Presentatie schaalmodellen belooft mooi Fruitcorso

Tiel viert dit jaar de 60e editie van het Fruitcorso. Wanneer we kijken naar het enthousiasme bij de clubs en de fraaie ontwerpen van zowel wagens als mozaïeken kan het zestigste corso wel eens het mooiste aller tijden worden.

Een fotoalbum onder de tekst.

Samen met evenementenwethouder Ben Brink opende voorzitter Laurens Verspuij van 4-Stromenland zondag het corsojaar. Brink wees daarbij nog eens op het belang van het corso voor de streekpromotie én de regionale samenleving. Verspuij was blij dat na twee corsoloze jaren de corsotraditie weer opgepakt kan worden. Naast het corso is er dit jaar een uitgebreid randprogramma waar veel te genieten valt. Aan dat programma wordt nog druk gesleuteld. Vast staat dat het voor 2020 afgeblazen Betuws Stadsgrachtconcert dit jaar wel door gaat. Het is gelukt om wellicht Nederlands bekendste pianist, Wibi Soerjadi hiervoor opnieuw te contracteren. De pianovirtuoos zal op 15 september zijn vleugel bespelen vanaf een drijvend podium op de gracht aan het Kalverbos met de fraai uitgelichte mozaïeken op de achtergrond. Dit jaar is er geen foodtrucfestival. In plaats daarvan valt er op zondag 18 september te genieten van een keur van streekproducten. Maandag 19 september, de laatste dag van de corso negendaagse, wordt in een nieuw jasje gestoken. Aan dit programma wordt nog gewerkt. Om alle activiteiten waaronder ook nog een appeltjesdag met een appelloop goed te organiseren zijn er nog vele helpende handen nodig. Voor vrijwel iedereen is er een passende job, waar hij of zij een steentje kan bijdragen aan het unieke regionale fruitfeest.

De wagens

Vooraf hield iedereen, die bij het corso betrokken is, zijn hart vast. Zou het bij alle corsoverenigingen lukken om na twee jaar stilstand weer mee te doen? Dat is gelukt en het enthousiasme om weer aan de slag te gaan is groot. Alle clubs doen weer mee. Daardoor zijn er elf grote en zeven jeugdwagens te bewonderen. In de praktijk zijn het er meer omdat bij enkele clubs de bijdrage uit meer wagens bestaat. Een mooi voorbeeld is Zoelen. Die vereniging komt met een circusintocht compleet met een selectie aan dieren en artiesten. Naast Zoelen zijn er meer wagens die met figuranten voor een mooie show zorgen. Naast de traditionele harmonieën zal er ook op en rond de wagens te genieten zijn van veel levende muziek.

Culemborg heeft moeten besluiten om dit jaar alleen een grote wagen te bouwen. Maurik compenseert dit door voor het eerst naast de grote wagen ook een jeugdwagen te bouwen. Ontwerper is de zevenjarige Levi van Ewijk. Levi, een van de jongste corsowagenontwerpers ooit werd geïnspireerd door de groentetuin van zijn opa en oma. Hij ontwierp een moestuin. Helga Schimmel gaat de bouw van de jeugdwagen in Maurik coördineren. Mooi is ook dat Kerk-Avezaath kans gezien heeft om toch lid van de corsofamilie te blijven. Het dorp komt met een jeugdwagen met het actuele thema ‘Duurzaam doet leven’.

Corsovoorspeller 2022

In tegenstelling tot andere jaren koos 4-Stromenland er dit jaar voor om de opening van het corsojaar niet in de Agnietenhof maar op de Varkensmarkt te organiseren. In de Agnietenhof kwamen vooral streekbewoners die bij het corso betrokken waren naar de openingsmanifestatie, nu was er een veel breder samengesteld publiek. Ondanks het herfstachtige koude weer trok de opening en de presentatie van de schaalmodellen van wagens en mozaïeken veel belangstelling. Het organiseren van het evenement tijdens ‘Tiel pakt uit’ bleek een goede greep.

Nieuw was een corsovoorspelling wedstrijd. Bezoekers konden op een wedstrijdformulier voorspellen op welke plaats de drie categorieën Mozaieken, Jeugdwagens en Grote Wagens volgens de jury zal eindigen. De winnaar krijgt een mooie prijs. De voorspellingsformulieren kunnen nog tot 1 mei ingeleverd worden in de brievenbus op Kleibergsestraat 7.

Fotoalbum. Klik op een foto voor een vergroting

Deelnemers 2022:

Categorie ‘Grote wagens’

01 Buren: Fanfare in een slakkengang / Slakkenhouse. Ontwerpers: Dennis Voorendt en Jochem Schoots

02 Buurmalsen-Tricht: Buitengewoon(d) transport. Ontwerpers: Ontwerperscollectief Corsoclub Buurmalsen-Tricht

03 Culemborg: Festival. Ontwerpers: Thea van Daalen en Pieter Meeuwissen

04 Drumpt: Tropical Dance. Ontwerpers: Sjors Kessels en Thom Roodenburg

05 Echteld: De kers op de taart. Ontwerpers: Theresa en Lily van Lavieren, Jelle Verkerk, Henco van Doorn

06 Geldermalsen: Paddenstoelen. Ontwerper: Bert van Erkom – Mos

07 Maas en Waal: Fructus botanicus. Ontwerpers: Paul Zwaan

08 Maurik: Losing panda’s. Ontwerpers: Wilma Jacobs en Helga Schimmel

09 Varik: Varik Fruit-Festival. Ontwerpers; Artin van Driel en Martine Hoogmoed

10 Tiel: Op pad. Ontwerpers: Niels Schoots

11 Zoelen: Hooggeëerd. Ontwerpers: Alfred de Jong, Jari van Winsen en Luc van Hemert

Categorie ‘Jeugdwagens’

01 Jeugd Drumpt: Overal puppy’s! Ontwerper: David van Doesburg

02 Jeugd Geldermalsen: Lust je ook? Ontwerpers: Corina Groenhof en Bert van Erkom – Mos

03 Jeugd Kerk-Avezaath: Duurzaam Jeugd Kerk-Avezaath doet – leven. Ontwerpers: Nikki Wakker, John Zaaijer en Tygo Verrips (leerlingen Lingecollege)

04 Jeugd Maurik: Nieuwe oogst. Ontwerpers: Levi van Ewijk en Helga Schimmel

05 Jeugd Passewaaij: Blijven krabben. Ontwerper: Sven van Wijk

06 Jeugd Tiel: Sloddervossen. Ontwerper: Ferry Freriks

07 Jeugd Zoelen: Ape trots. Ontwerper: John van Doorn

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights