Met vrijwilligerswerk doe je jezelf een plezier

Doe je zelf een plezier! Dat is de nieuwsgierig makende titel van een boek dat donderdag 18 november gepresenteerd werd in de Agnietenhof. Het boek bevat zo’n 60 portretten van Tielse vrijwilligers die vertellen wat ze doen, waarom ze het doen en wat het werk dat ze doen voor hen betekent.

Het boek is het resultaat van een idee dat Marjon de Lange opperde tijdens een overleg met het Vrijwilligersplatform dat Mozaïek in 2019 organiseerde. Brenda Leenders die op dat moment bij Mozaïek welzijn de functie van vrijwilligerscoördinator vervulde, omarmde het idee direct. Brenda: “We hadden echter geen ervaring met het uitgeven van een boek. Daarom betrokken we Marie-Jan Ousen van emjee uitgevers bij het plan. Emjee heeft veel ervaring met het vormgeven en uitgeven van boeken. Wil van Rhee, Roemer Daalderop en Gerrit Jan de Weerd hebben we erbij gevraagd vanwege hun ervaring met vrijwilligerswerk en hun uitgebreide netwerk. Zo was onze zeskoppige redactie geboren.”

Achtergrond en doel

Anno 2021 kan de samenleving niet meer zonder vrijwilligers. Het leven zou dan een stuk schraler en bovendien veel duurder worden. Brenda: “Het boek geeft een beeld van de vele mogelijkheden die er zijn om vrijwilligerswerk te doen, wat het betekent voor mensen en organisaties waar vrijwilligers actief zijn en om nog meer Tielenaren te interesseren voor vrijwilligerswerk. Over het aantal vrijwilligers durven Brenda en Marjon geen uitspraak te doen. Feit is dat het in Tiel om vele duizenden mensen gaat. Maar ondanks dat kunnen nog veel organisaties en inwoners nog hulp gebruiken. Met een variant op het thema van het Nationaal Jaar van de Vrijwillige Inzet, ‘mensen maken Nederland’ zou je kunnen zegen “Vrijwilligers mensen maken Tiel”.

De titel van het boek, ‘Doe jezelf een plezier’ benadrukt ook een ander belangrijk onderdeel. Door vrijwilligerswerk te doen, kun je kennis opdoen, (nieuwe) vaardigheden ontwikkelen, nieuwe contacten leggen en veel voldoening en plezier ervaren. Kortom ook werken aan je persoonlijke ontwikkeling, groei en zinvoller en gelukkiger leven. Soms is vrijwilligerswerk bovendien een opstapje naar een betaalde baan.”

Het maakproces

Marjon de Lange bedacht de titel van het boek en interviewde bijna alle vrijwilligers die in het boek hun verhaal vertellen. Ze was daarbij vooral op zoek naar de motivatie van de mensen die ze sprak. Marjon: “Ik heb een aardig beeld van de Tielse samenleving. Niettemin werd ik vaak verrast door de vele organisaties die er zijn en wat vrijwilligers daar allemaal doen.

Het viel me ook op dat vrijwel alle beschreven vrijwilligers het erg leuk vonden om aan het boek mee te werken en te laten zien wat vrijwilligerswerk voor hen zelf betekende.”

Marie-Jan Ousen zorgde met haar bedrijf emjee uitgevers niet alleen voor de aantrekkelijke opmaak van het boek en de coördinatie van het drukproces. Zij wierf ook subsidies en sponsoren om de uitgave van het boek mogelijk te maken. Mozaïek had het geld daarvoor niet beschikbaar.

Jessie Steenis fotografeerde de meeste portretten voor het boek.

Brenda Leenders coördineerde alle activiteiten. Brenda: “De kracht van onze redactie was het uitgebreide netwerk. Daardoor geeft het boek een mooi inzicht in wat er op het gebied van vrijwilligerswerk allemaal mogelijk is. We hebben ook geprobeerd alle sectoren, denk aan sport, cultuur, zorg , religie en nog veel meer, een plek te geven. 2021 is het Nationaal Jaar van de Vrijwillige Inzet. Het is fijn dat het ons gelukt is om het boek nog dit jaar uit te brengen. Wij hopen dat de lezers van dit boek concluderen: Ja, ik doe mezelf een plezier, ik ga vrijwilligerswerk doen!

Louis van Gaal

Bijzonder was dat de redactie er in slaagde Nederlands bekendst voetbaltrainer, Louis van gaal, niet alleen een inleiding voor het boek te laten schrijven maar hem ook naar Tiel te laten komen om het eerste boek uit te reiken. Louis die zelf ook veel vrijwilligerswerk doet, moest zijn reis naar Tiel helaas afzeggen. Kort voor de boekpresentatie brak hij zijn heup. Gelukkig kon hij via een internetverbinding de bijeenkomst volgen, het woord voeren en enkele vragen beantwoorden.

Enkele grepen uit zijn toespraak: “Ieder mens vindt het fijn om iets voor anderen te doen. Maar je moet het wel doen! Zonder vrijwilligers zou Nederland niet kunnen bestaan! Gelukkig hebben we er heel veel, maar we komen er niettemin ook nog veel tekort. Daarom meld je aan. Het boek laat zien hoeveel plezier je er aan kunt beleven en kan je helpen om iets te vinden dat bij je past.”

De boekpresentatie

De boekpresentatie vond plaats in de Agnietenhof. Naast de makers, waren ook alle vrijwilligers die in het boek een plaatsje kregen met een introducé uitgenodigd evenals de sponsoren. Ook de wethouders Kreuk en Groen woonden de bijeenkomst bij. Naast van Gaal voerden de directeur van Mozaïek, Johan André en redactielid Wil van Rhee het woord en natuurlijk was er het dankwoord van een meer dan tevreden Brenda Leenders. De eer om het eerste boek te ontvangen was bij loting uit alle geïnterviewden vastgesteld. Het lot viel op Davinia Molthoff, vrijwilligster bij de dierenambulance. Manon Kroezen, cabaretière, schrijfster en zangeres leidde de verschillende onderdelen in en begeleidde zich zelf op de vleugel met een passend lied waar ook de zaal bij betrokken werd.

Het boek

Het boek is mooi vormgegeven met veel verassende foto’s. In zo’n boek waar je eigenlijk 60 mensen hetzelfde vraagt is de kans groot dat je vervalt in clichés en herhalingen. Schrijfster Marjon de Lange verdient een compliment dat dat niet het geval is. Iedere bijdrage is verschillend, verrassend van inhoud en aantrekkelijk geschreven. Het boek is ook een feestje van herkenning. Iedere Tielenaar zal wel een of meer personen uit het boek kennen en wellicht onverwachte kanten van die personen ontdekken. Dat maakt het boek extra leuk.

Tot slot

In dit artikel wordt een lans gebroken voor het doen van vrijwilligerswerk. Het is nog beter om van een groot aantal ervaringsdeskundigen te horen wat hun ervaringen zijn. Daarvoor moet u het boek lezen.

Het boek is te koop bij boekhandel Arentsen en via emjee.com te bestellen bij emjee in Varik. Het kost 14,95.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights