De Zakengids stopt na roerige geschiedenis

Laatste Zakengids en eerste Kontakt

Na 65 jaar valt het doek voor de Zakengids. Uitgever DPG Media heeft de krant verkocht aan Kontakt Mediapartners in Goudriaan. Het blad is met ingang van 1 augustus overgegaan naar een nieuwe uitgave onder de naam: Kontakt Tiel.

Het eerste nummer van de Zakengids verscheen op 23 februari 1956. Initiatiefnemer was de Tielenaar J.C.van Driel, die na zijn ontslag bij de PTT een nieuwe bron van inkomsten zocht. Als redacteur van het maandelijkse PTT-personeelsorgaan Flits had hij ervaring opgedaan met het maken van een krant.

De Zakengids was het eerste huis-aan-huisblad in Tiel en omgeving. De twee bestaande Tielse nieuwsbladen, de Nieuwe Tielsche Courant en de Tielse Courant, verschenen twee maal per week als abonnementsbladen met bescheiden oplagen. Van Driel vulde met zijn krant een gat in de markt. De adverteerder koos vanwege de grote oplage steeds vaker voor zijn krant. Dat was in 1963 voor de uitgever van de Tielse Courant aanleiding ook met een huis-aan-huiskrant op de markt te komen: Stad en Streek.

1984 Afscheid mevrouw van Driel. Franklin van Blijdesteijn en zijn vader hebben het ongetwijfeld over het breken van de vliezen.

Het succes van de Zakengids was voor een belangrijk deel te danken aan de inzet van de echtgenote van de in 1975 overleden Van Driel. Mevrouw Roelie van Driel-de Vries werd het visitekaartje van de krant. Winkel in, winkel uit om advertenties te verkopen, ze deed het met volle energie. Zo zeer zelfs, dat ze haar zwangerschap even vergat. Haar tweede baby was op komst en toch ging ze nog even naar modemagazijn Blijdesteijn voor een advertentie. Terwijl ze in gesprek was met de heer Van Blijdesteijn senior braken haar vliezen. Bijna was haar tweede zoon in een kledingzaak ter wereld gekomen. Ze nam in 1984 afscheid van de krant en overleed in 2015 op 92-jarige leeftijd.

Jarenlang was de krant gevestigd in een verbouwde garage bij haar woonhuis aan de Burgemeester van Altenastraat.

Het snel groeiende Wegeners Couranten Concern te Apeldoorn, uitgever van de in 1968 als dagblad voortgezette Tielse Courant en het nieuwsblad Stad en Streek, toonde belangstelling voor de overname van de Zakengids, maar mevrouw Van Driel wees het Apeldoornse aanbod af.

Toch zou de Zakengids via een omweg bij Wegener terecht komen. De krant werd in 1985 verkocht naar Eurosell in Nijmegen, de huis-aan-huisbladdochter van het Audetconcern, uitgever van onder meer dagblad De Gelderlander. Audet werd drie jaar later overgenomen door VNU, die haar huis-aan-huisbladen onderbracht bij de Gelderlander Weekblad Pers. Een jaar later verhuisden administratie en redactie naar een kantoor aan de Damstraat. Burgemeester Jaap Pop verrichtte de opening.

1986. Openingshandeling door burgemeester Jaap Pop. Via een telefoonhoorn op een modem wordt door een tekstverwerker verbinding gemaakt.

 

 

De Zakengids werd in de volgende jaren heen en weer geslingerd door fusies en reorganisaties in de krantenwereld. VNU werd overgenomen door Wegener Media. De honderden huis-aan-huiskranten van dit concern werden eenheidsproducten, allemaal centraal aangestuurd vanuit Enschede. Daar werd bedacht dat alle kranten dezelfde opmaak moesten krijgen onder de noemer De Weekkrant. De redacties werden ingekrompen, 75% van de inhoud moest uit advertenties bestaan. Politieke berichtgeving uit de regio werd uit de krant gehouden. Dat was om concurrentieredenen voorbehouden aan de dagbladen van Wegener, zoals de Gelderlander.

In 1999 kreeg de krant de beschikking over een ruim kantoor aan de Sint Agnietenstraat 5, tegenover theater Agnietenhof.

Acquisiteurs, administratief personeel en redacteuren maakten daar dikke kranten. Volgens Paul Gallmann, van 2000 tot 2011 regiodirecteur bij Wegener Media, waren edities van maar liefst 120 pagina’s geen uitzondering.

2006 Eerste weekend krant komt van de pers. Paul Gallman en Cecile Hendriks kijken naar het resultaat.

Om die reden koos men ervoor twee edities per week uit te geven, ook al omdat dit elders ook gebeurde. Dat werd op den duur geen succes en ging men weer over tot de verschijning op woensdag.

2009 Opening kantoor Zakengids / Gelderlander

In 2009 verhuisde de krant opnieuw. Loco-burgemeester Willem Gradisen opende toen het nieuwe kantoor van de Zakengids en de Gelderlander aan de Tolhuisstraat.

De Zakengids wist in de loop der jaren diverse concurrenten van zich af te schudden. Stad en Streek hield het vol tot 1989. In 1979 verscheen er een nieuwkomer in de Betuwse krantenwereld: Extra Nieuws van de Burense ondernemer Cees Hoogteijling. Het blad maakte veel indruk door de vele nieuwsfoto’s van persfotograaf William Hoogteijling. Na acht jaar kwam het via een omweg ook bij Wegener terecht, maar de titel Extra Nieuws verdween. Cees Hoogteijling zou nog jarenlang correspondent van de Zakengids blijven.

De krant De Zondag, die in van 1982 tot 1984 in Tiel en de regio verscheen, lukte het ook niet om definitief een poot aan de grond te krijgen in het Betuwse krantenwereldje.

Een pittige concurrent was de Snuffelkrant (1981-2008), die gratis kleine advertenties plaatste. De Gidsjes, de rubriek van kleine rubrieksadvertenties in de Zakengids, had er veel last van.

Aan het eind van de negentiger jaren diende zich een veel serieuzer nieuwkomer aan: De Stad Tiel van de Barneveldse uitgeverij BDU met een eigen kantoor aan de Prinses Beatrixlaan. Deze krant wist na enige tijd de grote wekelijkse advertentie van de gemeente Tiel van de Zakengids af te snoepen.

Ondanks dit succes hield ook de BDU het niet vol in Tiel en de regio. In december 2019 verscheen het laatste nummer van de Stad Tiel. De Vlaamse persgroep DPG was toen al enkele jaren eigenaar van de Zakengids, die in 2017 samen met De Gelderlander verhuisde naar een kantoor in Rhenen.

2005 team zakengids

Het karakter van de krant veranderde door de overnames en fusie bijna onophoudelijk. De teruglopende advertentieomzet was daar in hoofdzaak debet aan. Jarenlang waren vaste advertentieverkopers als Frans van Os het gezicht van de krant. De acquisitie werd steeds meer geautomatiseerd. Geen persoonlijke benadering meer, alles ging digitaal of via de telefoon. De krant vervreemdde van de adverteerder. Dit overkwam ook de redactie. Aanvankelijk werkten er op kantoor vakbekwame redacteuren, onder wie Rob Zantinge, Rinke den Os, Paulien Koome en Janneke Bijl. Ze moesten plaats maken voor regionale coördinatoren die buiten het verspreidingsgebied woonden en de krant vanuit Arnhem of Nijmegen digitaal aanstuurden. De verhalen werden tegen een kleine vergoeding geschreven door freelancers en hobbyisten. De persfotografen kwamen ook steeds minder aan bod. De krant werd in hoofdzaak gevuld met gratis plaatjes van lezers, wat ten koste ging van de kwaliteit..

Bert Leenders was een van die freelancers. Hij is goed ingevoerd in de Tielse politiek, maar kreeg daar in de krant steeds minder ruimte voor. Hij stopte ermee. “De Zakengids kwam op grote afstand van de lezer te staan en heeft zichzelf min of meer om zeep geholpen”, aldus Leenders.

Fotoalbum. Klik op de foto voor een vergroting.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights