Tielsche Kermiskoek nu als ‘le Voilà’

De oude Tielsche Kermiskoek heeft een moderne variant gekregen. Mensen die een koek met veel honing te zwaar of te groot vinden, kunnen nu kiezen voor een moderne uitvoering. Deze is tot stand gekomen in het kader van de samenwerking die Tielse hofleveranciers hebben met kunstenaars in het project ‘Hommage Hofleverancier’. De nieuwe variant is een kleine uitvoering van de koek met een flesje ‘eetbare parfum’. De combinatie heet ‘le Voilà’. Dat Franse woord betekent letterlijk ‘ziedaar’.

De presentatie van de nieuwe combinatie vond op 17 oktober plaats in de bakkerij van Van Ooijen, waar nog altijd volgens oud geheim recept de kermiskoek wordt gebakken. Bij die gelegenheid hield columnist Jan Beijer een inleiding, waarin hij zijn eerste kennismaking met de koek beschreef. Daarna las hij een column die hij in 2017 schreef, toen de koek als erfgoed op een postzegel werd afgebeeld. Beijer verbaasde zich toen – net als velen nu nog – hoe weinig Tiel doet met dit specifieke stuk immaterieel erfgoed.

Aansluitend op de vernieuwing en uitziend op de toekomst van de ‘le Voilà’ las Emile Smit een verhaal voor over hoe de koek nog over drie eeuwen een rol zou kunnen spelen in het liefdesleven. Zijn ‘cooktasy’ beschreef de koek in een tekst over een liefde tussen een jongen op aarde en een meisje op Mars.

Hoe de toekomst van dit stukje erfgoed werkelijk zal zijn, hangt mede af van de acceptatie van de nieuwe vorm. Uiteraard blijft de koek ook in de oude vorm verkrijgbaar. Dat de presentatie nu plaats vond, kwam voort uit de eigenlijke datum van de Tielse kermis. Die hoort te beginnen op de derde donderdag na de eerste maandag van oktober. Maar dat stukje traditie is men ten stadhuize nu al vergeten – al dan niet opzettelijk!

Fotoalbum:

 

Video:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights