Nieuw clubgebouw van scouting Phoenix Tiel officieel geopend

Al lang leefde bij Schouting Phoenix Tiel de wens voor een nieuw clubgebouw. Het bestaande gebouw voldeed niet meer en grondig verbouwen was geen optie. Het Spoorenbergfonds van de Dominicuskerk bracht de realisatie van een nieuw gebouw een stuk dichterbij. Zaterdag 3 juni werd het fraai ogende maar ook doelmatige gebouw feestelijk geopend. Aansluitend was er een open dag voor belangstellenden.

Fotoalbum onder de tekst.

Het Spoorenbergfonds, ooit opgericht met een deel van de erfenis van Johannes Spoorenberg om de katholieke sportverenigingen te steunen, had door de ontzuiling al lang geen doel meer. Daarom zocht men naar een goede mogelijkheid om het fonds op te heffen. Toen penningmeester Gerrit Heuvel las dat een andere stichting in vergelijkbare omstandigheden zijn totale fondsvermogen had besteed voor de aankoop van een bijzonder kunstwerk voor een museum, ontstond het idee om met het resterende geld van het Spoorenbergfonds hetzelfde te doen. Als dank voor de bijdrage en eerbetoon aan de oprichter van het fonds is het nieuwe clubgebouw De Spoorenberg gedoopt. De gift was een mooi begin maar er was meer nodig om met de bouw te kunnen starten. Het Burgerweeshuis, dat activiteiten van en voor jongeren en mensen met een verstandelijke beperking subsidieert, was de reddende engel en tastte diep in de beurs om de bouw mogelijk te maken. Als dank is de ruimte voor de blokhut de naam Burgerweeshuisplein gegeven. Allerlei acties van de scouts zelf en giften van particulieren en vooral van bedrijven in geld en natura, veel zelfwerkzaamheid en een kleine hypotheek maakten het financiële plaatje sluitend.

Voorzitter Arne van Hasselt zette allen die het nieuwe gebouw met geld of materiële bijdragen mogelijk maakte in het zonnetje. Daarbij richtte hij de schijnwerper vooral op gebouwbeheerder en groepsleider Hans Bezems en Gert-Jan van Ingen. Gert-Jan vervulde de functie van bouwcoördinator. Hij verzorgde het ontwerp van het gebouw, gaf technische adviezen, mobiliseerde een aantal mensen van aannemersbedrijf De Vree en Sliepen om in hun vrije tijd de fundering en verdiepingsvloer te maken en zorgde voor belangrijke besparingen op de kosten van het tegenwoordig peperdure bouwmateriaal. “Niet mijn grootste bouwklus, maar wel een hele tijdrovende”, grapte de man die veel betekent voor de Tielse samenleving. Uit eigen gelederen was het gebouwbeheerder Hans Bezems, de duizendpoot die alles regelde en zelf de handen met een aantal handige scouts en / of hun ouders uit de mouwen stak. Hans: “In totaal heb ik er meer dan 1000 uur in gestoken. Maar het was een geweldige ervaring, waar ik veel van geleerd heb. Je moet weten dat ik bakker van beroep ben. We hebben heel veel zelf gedaan, met het specialistische werk heeft Van de Garde Bouw ons voor een vriendelijke prijs geholpen.”

Het gebouw

Het gebouw staat op een betonnen fundering, maar is verder helemaal van hout. Het is 24,5 meter lang en 9 meter breed. Het heeft twee verdiepingen. Binnen vind je naast vijf royale groepsruimten een grote keuken en zowel boven als beneden een toiletgroep en douches. Hans: “Met dit gebouw zitten we in de top van de Nederlandse scouting wanneer het op de accommodatie aankomt. We hebben hier dank zij de gemeente, die ons het naastgelegen voormalige crossterrein van De Weirijders ter beschikking stelde, een geweldig terrein. We liggen aan het water op een lommerrijke en rustige plek in de buurt De Hennepe, vlak bij alle voorzieningen en bezienswaardigheden van Tiel. Dat maakt deze locatie met onze nieuwe ‘blokhut’ aantrekkelijk voor de verhuur aan andere scoutingclubs tijdens weekenden en de zomervakantie. En dat is weer goed voor onze clubkas.”

Veel belangstelling

De openingshandelingen, die wethouder Frank Groen samen met de 2 belangrijkste sponsors verrichtte, trok veel belangstelling. De wethouder verraste de club met een persoonlijk cadeau. De wethouder was dertig jaar geleden zelf ook lid van de verkennerij. Zijn zorgvuldig bewaarde pak, schonk hij nu aan Phoenix om wellicht een stukje muur mee aan te kleden. Direct na de opening stroomden andere belangstellenden vaak vergezeld van kinderen het terrein op. Die kinderen konden hun hart ophalen met steltlopen, houthakken, touwtrekken, knopen leggen en nog veel meer. Vooral de nieuwe barrebaan, een klim- en speeltoestel voor de kleinsten was daarbij in trek.

Het Uilenbos, het oude bakstenen clubhuis, gaat voortaan dienst doen als opslagloods voor het vele materiaal dat gebruikt wordt bij de verschillende activiteiten. De Romney loods, waar dat materiaal nu nog in ligt, zal afgebroken worden.

Fotoalbum:

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights