stap gezet. Op de benedenverdieping is een opstelling gemaakt met twee belangrijke elementen. De ene is de historie van de fruitverwerking in Tiel door Maatschappij De Betuwe, de andere die van het fruitbaasje Flipje van Tiel.

De opstelling van deze thema’s die al langer te zien waren in het Tielse museum, is volkomen veranderd. Daarbij is ruimschoots gebruik gemaakt van moderne hulpmiddelen. Zo kunnen bezoekers van het museum zelf plaats nemen in een veilingbankje en met een beperkt budget trachten fruit te kopen dat door een veilingklok wordt ‘afgemijnd’. Dat kan in de vorm van een onderlinge wedstrijd. In het Flipjedeel kunnen mensen zelfs een Flipjepak aantrekken om zich even het fruitbaasje te voelen. Kinderen zullen in zo’n pak graag op de foto willen. Overigens is het niet alleen moderne aankleding die de aandacht trekt. Bezoekers kunnen voorwerpen uit de fabriek zien, reclamemateriaal en natuurlijk de bekende Flipjestrips.

Tijdens de opening werd het bijzondere van de figuur Flipje benadrukt. Dit was een marketingsucces van wereldformaat. In 1935 begon het met een reclamemannetje dat werd bedacht om de producten van Maatschappij De Betuwe te kunnen onderscheiden van de concurrentie. Het werd een enorm succes. Mensen spaarden zegels voor stripboekjes en verspreidden op die manier de naam van een reclamefiguurtje. Tegenwoordig is Flipje meer het symbool van de stad Tiel dan van de jam, maar na bijna een eeuw leeft hij nog steeds en natuurlijk was hij ook prominent aanwezig bij de opening.

De openingshandeling vond plaats in de stijlkamer van het museum. Daar spraken de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth en de Tielse wethouder Dave Verbeek. Beiden benadrukten de enorme inzet van vrijwilligers in het museum en als vertegenwoordigers daarvan kregen Peter Schipper en Ger Hemel een bos bloemen. Na de inleidende woorden gaf Flipje twee enorme sleutels aan de heren Drenth en Verbeek en daarmee was de openingshandeling verricht.

De twee drijvende krachten achter de vernieuwing van het museum zijn directeur Jurriaan de Mol en erfgoedcoach Jacoline Zilverschoon. Zij zijn nog niet klaar. Van de vijf nieuwe verhaallijnen in het museum zijn er nu twee klaar: ‘Tweede Wereldoorlog’ en ‘Fruitstad en Flipje’. Als volgende komt het thema ‘Handels- en Hanzestad Tiel’ aan de beurt en kort daarna ‘Prehistorie en Romeinen’. Die beide onderdelen staan nog voor 2024 op het programma.

In elk geval is met de nieuwe permanente expositie het merkwaardige gerucht uit de wereld als zou Flipje verhuizen naar Ommeren. Hij was altijd al Tiels en zal dat ook blijven!

Fotoalbum:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights