Binnenstad Tiel wordt steeds groener

Tiel staat voor een grote klus: het riool moet in grote delen van de binnenstad vervangen worden. Dit voorjaar zijn deze werkzaamheden van start gegaan en zullen ongeveer 2 jaar duren. De bestrating moet opnieuw aangebracht worden en dat biedt een mooie gelegenheid voor een herinrichting. Naast het autoluw maken komt er ook veel meer groen in de stad onder andere in groenvakken.

Video:

 

Stichting TielCentrumXL is de laatste jaren vooral in het nieuws geweest doordat zij met tientallen vrijwilligers de Vlindertuin en de Zadenbibliotheek ontwikkeld en gerealiseerd hebben. Maar de tien jaar daarvóór zijn vrijwilligers van de stichting al 2x per jaar bezig geweest om in het centrum geveltuintjes aan te leggen. Er liggen er inmiddels 145. De stichting ziet nu een prachtige kans om dat aantal fors uit te breiden.

 

Stichting TielCentrumXL ontwikkelde recent een projectplan met de naam ‘Vergroeningsgolf vanuit de Vlindertuin’. Samen met de gemeente Tiel en aannemer Heijmans Infra van de vervanging van de riolering en de herinrichting van de binnenstad gaan zij aan de slag om de stad groener te maken en de biodiversiteit in de stad te versterken.

Als bewoners belangstelling hebben voor een geveltuintje en deze ook willen onderhouden krijgen zij er gratis één of meerdere aangelegd. Vrijwilligers gaan huis-aan-huis bij de mensen langs om een inventarisatie te maken. De eerste 30 afspraken voor een geveltuintje zijn al gemaakt en volgens Gera van der Leun van TielCentrumXL kan dat wel eens tot ruim boven de 200 oplopen. De biologische tuingrond en insectenvriendelijke planten worden op een later tijdstip aangebracht maar om meer info te verstrekken worden er nu ‘kunstbloemen’ met een informatietekst geplaatst. De eerste zijn donderdag door Gera en Hanneke Ruifrok geplaatst.

 

Ook zo’n gratis geveltuintje?

Wordt Tiel in één klap de fleurigste & vlinder-vriendelijkste stad van Nederland?

Wonen jullie in het gebied waar de riolering wordt vervangen? Willen jullie ook zo’n mooi geveltuintje? De gemeente is er blij mee. Heijmans wil het aanleggen! En van Stichting TielCentrumXL (onder meer bekend van de geveltuintjes, de plantenkasjes, de Vlindertuin & de Zadenbieb) krijg je gratis biologische tuingrond en biologische plantjes.

Superbelangrijk voor onze gevleugelde vrienden! Het enige wat jullie zelf moeten doen is de plantjes water & liefde geven!

Meld je aan via het contactformulier op: www.vlindertuin-tiel.nl

TielCentrumXL kan deze actie betalen omdat zij recent een belangrijke Provinciale prijs – de Challenge Groene Icoonprojecten 2023 – hebben gewonnen. Ze eindigden met hun project ‘Vergroeningsgolf vanuit de Vlindertuin’ op de 1ste plaats. Voor een viertal biologische biodiversiteit versterkende projecten is nu 100.000,= euro beschikbaar. Een deel daarvan is voor de geveltuintjes bestemd. Die maken deel uit van het eerste projectonderdeel: ‘Heel Tiel één grote Vlindertuin’. Daarbinnen valt ook – op initiatief van Stichting TielCentrumXL – het beplantingsplan voor de 96 nieuwe plantvakken is getekend door Edwin Barendrecht, de ontwerper van Vlindertuin de Zindering.

Met de Vlindertuin gaat het uitstekend. Als voorbeeldproject trekt de tuin steeds meer bezoekers. En er is een kans op nog een prijs. Stichting TielCentrumXL is voor alle activiteiten van de afgelopen tien jaar genomineerd voor ‘Appeltjes van Oranje’. In oktober wordt bekend gemaakt wie de winnaar is.

 

Fotoalbum:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights