Westlede viert 50 jarig bestaansjubileum deel 2, de viering

In onze bijdrage van 25 september over het 50-jarig bestaansjubileum beperkten we ons vooral tot een beschrijving van de geschiedenis van het verzorgingshuis Westlede. Meer dan duizend Tielenaren brachten daar hun laatste levensfase door. In deze bijdrage richten we ons op de viering van het jubileum.

Fotoalbum onder de tekst.

De feestperiode begon op 26 september met een samenkomst van de bewoners in de ‘De Vergulde Graaf’, het restaurant binnen de Vier Gravinnen dat zorgt voor de smakelijke maaltijden voor de bewoners en bezoekers. Die kunnen daar tegen een billijke prijs goed eten. Op het programma stond naast een gezellig samenzijn de officiële opening van een tentoonstelling waarmee teruggekeken werd op 50 jaar Westlede. Na openingswoorden door stafleden was het aan wethouder Carla Kreuk en Artie Gelderloos, manager Wonen en Behandeling van Santé Partners om met een flinke klap op een aambeeld de tentoonstelling te openen. Deze openingshandeling stond symbool voor de bijzondere band die Westlede in het verleden met Sint Elooij, ook wel Sint Eligius genoemd, via de glas-in-lood-ramen heeft opgebouwd. De Sint Elooij ramen die de kapel van het oude Westlede sierden, hebben nu een mooie plaats in de Luccazaal van de Vier Gravinnen.

De Tentoonstelling

26 september 2022
Opening Expositie 50 jaar Westlede. Een rondleiding door Carla Kreuk met Bep Brand (rolstoel blauw vest) die als enige bewoonster nog in het oude Westlede heeft gewoond.

De tentoonstelling schenkt aandacht aan de aanloop tot de bouw van het inmiddels afgebroken bejaardenhuis / verzorgingshuis, de bouw, de ingebruikname en inzegening door kardinaal Alfrink, de glas-in-lood ramen, de evacuatie naar Nijkerk tijdens de kritieke hoogwaterperiode in 1995, de verhuizing van het oude gebouw naar de Vier Gravinnen en heel veel foto’s in albums van incidentele en jaarlijks terugkerende feesten. Want feesten en uitgaan konden ze bij Westlede. Vooral in de tijd dat de toelatingseisen voor een verzorgingshuis nog niet zo streng waren als nu. Carnaval, Sinterklaas en Kerstmis werden uitbundig gevierd. In die periode was er ook een jaarlijkse vakantieweek in een passende locatie en tal van bijzondere uitjes , die helaas door de afnemende mobiliteit van de bewoners niet meer mogelijk zijn.

De evacuatie

Niemand van de huidige bewoners heeft de evacuatie naar verzorgingshuis en streekverpleeghuis Zilverschoon in Nijkerk van 31 januari tot en met 7 februari meegemaakt. De foto’s tonen wat een gigantische operatie dat was. Zo’n 100 bewoners moesten op één dag met al hun spullen die direct nodig waren het tehuis in Tiel omruilen voor een totaal vreemde omgeving in het verre Nijkerk. In Nijkerk spande iedereen zich geweldig in om er in het overvolle huis er het beste van te maken. Er was veel bewondering en dankbaarheid voor de geweldige opvang in Huize Zilverschoon.

De verhuizing naar De Vier Gravinnen

Een tweede mega-operatie was in januari 2011. Toen verhuisden de bewoners  van het oude Westlede gebouw naar De Vier Gravinnen. Ook die operatie verliep op rolletjes. Voor de bewoners was het een ingrijpende verandering. Bep Brand (92) is de enige van de huidige bewoners die het  meemaakte. Bep vertelt: “Ik en met mij een aantal andere bewoners vonden die verhuizing maar niets. Ik was tevreden met mijn kleine kamertje en schrok toen we, toen de ruwbouw klaar was.  van de enorme ruimte, die mijn appartement zou worden.  Veel te groot voor een vrouw alleen dacht ik. Maar toen de verhuizing achter de rug was en mijn appartement met hulp van familie en vrienden was ingericht, kon ik van blijdschap mijn tranen niet bedwingen. Het is een geweldig appartement, waar ik – wat in het oude Westlede niet kon – moeiteloos van mijn rolstoel kan overstappen op mijn scootmobiel. In Westlede was daar op mijn kamertje geen ruimte voor. Het eten is hier heel goed. De gezamenlijke maaltijden in het restaurant zijn een hoogtepunt van de dag en tal van activiteiten en het vele bezoek dat ik krijg, zorgen er voor dat ik me niet hoef te vervelen.

De tentoonstelling is samengesteld door Rob Alkemade en dagelijks tot 27 oktober te zien van 11.00 tot 13.00 uur te zien in de dan voor iedereen toegankelijke Lucazaal op de begane grond.

Andere punten van de feestagenda

6 oktober 2022
Westlede 50 jaar jubileumdiner

Op zes oktober was ervoor de bewoners, die daaraan konden deelnemen, een feestelijke diner waarbij ook de Thuisraad, een soort cliëntenraad, en de vrienden van De Vier Gravinnen, afdeling Westlede aan deelnamen. De uitgebreide feestmaaltijd viel bij iedereen in goede aarde.

De Waal

Een dag later op zeven oktober maakte een groep bewoners een excursie naar de Waal. De rivier neemt voor veel bewoners een bijzondere plek in. In de na-oorlogse jaren was de rivier een geliefd doel voor een zondagse wandeling, van de overkant werd Tiel in de laatste oorlogsmaanden kapot geschoten en menigeen heeft herinneringen aan het zwembad in de Waal en de roeiboten van Koos van Elk. Een oversteek met de veerpont naar Wamel en terug bleek de kers op de taart.

Ronnie Tober

’s Middags was er een volgend programma punt. Ronnie Tober verzorgde een optreden in de grote ruimte bij de hoofdingang van De Vier Gravinnen. Bep Brand was er bij: “Ik wist niet wat ik verwachten moest, maar het was heel verrassend en leuk.  Ronnie bleek heel veelzijdig en wisselde zijn liedjes, waarvan we er verschillende konden meezingen, af met leuke praatjes waarin hij veel van zichzelf liet zien en vertelde over zijn muzikale loopbaan. Het was een heel geslaagd optreden.”

Op het programma staan verder nog:

  • Een Play Back show op 19 oktober verzorgd door medewerkers en vrijwilligers. Play Back shows staan al jaren op het activiteitenprogramma van Westlede en zijn steeds een enorm succes. Ze zijn altijd verrassend en uitstekend voor de lachspieren. .

  • Op 20 oktober is er een jubileumdiner voor de tegenwoordig onmisbare ongeveer 35 vrijwilligers die veel hand- en spandiensten verrichten en belangrijk bijdragen aan het welzijn van de bewoners.

  • Vrijdag 21 oktober staat voor de bewoners Diva Dichtbij op het programma, een gezelschap dat bekende klanken uit opera- en operetteland ten gehore brengt.

  • Tot slot is er op 3 november als laatste een feestelijk diner voor medewerkers

Bij de tentoonstelling vinden bezoekers ook de jubileumuitgave ’50 jaar Westlede’. Een kleurrijk blad dat een goed maar ook mooi beeld geeft van het wonen en werken in Westlede in heden en verleden.

Fotoalbum. Klik op een foto voor een vergroting en kunt u ‘swipen’.

Zie ook: https://detielenaar.nl/nieuws/2022/09/westlede-viert-50-jarig-bestaansjubileum/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights