Activiteitencentrum in kantoorruimte van de JP van den Bentstichting officieel geopend

Fotoalbum onder de tekst

De tijd dat iedereen die door een verstandelijke beperking begeleiding bij het wonen nodig had in een gezamenlijk gebouw ligt al weer jaren achter ons. Mensen met een verstandelijke beperking of hun familie of mantelzorgers kunnen tegenwoordig kiezen uit een veelheid van woonvormen waar naar behoefte professionele begeleiding en ondersteuning gegeven wordt.

Voor de JP van den Bentstichting, een van de grootste aanbieders van begeleiding bij het wonen van mensen met een verstandelijke beperking, betekende dit dat het gezinsvervangende huis, De Bikkelkamp, aan de Wadenoijenlaan al weer jaren geleden verlaten werd en dat de cliënten verspreid over Tiel zo zelfstandig mogelijk wonen en zorg en begeleiding op maat krijgen. Iedere cliënt heeft een klein eigen appartement of woont met een of meer gelijkgestemden in een groter appartement of grondgebonden woning.

In de loop der jaren werd duidelijk dat een groot aantal cliënten naast behoefte aan een eigen home toch ook wel behoefte had aan een plek waar men kon samenkomen om een spelletje te doen, te praten en wat er nog maar meer aan leuks te bedenken valt. Sinds begin april is die plek er. Toen verhuisde het kantoor van de stichting aan de Grotebrugse Grintweg naar Ebbenstraat 53-55 in de wijk Passewaaij. De eerste en zolderverdieping zijn voor de kantoormensen. De benedenverdieping is helemaal ingericht als ontmoetingsruimte voor de cliënten. Je vindt daar naast grotere en kleinere ruimten ook een uitgebreide keuken waardoor men ook maaltijden kan bereiden. Het pand is nu enkele maanden open en wekelijks komen er meer bezoekers uit Tiel maar ook vanuit Buren voor een gezellig samenzijn of een activiteit.

Woensdag 22 juni werd het gebouw onder grote belangstelling van cliënten, familie en andere belangstellenden officieel geopend. Albert, Ronnie en Arie deden dat zonder schroom alsof het hun dagelijkse werk was. Ronnie in zijn openingsspeech: “Fijn dat we nu een ontmoetingsplek hebben. Alleen thuis zitten is maar niets. Het is leuk om een spelletje te spelen of mee te doen aan de bingo. Fijn ook dat er zo’n mooie keuken is. Ik ben er vrolijk van geworden.” Voor alle bezoekers was er naast een fris drankje, een portie poffertjes en vanwege het warme weer ook nog een ijsje. Het was genieten voor de vele cliënten.

Tijdens de openingsmiddag komt Reinoud naar me toe: Reinoud vertelt spontaan dat hij een tevreden mens is. Hij heeft in de Bikkelkamp gewoond maar woont nu al weer een aantal jaren zelfstandig met een huisgenoot. Daar kan ik het prima mee vinden. Het gaat heel goed samen. Ik heb een verstandelijke beperking, daardoor vind ik sommige dingen lastig. Mijn begeleiders van de JP van den Bentstichting komen enkele keren in de week en dat vind ik heel fijn. Zij helpen me met de administratie, het geld en veel praten. Als ik bijvoorbeeld problemen heb gehad op mijn werk, kan ik daar met de begeleiders over praten. Ook met andere dingen waar ik hulp bij nodig heb, bijvoorbeeld koken, kan ik bij ze terecht.
Ik werk bij Buitensporig, dat is een restaurant bij het station. Ik werk daar 4 of 5 dagen in de week. Er werken daar nog meer mensen met een verstandelijke beperking. Ik ga 2 of 3 keer in de week sporten bij de sportschool, ik vind het heerlijk om fit te blijven. Ze helpen me daar ook goed.

Bij de opening ontmoeten we ook de buurtjes van de nieuwe ontmoetingsruimte, Jolanda en Willem Sluizeman. Zij kochten hun huis in 1994 en moesten wel even slikken toen ze hoorden dat naast hun woning De Ebbenhof, een woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking kwam. Maar we waren al snel blij met onze buren. We hadden direct leuke contacten en overlast hebben we nooit gekend. We vonden het dan ook best jammer toen het pand al weer vier jaar geleden leeg kwam te staan en te koop werd aangeboden. We zijn blij dat de mensen van de JP van den Bentstichting weer terug zijn.”

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights