Terugblik: Restaurant de Betuwe op Kellen gesloten

december 2021 Margriet en Michel van Heesch op het terrein van gesloopte restaurant De Betuwe

 

Iedere dag zijn er mensen, die er over beginnen”. Zo begint Margriet van Heesch het verhaal over het plotselinge einde van een restaurant, dat meer dan een halve eeuw bestond. In maart 2021 kwam het einde. Niet door corona, maar door een onverwacht bod op de grond door een buurman.

1968
1976 Restaurant “de Betuwe” met de parkeerplaats op Kellen

Eigenlijk begon het restaurant in 1968 als wegrestaurant op slechts honderd meter van de A15 aan de afrit Tiel gelegen. De familie Vonk – eigenaar van meer wegrestaurants – begon er mee. Al acht jaar later zag die eerste eigenaar er geen brood meer in. Uit de plannen van Rijkswaterstaat bleek, dat de afrit Tiel zou worden verplaatst en het restaurant zou daarna eigenlijk wat afgelegen op industrieterrein Kellen liggen. Jan van Heesch, tot dan toe chef-kok, deed er een bod op. Hoewel Vonk hem niet graag zag vertrekken, kwam de verkoop toch rond. Samen met Korzelius kocht Jan van Heesch in 1976 het restaurant.

Het was duidelijk, dat het wegrestaurant zich niet als voorheen kon richten op de passanten van de A15. Van Heesch richtte zich op het Tielse publiek en dat wist het restaurant wel te vinden. Zo ontwikkelde het wegrestaurant zich tot Restaurant De Betuwe aan de Hoog Kellenseweg. Het lag dan wel wat excentrisch, maar het had een goede keuken, een mooi groot parkeerterrein en bovenal een goede service.

ong 1985

Vanaf 1978 ging men ook cateren. Dat was in een omgeving van bedrijven een gouden greep. Nagenoeg elk bedrijf op Kellen maakte graag en veel gebruik van het nabijgelegen restaurant. Tielenaren wisten het bedrijf te vinden en zo kreeg Jan van Heesch al snel wat men in het zakenleven noemt “de gunfactor”. Dankzij een goed prijs-kwaliteitsverhouding werd Restaurant de Betuwe via mond-op-mondreclame in Tiel een begrip.

1982

Het restaurant liep zo goed, dat in 1982 zalen bij konden worden gebouwd. Dat bracht de capaciteit ineens van 60 naar 500 plaatsen. Bovendien kon vanaf dat moment het restaurant ook zeven dagen per week open zijn. Op allerlei terreinen was Jan van Heesch vindingrijk. Hij bood reisorganisaties voor busgezelschappen een goed driegangendiner aan. Dat vergrootte uiteraard de naamsbekendheid weer. Klanten kwamen soms van 75 kilometer afstand naar Tiel. Maar ook de Tielenaren vierden er hun jubilea of bruiloftsfeesten. In menig familiealbum moeten foto’s van het restaurant zitten.

Al vóór 1976 verhuisde het CBR met de rijexamens van het Stationskoffiehuis naar het wegrestaurant. Eind jaren ’70 vond het CBR de ruimte in het wegrestaurant te klein en ging naar Café De Koele Bron aan de Lingedijk.

Toen dat in 1982 afbrandde had Restaurant de Betuwe juist de nieuwe zalen ter beschikking. Van 1982 tot 2016 hebben daarna duizenden Tielenaren en anderen spannende uurtjes doorgemaakt in het gebouw in de hoop op het roze papiertje of – later – kaartje.

maart 2021
juli 2021 Sloop restaurant De Betuwe

Zoon Michel van Heesch en zijn echtgenote Margriet kregen een steeds grotere rol in het bedrijf. In 1997 nam Jan van Heesch afscheid en kregen Michel en Margriet volledig de leiding. In 2003 kochten zij de familie Korzelius uit en sindsdien was Restaurant de Betuwe voor 100% hun eigendom.

Onvergetelijke herinneringen hebben Michel en Margriet aan de evacuatieperiode van 1995. Het restaurant was toen crisiscentrum. Letterlijk dag en nacht werd er doorgewerkt om de honderden hulpverleners en dijkwerkers van eten en drinken te voorzien. Het was in die periode niet gek, als er om één uur ’s nachts ineens snacks voor tachtig personen moesten worden klaargemaakt en geleverd.

2020 laatste bijeenkomst OKT

Op 13 oktober 2020 was Restaurant de Betuwe voor het laatst open. Op die avond vergaderde de Tielse Oudheidkamer er binnen de coronaregels met dertig mensen. De volgende dag ging de tweede lockdown in. Midden in die periode kwam een mooi bod van de buurman die het terrein graag aan het zijne wilde toevoegen. Een bod dat Michel en Margriet niet konden afslaan. En zo kwam voor de familie Van Heesch onverwacht en ongepland een einde aan 45 jaar Restaurant de Betuwe.

Pensioen of rentenieren is er voor de twee niet bij. In 1998 hebben zij ook Café De Karseboom op de Tielse Markt

december 1998
Kees Steen voor de Karseboom

overgenomen van Kees Steen.

juni 2020 Michel en Margriet van Heesch voor hun zaak Hart van de Betuwe

Zij toverden dat om tot de Lunchroom Hart van de Betuwe. Nu is al hun energie daarop gericht. Het is – buiten lockdowntijden – nu ook in de avonduren open en dus een volwaardig restaurant geworden. Wat kleiner dan het Restaurant de Betuwe, want er is plaats voor ”slechts” 150 gasten. In de Korte Nieuwsteeg achter Hart van de Betuwe is al een ander café gekocht, puur als opslagruimte. Michel en Margriet van Heesch blijven hun energie in Tiel inzetten, al is hun grootste bedrijf zo plotseling verdwenen.

Heel veel activiteiten vonden plaats in Restaurant de Betuwe waarvan een aantal in het fotoalbum hieronder. Klik op een foto voor een vergroting.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights