Nieuws uit Tiel, editie 2 mei 2023

In deze editie:

– Circus Walstede

– Niacet warmte

– Stichting TielCentrumXL

– Fietsverbinding over het Amsterdam – Rijnkanaal

Circus voor de Zorg sloeg tent op bij woon- en zorgcentrum Walstede

Op de evenementenkalender van Tiel mis je dit jaar de komst van een circus. Toch stond er afgelopen zaterdag een heuse circustent in Tiel. Niet op de Waalkade maar op het parkeerterrein voor de medewerkers bij Walstede. Op initiatief van welzijnsmedewerkster Natasja Verbruggen van Empel kwam het Circus in de Zorg naar Tiel. Het circusteam moest die dag hard werken, want er stonden maar liefst drie optredens op het programma. Circus in de Zorg is er speciaal voor ouderen en mensen met een handicap of beperking. In Tiel waren de toeschouwers bewoners van de Tielse zorgcentra, hun mantelzorgers en kinderen van de zorgmedewerkers van Walstede. Financieel was de komst van het circus mogelijk gemaakt door de opbrengst van een fancy fair bij Walstede, bijdragen van de vriendenclubs van de zorgcentra en de Stichting Oud Burger mannen- en Vrouwenhuis. Het programma van het kleinschalige circus, dat niet alleen circus maar ook clowneske theateracts brengt, was helemaal afgestemd op de belevingswereld van de doelgroep. Het circus werkt niet met dieren maar verder komen alle bekende circusacts in het programma voor. Dat programma, werd vlot en non stop in precies een uur uitgevoerd. Een mooi initiatief dat in heel goede aarde viel bij de honderden bezoekers.

Niacet kan levering van warmte aan warmtenet in Tiel-West niet garanderen

Niacet aan de Papesteeg in Tiel kan niet garanderen dat het bedrijf langdurig warmte kan leveren aan een warmtenet in oprichting in Tiel-West. Het bedrijf wil verder verduurzamen en dat kan betekenen dat er daarna onvoldoende restwarmte overblijft die de moeite waard is voor een warmtenet. Voor Wethouder Spil betekent dit niet dat een warmtenet voor Tiel-West van de agenda gaat. Zij is van oordeel dat er in Tiel andere bronnen zijn om een warmtenet te voeden. In de loop van het tweede half jaar van 2023 komt zij met het resultaat van haar zoektocht en de uitwerking hiervan naar de gemeenteraad. Uit een informatie- en participatietraject bleek dat veel inwoners van de wijk een voorzichtige welwillende houding toonden ten opzichte van de aansluiting van hun woning op een warmtenet.

Stichting TielCentrumXL aast op nieuwe subsidie

Ieder jaar organiseert het Oranjefonds de Appeltjes van Oranje wedstrijd. Mensen achter drie uitverkoren initiatieven krijgen dan ieder een bronzen beeldje dat is ontworpen en gemaakt door prinses Beatrix en een geldbedrag van maar liefst 25.000 euro. De prijs wordt uitgereikt aan initiatieven van organisaties die er toe doen door hun inzet voor een inclusieve betrokken samenleving. De initiatieven moeten uniek, creatief en betekenisvol zijn. Het thema voor 2023 is ‘Bruggenbouwers in de buurt’. Aan de toekenning van de prijs gaat een uitgebreide selectieprocedure vooraf. De eerste horde heeft de Tielse organisatie al genomen. De Tielse inzending is gekozen bij de laatste vijftig inzendingen die de tweede selectieronde ingaan. Via een online Stemtiendaagse in juni kan iedereen door een stem op het project van TielCentrumXL uit te brengen, helpen om een van de drie prijzen naar Tiel te halen. Daarna is er nog een vervolgtraject dat resulteert in de prijsuitreiking in oktober door niemand minder dan koningin Maxima. Daarbij zijn vertegenwoordigers van de laatste tien genomineerde initiatieven aanwezig.

Fietsverbinding over het Amsterdam – Rijnkanaal nog niet afgeschreven

De gemeenten Tiel en Neder-Betuwe hebben de provincie verzocht om financieel bij te dragen aan een brugverbinding voor fietsers en wandelaars over het Amsterdam-Rijnkanaal. Ideaal zou een brug zijn die de Waaldijken aan beide zijden van het kanaal rechtsreeks verbindt. Zo’n verbinding zit er waarschijnlijk niet in. Die brug wordt te duur. Het kan veel goedkoper wanneer de brug vlak bij de personenspoorlijn over het kanaal aangelegd wordt. Dan kan gebruik gemaakt worden van het steunpunt tussen de twee sluizen en is de vrije overspanning een stuk kleiner. Dat zou de brug ook aantrekkelijker maken voor werknemers van bedrijventerrein Medel en niet toeristische fietsers zoals zakelijk verkeer en scholieren. Toeristische fietsers moeten wel een stukje omrijden. Een fietspad langs de Oostzijde van het kanaal kan dit ongemak verkorten en tegelijkertijd een mooi uitkijkpunt zijn om naar het schutten van schepen te kijken.

Tiel en Neder-Betuwe zien kans om een flink deel van de ruwweg 5 miljoen voor de brug vlak bij de spoorlijn uit eigen zak en enkele potjes te betalen. Maar vinden dat de provincie mede gezien het bovenlokale belang van een onbelemmerde fietsroute ook de portemonnee moet trekken. Wanneer de brug er niet komt moeten recreatieve fietsers een flink stuk omrijden over saaie wegen om hun weg over de dijk richting Gorinchem of Doornenburg te kunnen vervolgen. Het ontbreken van een verbinding tussen de beide dijkeinden is al jaren een doorn in het oog van toeristische organisaties en individuele toeristen en streekbewoners die graag fietsen en wandelen.

Bij veel sluizen in Nederland mogen voetgangers en fietsen voor de oversteek van een sluis in een waterweg over de niet geopende sluisdeuren lopen. Het blijft vreemd dat die gelegenheid bij de sluizen van Tiel niet geboden wordt. Zo’n oversteek is al een toeristische attractie op zich en kost om deze veilig te maken een fractie van een brug.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights