Bijzonder leuke opendag in Agnietenhof en Zinder Tiel

Opening Culturele Seizoen 2023-2024

Tiel heeft een rijk aanbod aan cultuur, dat kan ook niet anders met zo’n regio-functie, schouwburg Agnietenhof en cultureel centrum Zinder. Zaterdag 2 september gooide die twee hun deuren wagenwijd open van 10.00 tot 22.00 uur. Iedereen was van harte welkom bij vele optredens, proeflessen, workshops en een verrassend kijkje achter de schermen.

Video:

Fotoalbum onder de tekst.

De aftrap werd gegeven voor de directeur van het Cultuurbedrijf Nico Baars. Om 10 uur begeleide hij zelf een backstagetour die begon in het Agnietenhof. De deelnemers kwamen niet alleen op plaatsen waar ze anders nooit mochten komen, ze werden ook verrast door aangename optredens zoals van leerlingen van Zinder. Vanuit de ‘gewone’ foyer ging de tocht als eerste naar de artiestenfoyer, de ruimte waar artiesten kunnen ontspannen en even wat eten voor hun optreden. De aanwezigen kregen een optreden van Cienna (16) en Meike (15) die zichzelf op harpen begeleiden terwijl zij het spaanstalige liedje Hijo de la Luna van Mecano ten gehore brachten. Twee getalenteerde muzikale zangeressen, leerlingen van Zinder, woonachtig in Tiel en Geldermalsen.

Cabarettalent
De rondleiding ging verder via de kleine zaal, waar nieuw cabarettalent Roel C. Verburg twee dolkomische liedjes zong, de eerste over bijzondere verhoudingen binnen zijn familie, Roel blijkt onder andere zijn eigen opa te zijn. Hij heeft de raarste stamboom van heel Europa. Het tweede liedje was een hylarische ‘ode’ aan al zijn ex-vriendinnen. Nieuwsgierig naar Roel? Hij treedt 21 oktober as. weer op, die avond is onderdeel van het bijzondere Stip-programma van cultuurbedrijf Tiel met betaalbaar theater voor iedereen.

Make-upruimten
Via een trap volgde de route verder naar de eerste verdieping met kleedkamers en make-upruimten met spiegels met theaterlampjes. De verdieping wordt nog opgefrist voor het theaterseizoen op 21 september as. echt van start gaat. Er zijn kleedkamers met relaxbanken en zelfs met bedden. Theaterdirecteur Nico verklapte dat Jochem Myjer bijvoorbeeld vanaf de middag al aanwezig is als hij op moet treden en dan twee keer móét slapen voor hij zich op toneel die avond helemaal kan geven.

Podium
Het gezelschap werd via een trap naar beneden geleid, een route die gewoonlijk uitsluitend voor de artiesten bestemd is en plotseling bleken ze zelf op het podium te staan, van de grote zaal met het zicht op de stoelen waar zij gewoonlijk in zitten. Ze krgen een optreden van harpiste Cat An en ballerina Aimee, beiden cursisten van Zinder. Vanaf het grote podium kwam het gezelschap in het ‘truck-dock’ terecht, waar een vrachtwagen gelost kan worden, bijvoorbeeld met decorstukken. Nico Baars vertelde dat gezelschappen vaak hun eigen techniek meenemen en dat voor de Musical Grease vorig theaterseizoen zelfs twee vrachtwagens nodig waren en dat er twee dagen aan de decors gebouwd werd!

Vlindertuin
In het truckdock werd een indrukwekkend lied gezongen door drie Tielse dames (van slechts 17 jaar, Joy, Djaneyra en Zoë), zij hadden eerder opgetreden in het Agnietenhof tijdens de Lingeaward, een soort talentenjacht voor Tielse scholieren. Nico was zo onder de indruk van dat optreden dat hij ze speciaal voor deze open dag gevraagd had. Via de roldeur van het truckdock vervolgde de route dwars door de Vlindertuin waar een optreden in de open lucht gegeven werd door Maartje op viool en Maarten op gitaar (een leuke versie van het legendarische All the Lonely People / Eleanor Rigby van the Beatles). Beide muzikanten treden ook op met de Tielse coverband The Passengers.

Zinder Festival Terrein

De rondleiding eindigde in Zinder waar in de bibliotheek dichteres Lin An Phoa een voordracht gaf uit eigen werk. Bibliotheek Rivierenland is een vaste culturele partner van Zinder en het Agnietenhof. Maar dat was niet het echte einde, de hele dag waren er verder diverse optredens op plein voor Zinder dat omgedoopt was tot festival terrein en in de zaal van Zinder zelf. Er waren ook workshops, zelf instrumenten bespelen, proeflessen zoals muziekles, lekkere wereldhapjes (gratis te proeven), demonstraties van beeldende kunst, dans, theater en musical. Kortom een hele leuke en interessante dag.

Fotoalbum:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights