Het begin is er, eerste boom van langste boomgaard van Europa in Wadenoijen geplant

Op boomplantdag, 10 november, waren niet alleen kinderen in de weer om Nederland een stukje groener te maken. Aan de zuidzijde van de A15, de oprijlaan van de Betuwe, bij de op- en afrit Wadenoijen voltooiden de burgemeesters van Buren en Tiel het planten van de eerste kersenboom van wat de langste boomgaard van Europa moet worden. Getuigen waren een vijftigtal officials van verschillende overheidsdiensten en andere bij het spraakmakende project betrokkenen. De boomgaard was aanvankelijk gepland van Dodewaard tot knooppunt Deil, maar ondertussen is het plan gerijpt om het bomenlint langs de hele A15 en Betuwelijn van zee tot Zevenaar te laten lopen.

Foto album onder de tekst. Video:

Het is al twaalf jaar geleden dat de eerste ideeën ontstonden om de groene strook tussen de A15 en de Betuweroute te verfraaien met onder meer fruit- laan- en sierbomen. Het sluimerende idee kwam in een stroomversnelling toen Caro Agterberg op 7 juli 2017 als winnaar uit de bus kwam van de door de provincie Gelderland uitgeschreven wedstrijd “Maak Gelderland mooier”. Waarnemend burgemeester Josan Meijers van Buren was toen als gedeputeerde van de provincie bij de wedstrijd betrokken: “We kregen bij de provincie verschillende onverwacht mooie, indrukwekkende en verrassende ideeën om Gelderland nog aantrekkelijker te maken. Maar het idee van Caro Agterberg sprong er echt uit. In het voorstel koppelt zij beeldverfraaiing aan de energietransitie, natuurontwikkeling, schoonheid van het gebied en het dna van de Betuwe, het fruit, aan elkaar.” In dezelfde tijd was beeldend kunstenaar Jan van IJzendoorn met Rijkswaterstaat bezig met het vergroenen van de geluidsschermen. Meijers: “Caro en Jan vonden elkaar en ik heb er alle vertrouwen in dat dit project tot een goed einde komt. ” Ook burgemeester Beenakker is blij met het project. “De Betuwe is een prachtig gebied maar vanaf de A15 zie je er weinig van. Mooi dat het anders wordt en automobilisten uitnodigt om een afslag te nemen en het gebied te verkennen.”

Plan wordt breed gedragen

Het plan van Caro en Jan wordt ondertussen breed ondersteund door diensten als Rijkswaterstaat, Prorail, de provincie Gelderland en dichter bij huis Waterschap Rivierenland, gemeente Tiel, Regio Rivierenland, Tree Centre Opheusden en ondernemersvereniging Hart van Tiel. Energiereus Vattenfall volgt de ontwikkelingen op de voet en verschillende ondernemers uit de wereld van de fruit- en laanbomenwereld hebben hun steun toegezegd. Een van hen is Aart Blom, de eigenaar van wellicht Nederlands bekendste kersenboomgaard, De Kerkewaerdt en de initiatiefnemer van de ontwikkeling van een op fruit gebaseerd educatief en recreatief attractiepark. Aart stelde 10 november zijn terrein beschikbaar voor de ontvangst van de gasten maar heeft ook aangeboden om de fruitbomen tegenover De Streeckerij van de langste boomgaard te onderhouden.

Er moet nog veel gebeuren

Jan van IJzendoorn relativeert het belang van het planten van de eerste boom. “Deze dag is belangrijk om het project extra aandacht te geven. Maar de realisatie zal nog de nodige energie en tijd vergen en in stapjes plaatsvinden. Denk daarbij aan meerdere jaren. Maar we zijn goed op weg. Uit het regionaal investeringsfonds hebben we al twee maal een subsidie gekregen en er is een veel groter bedrag onderweg van de provincie Gelderland. Het is fijn samenwerken met Caro. We zijn echt een team, waarbij het er niet toe doet wie wat bedenkt. Het aanvankelijke plan is ondertussen uitgebreid naar het hele traject van de A15 en Betuweroute. Het is jammer dat Caro, die geveld is door een griep, er vandaag niet bij kan zijn.”

Ambassadeur Henk van Zoelen vergelijkt het project met de gedurfdheid van de inpakacties van Christo. We hebben in de gesprekken die we gedrieën over het project met overheden en andere organisaties voerden al heel wat ongeloof omgebogen in enthousiasme voor de plannen. We zijn erg blij met de uitnodigingen van de gemeenten West Betuwe en Gorinchem om onze ideeën te komen toelichten.

Tiel belangrijk startpunt.

Dit jaar zal er weinig meer gebeuren. Maar voor volgend jaar is er goede hoop dat de drie afslagen van de A 15 binnen de gemeente Tiel beplant zullen worden. Jan van IJzendoorn: “Daarvoor hebben we zelfs een aanbod van een flink aantal zeven jaar oude perenbomen. Dat kleedt meteen mooi aan. Jan verklapt ook nog het laatste idee. “De windmolens aan de zuidzijde van de A15 bij Echteld zijn aan vervanging toe. We proberen de autoriteiten warm te krijgen voor het idee om er een te laten staan en om te bouwen tot uitzichttoren. Je kunt vanaf zo’n punt bij helder weer ontzettend ver kijken. Het lukte mij om met een drone die op 100 meter vloog bij gunstige weersomstandigheden zelfs om vanaf de Waal in het Rivierengebied Amsterdam in het vizier te krijgen.”

Tot slot

Zo’n dertig jaar geleden regende het protesten tegen de aanleg van de 160 kilometer lange goederenspoorlijn die officieel de Betuweroute heet maar in de volksmond de Betuwelijn genoemd wordt. De protesten hadden te maken met de hoge aanlegkosten, de aantasting van het landschap en biodiversiteit en het doorsnijden van het landschap waardoor wegen doodliepen, de geluidsoverlast en bewoners en ondernemers die hun huis, bedrijf of grond kwijtraakten. De protesten werden toen behoudens wat kleine aanpassingen terzijde geschoven. Nu dertig jaar later halen de individuen en organisaties die toen protesteerden toch een beetje hun gelijk.

Fotoalbum. Klik op de foto voor een vergroting.

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights