Nieuws uit Tiel; editie 8 november 2021

Speelgoedbeurs Passewaaij

Wijkvereniging Passewaaij heeft met Sinterklaas in het vooruitzicht afgelopen zaterdag een speelgoedbeurs georganiseerd. Dit jaar voor het eerst in In hun nieuwe onderkomen in De Stater aan de Passewaaijse Hogeweg. Op 20 tafels is het speelgoed aangeboden. De eigen verenigingsruimte was druk bezet en volgens voorzitter Aart van Westrienen wordt overwogen om volgend jaar de gymzaal in het complex er bij te betrekken.

 

 

 

Tiel bereid zich voor op jaarwisseling

De gemeente wil geen herhaling van de ongeregeldheden en vernielingen van de laatste jaarwisseling. Burgemeester Beenakker is er samen met de veiligheidsdiensten al een tijdje mee bezig om dat te voorkomen. Maar ook de bewoners spelen dit jaar een belangrijke rol bij het voorkomen van ellende. Op verschillende plaatsen waar het vorig jaar mis ging gaan buurtbewoners zich actief inzetten om de rust en orde in hun wijk te handhaven. Justitie is nog steeds bezig met het opsporen en vervolgen van inwoners die actief betrokken waren bij de rellen. Zij kunnen in een aantal gevallen ook rekenen op een straatverbod tijdens de jaarwisseling.

Ondertussen wordt er nu al regelmatig vuurwerk in Tiel afgeschoten. Voor de gemeente reden om het meldpunt vuurwerkoverlast@tiel.nl nu al open te stellen. Waar mogelijk zullen handhavers direct reageren en op de gemelde plekken ook vaker patrouilleren.

 

ING weg uit Tiel

Eind oktober is het pand van ING-bank aan de Veemarkt gesloten. De meeste andere banken hebben ondertussen hun kantoren omgebouwd voor adviesgesprekken op afspraak over financiering, hypotheken e.d. Maar als je geluk hebt wordt je ook nog wel geholpen met de beantwoording van een snelle vraag over je betaalrekening, bankpas en dergelijke. Geld opnemen en storten kan doorgaans niet en voor een adviesgesprek moet je vooraf een afspraak maken. Bij het ING-kantoor hoefde dat niet. Tijdens de openingsuren was het er altijd druk met mensen die niet alleen voor een adviesgesprek kwamen maar problemen hadden met de dagelijkse geldzaken of liever niet op straat geld opnamen bij een automaat. Voor deze ‘kleine’ zaken waarvoor klanten het antwoord niet (weten te) vinden op de website van de bank heeft ING in Tiel een servicepunt bij de Bruna in winkelcentrum Westlede ingericht. Voor persoonlijk contact met een ING-medewerker verwijst de bank je naar het kantoor – schrik niet – in de Molenstraat in Nijmegen.

Alle medewerkers van de Tielse vestiging hebben een functie elders binnen de bank aangeboden gekregen.

 

Stijging aantal coronabesmettingen zorgwekkend

Het aantal besmettingen met corona groeit de laatste tijd weer gestaag. Voor de rijksoverheid was dit aanleiding om een aantal extra maatregelen te nemen. Deze vindt u op de website https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/vraag-en-antwoord/persconferentie-2-november-2021-in-eenvoudige-taal. In Tiel waren eind oktober 69 van de 100 inwoners van achttien jaar en ouder gevaccineerd. Dat is nagenoeg gelijk aan het landelijk gemiddelde. Per gemeente varieert dit tussen ruwweg de 90 en 50 %. Van de jongeren van 12 tot en met 17 jaar is de vaccinatiegraad slechts 60 %. Wethouder Kreuk zoekt in overleg met de GGD en huisartsen naar mogelijkheden om het besmettingsgevaar in Tiel door meer inentingen te verkleinen. Deze maand komt er een extra vaccinatielocatie in ziekenhuis Rivierenland. De gemeente zoekt nog naar andere plekken dicht bij de inwoners waar vaccinaties kunnen plaatsvinden. Ook komt er een speciale testbus waar je je op een besmetting met corona kunt laten testen.

In een bericht aan de leden meldt de Vereniging Oudheidkamer dat zij in verband met de toename van het aantal besmettingen alle bijeenkomsten tot 1 januari heeft geannuleerd. Bij ziekenhuis Rivierenland is het aantal corona-opnamen zodanig dat het verminderen van de ‘gewone’ zorg waaronder het uitstel van operaties in beeld dreigt te komen.

Ook de Dag van de Mantelzorger geannuleerd. De activiteit op woensdag 10 november die Zorgcentrum de Betuwe, Zorgcentra Rivierenland en Mozaïek Welzijn voor mantelzorgers uit gemeente Tiel had georganiseerd kan helaas niet doorgaan. De redenen hiervoor zijn de aangescherpte coronamaatregelen en het risico op besmettingen.

 

Verbijstering over terugkeer in zorgcircuit van voormalig bestuurder Job Lanceer

Onlangs kon je in De Gelderlander lezen dat een man die zeer matige zorg leverde en onjuiste facturen naar de gemeenten Tiel en Buren zond in deze zelfde branche opnieuw kan beginnen. Tijdens een discussie in de Commissie Samenleving hierover bleek dat raadsleden hier verbijstert over waren. Wethouder Kreuk was er ook allerminst blij mee. “De gemeente kan dit echter niet verbieden. Cliënten met een zogenaamd rugzakje kunnen in beginsel zelf bepalen van wie zij de zorg afnemen. Gemeenten kunnen wel de kwaliteit van de geleverde zorg nauwgezet controleren alvorens nota’s te voldoen. Ook kan de gemeente beslissen zelf geen cliënten door te verwijzen naar zorgverleners met een bevlekt verleden.” Vanwege de privacy kon dit onderwerp in het openbaar niet verder besproken worden. Dat zal achter gesloten deuren gebeuren. Met name zal dan de vraag spelen of de gemeente zorgvragers vooraf kan informeren over het verleden van de gekozen zorgaanbieder.

 

Vaart in ontwikkeling Veilingterrein

De ontwikkeling van het veilingterrein gaat geen jaren duren. Er loopt een kansrijke subsidieaanvraag bij de provincie en ondertussen zijn er ook drie woningen aangekocht om de geplande rotonde op de plaats waar de Teisterbantlaan overgaat in de Papesteeg mogelijk te maken.

 

Rust in zwembad weergekeerd

De maatregelen, die het college genomen heeft om een einde te maken aan de overlast van een groep jongeren hebben gewerkt. Tijdens de herfstvakantie hebben leden van de groep, aan wie de toegang tot het zwembad is ontzegd, zich niet laten zien en kon er ongestoord en met veel plezier gezwommen worden.

 

Bewoners Componistenbuurt adopteren groenstroken

Een groepje bewoners in de Componistenbuurt adopteerde geen boomspiegels, maar groenstroken met plantenvakken. Vorige maand plantten ongeveer 30 bewoners het nieuwe plantsoen aan. Dit deden zij met medewerkers van AVRI, aannemer Krinkels en de gemeente.

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights