Sporthuis Tiel van den Berg entreedeur voorgoed dicht

Sporthuis Tiel van den Berg, de sportwinkel in de Tielse Voorstad, waar je naast sportartikelen ook outdoor kleding, sport en wandelschoenen kon kopen, is gesloten. Zaterdag 30 september sloten Jacko en Henk Jan van den Berg in aanwezigheid van enkele naasten na de laatste verkoopdag definitief het beveiligingshek en deuren van hun zo goed als lege winkel. Op de website van de winkel lezen we: “Na 67 jaar beëindigen we deze sportieve rit. Wij bedanken onze klanten die al die jaren ons met plezier aan het werk hielden en zijn blij met alle positieve reacties die we over die jaren mochten ontvangen. Het gaat jullie allen goed”. Onder dit bericht betuigen vele tientallen klanten en relaties hun spijt en verdriet over de sluiting.

Henk Jan gaat genieten van een welverdiend pensioen en Jacko gaat na al die jaren een nieuwe passende uitdaging zoeken.

Fotoalbum onder de tekst

Een stukje geschiedenis

Voor de tweede wereldoorlog begon de Oma van Henk Jan en Jacko in het pand tegenover de sportzaak op de Varkensnmarkt, waar zich nu het lunchcafé Rossetti bevindt een winkel met allerlei spullen voor de vele kleine gemengde agrarische bedrijven, die de Betuwe toen telde. Zoon Henk bracht de verkochte spullen met een bakfiets in de wijde omgeving thuis. Leuk voor een tijdje, maar niet echt een baan waarmee je een gezin een goede toekomst kunt bieden. Daarom besloot Henk in 1956 een sportzaak tegenover de winkel van zijn moeder te beginnen. Een mooie centrale plek in de stad, waarbij hij zo nodig ook zijn moeder met haar nering nog een handje zou kunnen helpen. Henk had een vooruitziende blik, want de belangstelling voor het actief sporten groeide de daarop volgende jaren enorm.

Het assortiment bestond in het begin vooral uit sportieve broeken en (voet)ballen. Ook kon je er kampeertenten huren en kampeerspullen kopen. Maar gelijk op met het populairder worden van de sport en het reizen groeide het assortiment aan sport en kampeerartikelen. Tennisrackets, hockeysticks, ski’s en complete kampeeruitrustingen met bijbehorende kleding zorgden voor een enorm breed aanbod. Tijdens de vroegere strenge winters eiste, wanneer je kon schaatsen, de verkoop van schaatsen alle aandacht op. Honderden paren vlogen over de toonbank en al na enkele dagen werd het een hele toer om de voorraad aangevuld te krijgen. Beide broers en de overige oud-winkelmedewerkers kunnen daar smakelijke verhalen over vertellen. Het was woekeren met de ruimte. Logisch dat de kans om het pand tussen de bestaande winkel en de Hema te kunnen kopen en bij de winkel te voegen niet onbenut bleef. Sporthuis Tiel was een goede klant van architect Pieter Wagter. Er waren maar weinig jaren dat hij geen opdracht van het sporthuis kreeg. Want het bedrijf hechtte aan een mooie eigentijdse winkel en vond ook dat de buitenkant er aantrekkelijk en verzorgd uit moest zien.

Jacko

Jacko beperkte zijn aandacht niet tot de winkel. Hij was nauw betrokken bij alles wat zich rond (de ontwikkeling van) de binnenstad afspeelde en had grote belangstelling voor de verbeterplannen en uitstraling van de stad. Jarenlang was hij lid van de welstandscommissie van de gemeente waar hij samen met andere de kwaliteit van (ver)bouwplannen kritisch mede beoordeelde. In het winkelcentrum gebeurde er weinig waar Jacko niet op enigerlei wijze bij betrokken was. In 1998 zat hij ook in de bus om met andere betrokken mensen in andere steden zoals Udenhout en Den Bosch de aanleg van het promenadegebied te bekijken waar Tiel bij een herinrichting binnenstad ook voor stond. Daarna nauw betrokken bij de sfeerverlichting, de marktopstelling en het parkeerbeleid. “Zich inzetten om de binnenstad samen met zijn collega’s overeind te houden”, noemde hij dat zelf in de Gelderlander van 17 juli 2019. Wethouder Groen was speciaal naar de afscheidsbijeenkomst bij lunchcafé Rosetti gekomen om hem daar voor te bedanken. Veelzeggend citaat uit zijn toespraak: “Toen ik in het begin van mijn wethouder loopbaan plannen maakte om de binnenstad te verbeteren, hoorde ik regelmatig: “Heb je dat al met Jacko besproken? En, Wat vindt Jacko er van?”. Voor zijn verdienste voor de stad kreeg Jacko van de wethouder naast bonnen voor de Agnietenhof de bronzen erespeld van Flipje cadeau, met de opdracht om die promotor van de stad te dragen.

Tijdens de feestelijke sluitingsbijeenkomst op het terras van Rossetti las de stadsdichter van Buren Fred Eggink een speciaal voor Jacko gemaakt gedicht voor.

Ondertussen heeft zich een nieuwe ondernemer gemeld om het pand te huren. Lemmers Schoenen wil zijn vleugels een stukje verder uitslaan. De zaak verhuist van de Waterstraat naar de Voorstad zodra de winkel van Van den Berg helemaal is uitgeruimd en opgeknapt.

Fotoalbum:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights