Terugblik op 2020, januari

Redelijk rustige nieuwjaarsdag

Tijdens de oudejaarsnacht was het relatief rustig in Tiel. Inzet van de ME bleek niet nodig en ook hulpverleners werden niet gemolesteerd. Wel waren er weer behoorlijk wat vernielingen aan gemeentelijke eigendommen. Vooral afvalbakken, dispensers voor hondenpoepzakjes en verkeersborden moesten het ontgelden. Ook de ruiten van meerdere bushokjes sneuvelden en straatkolken werden opgeblazen met zwaar vuurwerk. Vooral de vernieling van straatkolken en een parkeerbetaalautomaat zorgden er voor dat de schade 13.000 euro hoger was dan een jaar eerder. In totaal werd naar schatting voor 32.000 euro vernield. Twee inwoners uit Passewaaij werden zodanig mishandeld door een groep jongeren, dat ze in het ziekenhuis behandeld moesten worden.

Zoals ieder jaar zijn de wegen en trottoirs in de stad bezaaid met vuurwerkresten. De vrijwilligers van Tiel Tip Top besteden vele honderden uren om de stad weer een beetje toonbaar te maken.

Op verschillende andere plaatsen in het land laaide de discussie over het voortaan verbieden van vuurwerk weer op. Ook Burgemeester Beenakker toonde zich daar een voorstander van. “Maar dat moet dan wel een landelijke maatregel zijn, anders is het niet te handhaven. Bovendien helpt een verbod in Tiel niet wanneer in de omgeving vuurwerk gewoon te koop zal zijn.” Voor de jaarwisseling 2020 – 2021 wordt de burgemeester op zijn wenken bediend. Het gebruik van zwaarder vuurwerk is dan landelijk verboden.

Opnieuw beetje meer inwoners

Tiel start het nieuwe jaar met 42.161 inwoners. Dat betekent een groei met 183 inwoners ten opzichte van de stand op 1 januari 2018. Het is het tweede jaar op rij dat het aantal inwoners van de gemeente een beetje groeit. Daarvoor nam het aantal inwoners drie jaar lang licht af. Vanaf 1 januari 2010 tot en met 1 januari 2020 is het aantal mensen dat bij de basisadministratie van de gemeente als inwoner ingeschreven stond met 2,3 % toegenomen. In dezelfde periode steeg het aantal inwoners van Nederland met 10 %.

Van de Tielse bevolking was op 1 januari 2020 15 % jonger dan 15 jaar, 13 % tussen de 15 en 25 jaar oud, 25 % tussen de 25 en 45 jaar, 29 % tussen de 45 en 65 jaar en 18 jaar 65 jaar of ouder.

Secunda sluit aan bij stichting 2Switch en verandert naam

Om de continuïteit van de Tielse kringloopwinkel Secunda te waarborgen, hebben de oprichters en moederbedrijven Werkzaak en Avri hun banden met Secunda doorgesneden. Een van de drukste nonfoodzaken van Tiel werd per 1 januari onderdeel van de regionale kringloopketen 2Switch. De aanleiding was dat ondanks de vele bezoekers de omzetten de laatste jaren daalden en de kosten stegen. De aansluiting moet een flinke besparing op indirecte kosten mogelijk maken. Per 1 januari maakte ook het vertrouwde Secunda plaats voor de nieuwe naam 2Switch.

Aanleg glasvezel in Rivierenland

In heel de regio met uitzondering van de gemeente Buren wordt in het buitengebied glasvezel voor een sneller internet aangelegd. Op 13 januari startten de werkzaamheden in Altforst en Dreumel. Op 27 juli 2020 ging een ploeg kabelleggers in het buitengebied van Tiel aan de slag en wel in Kapel-Avezaath. Het officiële startmoment vond echter even later in Wadenoijen plaats door wethouder Ben Brink. De aanleg wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Europese Gemeenschap. Ook de bebouwde kom van Tiel krijgt glasvezel. Op maandag 7 september startte de aanleg daar symbolisch met het onthullen van een van de borden waarop de lang verwachte komst van het snelle internet wordt aangekondigd. Kort hierna werd met het graafwerk begonnen. De gemeente Buren gaat op glasvezelgebied een eigen weg. Daar komt glasvezel voor de bedrijven op de bedrijventerreinen.

Officiële start nieuw zwembad

Op 22 januari gaf wethouder Carla Kreuk het officiële startschot voor de bouw van het nieuwe zwembad. Later dit jaar werd de naam voor het nieuwe bad gekozen. Het gaat Zwembad Waalslag heten. Het nieuwe zwembad is naast het oude gebouwd. Dat bleef tijdens de bouw in bedrijf en zal in in 2021 afgebroken worden.

Tielse oorlogsfoto’s gooien hoge ogen in expositie van top 100 oorlogsfoto’s

Drie oorlogsfoto’s uit Tiel worden na een selectie door een provinciale vakjury geselecteerd om ingezonden te worden voor de nationale top 100 oorlogsfoto’s. het zijn, de foto van drie Joodse jongemannen die bij de Linge bij Zoelen poseren bij een bordje’ Joden Ongewenscht’ en het vertrek van 144 Tielse kinderen naar Zweden om daar na de oorlog aan te sterken. Bij het volgende selectiemoment valt het puintreintje af. De twee anderen gaan door.

Reconstructie Grotebrugse Grintweg

Tussen eind 2019 en eind juli 2020 werd er gewerkt aan de Grotebrugse Grintweg vanaf de rotonde Westroijensestraat tot de Bulkweg. De riolering werd daar vervangen, de weg kreeg een nieuwe inrichting en er werd een dertig kilometerzone ingevoerd. De laatste twee maatregelen waren nodig om de geluidsbelasting te reduceren en de weg veiliger te maken. Voor de geluidsreductie werd een subsidie ontvangen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights