Jumbo en Oudheidkamer presenteren ‘Historisch Tiel’

Leuke actie historisch Tiel

Eerder deze week werden de beide Jumbo’s in Tiel verfraaid met een heuse Tielse Waterpoort! Een echte eye-cather! Winkelend publiek moet daar onderdoor om hun boodschappen te kunnen gaan doen. Vanaf zaterdag 10 april ontvangen de klanten bij iedere 10 euro aan boodschappen een gratis zakje met historische Tielse plaatjes.

 

Samen met Oudheidkamer
Het interieur van beide Tielse Jumbo’s is fraai versierd met 15 vergrotingen van oude Tielse ansichtkaarten uit de collectie Smit/Kers. De aankleding daarbij is in passende stijl, nostalgisch, historisch. In beide Jumbo’s bevindt zich vanaf heden iedere zaterdag een kraam van de Vereniging Oudheidkamer Tiel en Omstreken. Zaterdag, bij de aftrap, werd Westlede vertegenwoordigd door Martin van der Mark, voorzitter van de Oudheidkamer, samen met zijn vrouw Joke. In de Kranshof was Angelika Niemantsverdriet aanwezig, samen met secretaris van de Oudheidkamer en historicus Emile Smit.

Verzameling
Diverse plaatsen in Nederland gingen Tiel al voor in vergelijkbare acties. Jumbo begon hier ooit mee in Nijmegen. De historische acties bleken telkens zeer lucratief. Zowel voor de supermarkt als voor de historische verenigingen die bij de actie betrokken waren. Recent nog kon men in de regio Nijmegen plaatjes sparen voor een historisch vierdaagse-album. In Tiel werd natuurlijk de Oudheidkamer betrokken, het album werd samengesteld door Emile Smit. Hij is een fervent verzamelaar van historische afbeeldingen van Tiel, zoals foto’s en ansichtkaarten. Vele plaatjes zijn afkomstig van originelen uit zijn privébezit (collectie Smit/Kers, in de jaren 1960-2003 opgebouwd door Jan Kers en thans beheerd door Emile Smit). Emile werd bij de keuze van de afbeeldingen geholpen door actieve leden van de Oudheidkamer voor Tiel en Omstreken, Ans van Meijdenberg, Ria Kragten-van der Mark en voorzitter Martin van der Mark. Alle teksten en onderschriften in het fraaie album zijn van de hand van Emile Smit.

Klederdracht
Het album waar de plaatjes ingeplakt kunnen worden geeft een beeld van de stad Tiel van een eeuw geleden. De hoeveelheid informatie die de Oudheidkamer voor het jumbo-album over Tiel verzameld heeft is ongekend. Heel Tiel werd eerder deze week al huis-aan-huis verrast met een flyer in de vorm van een waardebon voor het unieke verzamelalbum met een paar plaatjes erbij, een soort vooraankondiging. De beide Tielse Jumbo’s pakken de actie heel uitgebreid aan, medewerkers in klederdracht delen bijvoorbeeld de albums uit. Bij de Kranshof kleedde zich zelfs de bedrijfsleider de hele dag in een historisch kostuum!

Ruilmiddag
Het album is gedrukt in een oplage van 6000 exemplaren. Tot en met 30 mei as. worden bij het afrekenen van de boodschappen de plaatjes uitgedeeld. Het idee is een ruilmiddag te organiseren op zaterdag 5 juni as. indien het mogelijk is binnen de corona-maatregelen zal deze middag in de zaal van het regionaal archief gehouden worden. Al op de eerste dag van deze actie zijn de reacties van het winkelend publiek erg positief. Jong en oud is er enthousiast over. Het is leuk om te zien dat kinderen de plaatjes willen sparen, vooral om in het album te plakken, een mooie gelegenheid om actief kennis met historie te maken. Voor ouderen is het een stukje nostalgie, een mooie herinnering aan het verleden. Het wachten is nu natuurlijk nog op groepjes ouderen die zich verzamelen bij de ingang/uitgang van de supermarkt om te vragen of zij uw plakplaatjes mogen hebben, dit is al een heel normaal verschijnsel als er weer voetbalplaatjes verzameld kunnen worden (weliswaar dan onder jongeren, vooral jongetjes…).

klik op de foto voor een vergroting

Wilt u zelf iets schrijven over historisch Tiel? Of over een ander onderwerp? Laat het ons weten, wellicht bent u onze nieuwe gast-redacteur.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights